|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Regulacja podświetlenia zegarów nie działa |
Autor |
Wiadomość |
szoto
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Kombi 2.0 2004r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-12-2010, 20:18 Regulacja podświetlenia zegarów nie działa
|
|
|
Cześć,
Nie działa mi potencjometr regulujący podświetlenie zegarów. Samo podświetlenie zegarów jest ledwo widoczne. Żaróweczka potencjometru i kilku innych przycisków nie świeci-może to jest powód?Poradźcie |
|
|
|
 |
qbus_b [Usunięty]
|
Wysłany: 21-08-2016, 07:16
|
|
|
Witam.
Odgrzewam temat stary jak świat, ale po kupnie staram się usunąć wszystkie drobne awarie. U mnie podobnie jak w powyższym poście nie działa regulacja podświetlenia (podświetlenie ledwo widoczne). Jedyne co obecnie udało mi się zrobić to wypiąć kostkę do samego potencjometru ale wyjąć go nie wyjąłem bo znając życie pourywam jakieś zatrzaski. Czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał ? Jak sprawdzić potencjometr (multimetr mam) ?
[ Dodano: 21-08-2016, 18:00 ]
Zdemontowałem przełącznik, mała żaróweczka w nim nie świeci, rozebrałem regulator aby go obejrzeć (da się to zrobić bez uszkadzania go), ale niewiele się da w nim sprawdzić multimetrem jak się ma małe pojęcie o tym. W kostce podłączonej do niego jest 12V (bezpiecznik też sprawdziłem) W środku jest tranzystor, potencjometr i klika innych pierdółek. Sprawdziłem tylko potencjometr i jest ok (od 0 - 100 KOhm). Niestety po podłączeniu ponownym zwarłem ścieżki od żaróweczki śrubokrętem i z regulatora poszedł tylko dymek, wypruło całą ścieżkę o zasilania żaróweczki.
Zamówiłem już kolejny używany, dam znać jak to będzie to.
[ Dodano: 23-08-2016, 16:05 ]
Regulator przyszedł, w nim także nie działa żarówka, po podmiance nic się nie zmieniło.
Czy sama żarówka podświetlając regulator może mieć znaczenie ?
[ Dodano: 11-11-2016, 16:43 ]
Witam.
Problem udało mi się rozwiązać i to przypadkiem.
Radio które podłączyłem miało kostkę ISO, a instalacja lancera nie. Przylutowałem więc nową kostkę po ucięciu starej, wszystko zgodnie ze sztuką, ale nie zauważyłem, że kostka która jest podpięta do radia ma pozamieniane kable zasilające (stały plus i po stacyjce). Więc przyszedł czas na naprawę. Po odpięciu całkowitym kostki regulacja podświetlenia wróciła. Po ponownym prawidłowym połączeniu działa ona dalej ale regulator zakłóca pracę radia, po zjechaniu na minimum radio wyłącza się i z tym już dalej nic nie kombinowałem. Znalazłem na forum, że tak się zdarza i trzeba masę podłączyć nie z kostki a bezpośrednio np z karoserii.
Przy okazji odkryłem, że ktoś przede mną uciął zasilanie do anteny i tadaaamm, działa mi nareszcie prawidłowo radio, co ucieszyło mnie niezmiernie bo myślałem, ze to urok tego auta, że tak słabo łapie stacje radiowe. |
|
|
|
 |
|
|