Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie umieścić radio CB ...
Autor Wiadomość
AdSzym
[Usunięty]

Wysłany: 16-04-2007, 00:10   Gdzie umieścić radio CB ...

Witam,
Właśnie kupiłem radyjko CB TTI 880 (dość duże) do spejsika i mam dylemat gdzie je zamontować.
Może inni użytkownicy CB mają jakieś doświadczenia i dobre rady.

Pozdrawiam

MARIO
[Usunięty]

Wysłany: 16-04-2007, 16:55   

Fajnie mieć zamontowane CB na stałe w autku, ale na warunki naszego kraju to nie możliwe, chyba że nie wychodzisz z samochodu i w nim sypiasz. Ja radio CB mam juz kilkanaście lat (wcześniej do użytkowania było wymagane pozwolenie z Państwowej Agencji Radiokomunikacyjnej PAR) i zakładam je tylko kiedy jadę w dłuższą trasę. Obecne moje radyjko w kręgu CB-istów nazywane jest "portabl" czyli przenośne,w którym zamiast pojemnika z bateriami mam specjalna przystawke z podłączeniem do zapalniczki i do anteny. Całość jest wielkości gruszki i zawieszona jest na lusterku wstecznym sobie dyndając. Natomiast antenę Magnum dł ok 1,6m mam zamontowaną na dachu na przystawce na magnez Jechałem 170 i nie odpadła. Moim zdaniem dobre miejsce w MSS na CB znajduję się pod smietniczką, ale pewnie jest trochę zabawy by go zamontować
PS Jeśli jest to twoje pierwsze radyjko i nie miałeś wcześniej z CB doczynienia to pamiętaj, iż każde radyjka należy zestroić z anteną, tak aby mogła wypromieniować max ilość energi i aby nie uszkodzić końcowego tranzystora mocy.

xpascal
[Usunięty]

Wysłany: 05-05-2007, 15:28   

Wspomniane TTI do dość duże radio. Ja wożę jeszcze większe (SuperCheetach - klon słabszych wersji Alana 87) - jest to radio wstęgowe - i wkładam je między siedzenie kierowcy a drzwi. Używam "superciotki" od dawna i wielkość radia mnie nie przeraża. Ciężko będzie upakować to radio inaczej.
Widziałem 87 zamocowane w MSS w ten sposób, że nad konsolą były przymocowane paski blachy z ciemnymi elementami mocującymi. Radio było nad deską w połowie między kierowcą i pasażerem. Wyglądało okropnie ale było skuteczne...
Podobny dylemat ma moja znajoma i jeszcze go nie rozwiązała. Jakimś wyjściem jest radio mieszczące się w gruszce (jest taka Cobra), ale mam wątpliwości co do elektroniki takiego wynalazku. Poza tym Ty już radio MASZ i to całkiem niezłe. Ewentualnie możesz zrobić kieszeń na rzepy, by radio było z boku fotela kierowcy po prawej stronie (też widziałem takie coś z Presidentem Johnnym) ale nie wiem czy ma to sens w przypadku cięższego radia.

Tomass33
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2007, 11:22   

witam ja tez mam takie radyjko CB i zamontowałem je po stronie pasażera na bocznej stronie osłony skrzyni biegów nie przeszkadza w obsłudze przycisków popielniczki itp oraz nie przeszkadza pasażerowi no i demontaz jest wręcz błyskawiczny

menti 
Forumowicz

Auto: Outlander MY2016
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-09-2007, 20:08   

Ja także zamontowałem radyjko na boczne stronie osłony drążka zmiany biegów od strony pasażera...wystarczy wywiercić 2 niewielkie otwory i już:) Demontaż także jest szybki...

Z doświadczenia...nie polecam anteny na magnesie (rysuje dach)! Wiele lepsza jest antenka mocowana na uchwycie (np. do klapy tylnej)....i masowanie tak zamontowanej antenki jest OK:)

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 01-10-2007, 07:01   

Trzy kwestie:
1. Jężeli komuś nie przyszkadza to faktycznie najlepszym miejscem jest boczek zmiany biegów od strony pasażera
2. Radyjka które sterowanie maja w mikrofonie resztę elektroniki maja w zamkniętej puszce która mocuje się np. pod deską rozdzielczą, takie rozwiązanie w latach 90 proponował Lafayette modelu nie pamiętam, obecnie Cobra tylko przypomniała ten sposób
3. Antena wcale nie musi się masować poprzez uchwyt z karoserią, Ja osobiście mam na uchwycie krawędziowym i ma to jedną podstawową wadę, przy zakładaniu anteny 2m trzeba się troszeczkę namęczyć z motylkiem, śrubką i prostym ułożeniem bata
4. Do anten magnesowych stosuje się neklejki które się przykleja w miejscu mocowania i dopiero na tę naklejke stawia się antenę.

MARIO
[Usunięty]

Wysłany: 02-10-2007, 20:22   

Nie zgodzę się z Menti, który pisze, że nie poleca anteny na magnesie, lepiej zamontować do klapy tylnej. Miałem kilkanaście lat temu zamontowany uchwyt do tylnej klapy w P205 i przy dużej antenie typu Magnum do dzisiaj blacha ma ślady. Natomiast mój stary (dość duży) uchwyt na magnes mający osłonę gumową, którą można łatwo wyczyścić, nie powoduje żadnych rys (sprawdziłem na wielu przejechanych kilometrach w kilku różnych samochodach w różnych warunkach atmosferycznych).

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 03-10-2007, 06:47   

Uchwyty klapowe powinno stosowc się wtedy gdy zachodzi konieczność np. do Mojej anteny MAGNUM która ma 2m długości i na magnesie był by problem, poza tym uchwyt klapowy może powodować ogniska rdzy w miejscu gdzie wkręty i podkładka styka się z rantem.
A tak naprawdę to co komu pasuje to jest dobre :wink:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 03-10-2007, 21:48   

Przecież na uchwyt do klapy wystarczy nałożyć pod śruby plastikowe podkładki i niczego śruby nie uszkodzą. Kiedyś tak się na ten patent montowało bagażniki dachowe do rynienek w poldkach czy fiatach i śruby nie uszkadzały blachy i lakieru.

menti 
Forumowicz

Auto: Outlander MY2016
Wysłany: 03-10-2007, 22:50   

Zgadza sie SAPHIRE....ja mam podłożoną podkładkę (własnej roboty) i się sprawdza! :) A tak nawiasem mówiąc.... co kto lubi! Mi osobiście antena z magnesem nie pasuje...

Miałem na magnesie i mam na klapie (polecam tą drugą). Na magnesiku rysowała mi dach...może od tego, że pod magnesikiem często podklejał mi się piasek i niekiedy nie było czasu wyczyścić dokładnie magnesiku :(

Wracając do głównego wątku tematu....jeśli kogoś interesuje, jak zamontowałem swoje radyjko to służę fotkami (dajcie znać, to udostępnię).

JKRjerry
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2008, 21:38   

menti napisał/a:
....jeśli kogoś interesuje, jak zamontowałem swoje radyjko to służę fotkami (dajcie znać, to udostępnię).

Czy mógłyś udostępnić fotki?
Pozdrawiam
Jarek

Zwierzu 
Forumowicz

Auto: Outlander Turbo
Wysłany: 14-05-2008, 16:38   

Ja mialem spore radyjko midlanda i wymienilem na presidenta o polowe mniejszego.
Wstawilem je w w miejsce nad popelniczka i do tego sie zamyka nie sadze zeby bylo lepsze miejsce i sposob w SS.
Co do anteny to na klapie i owszem ale te sruby dotykaja karoserii w konkretnym celu i danie podkladek oslabia jakosc i zasieg CB ( ale i tak dalem podkladki plastikowe:)).
Jedyny problem jaki mi pozostal to to ze jak wlacze audio to Cb gada przez tube krew moze zalac i nikt nic nie wie nie potrafi nie da sie kaplica....
Więc chyba zrobie wylacznik wzmacniacza manualny gdzies pod reką i bedzie dawalo tylko przez 6 glosnikow. Zreszta i tak sie nie da gadac przez CB jak wali tuba:)
Jak cos to mam zdjecia mzwierzchowski@poczta.onet.pl lub na gg 2869554.

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy naj mniej awaryjnego minivana na swiecie:)
^^

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 20-01-2016, 09:34   

specjalista.80 napisał/a:
PS za schowkiem na dokumenty raczej ciasno bedzie tam zaraz jest obudowa nagrzewnicy

Tak też myślałem, dzięki za info :D .
Niestety muszę szukać innego miejsca 8) .

specjalista.80 
Nowy Forumowicz
przemo/gdi

Auto: mitsubishi space star 99 gdi
Wysłany: 22-01-2016, 20:31   re Bizi78

witam wracajac do cb radia w mss moze poprostu pułka pod panelem klimy ,miejsca tyle co na radio,chyba ze masz cos juz tam wbudowane,pozdrawiam ps przy tych temperaturach tzn -4 i lepiej krótkie odcinki miasto na nawiewie i grzaniu foteli pali mój GDI 9l-jestem zadowolony z takiego wyniku

[ Dodano: 22-01-2016, 20:34 ]
witam dzieki za info nt oleju pozdrawiam

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 22-01-2016, 22:13   

specjalista.80 napisał/a:
witam wracajac do cb radia w mss moze poprostu pułka pod panelem klimy ,miejsca tyle co na radio,chyba ze masz cos juz tam wbudowane

Cyknąłeś może jakąś fotkę :?: .

Odpowiedz do tematu