Pajero II krótki jaka butla LPG pod auto? |
Autor |
Wiadomość |
Hunter79
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3,2 Did krótki
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-10-2016, 17:24 Pajero II krótki jaka butla LPG pod auto?
|
|
|
Witam,jestem od kilku dni szczęśliwym posiadaczem krótkiego Pjaero 3,5 v6. Auto ma instalację gazową z butlą w bagażniku. Chciałbym odzyskać bagażnik i zamontować butle pod autem. I tu jest pytanie czy ktoś zastosował np. zbiornik na benzynę z mniejszego auta?Przy pomocy szukajki znalazłem tylko informacje z 2010r i dotyczyły firmy która wykona zbiornik ze stali. Dowiadywałem się w moim rejonie koszt ok 800zł plus drugie tyle przeróbka przez gazownika. Znalazłem gdzieś wątek o zbiorniku z Matiza ale dotyczył on wersji long..może ktoś adoptował zbiornik z innego auta do wersji 3 drzwiowej? Będę wdzięczny za pomoc.. |
|
|
|
 |
brzyydal
Forumowicz
Auto: pajero v6
|
Wysłany: 12-10-2016, 18:24
|
|
|
Mozna kupic uniwersalny sportowy zbiornik benzyny o malej pojemnosci np 20l i tym samym malych gabarytach /np30x30x20/. Wyjdzie taniej a moze i lepiej. Wszystko i tak zalezy od zbiornika na gaz jaki chcesz tam upchnac i ile miejsca zostanie. Zawsze zostaje opcja gaz pod auto benzyna do srodka / co prawda nie wiem czy wtedy jakis fajerłole nie sa wymagane??/. |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2012 Posty: 651 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 12-10-2016, 21:16
|
|
|
http://allegro.pl/zbiorni...6559657401.html
Przypomniało mi się coś takiego, nie kopałem głębiej, ale może gość ma także do Pajero, albo mógłby zrobić. |
_________________ Toyota odeszła
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
Hunter79
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-10-2016, 00:34
|
|
|
kaczka81s napisał/a: | http://allegro.pl/zbiornik-paliwa-ramka-pod-butle-lpg-grand-vitara-i6559657401.html
Przypomniało mi się coś takiego, nie kopałem głębiej, ale może gość ma także do Pajero, albo mógłby zrobić. | Dzieki za informacje ale szukam tanszego rozwiazania z adaptacja mniejszego zbiornika z innego auta, moze ktos ma takie rozwiazanie i podzieli sie pomyslem.. |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

|
Wysłany: 13-10-2016, 17:07
|
|
|
A może od malucha by spasował, a obok butle LPG przykręć.
Lub drugi pomysł przeciąć oryginalny zbiornik w odpowiednim miejscu tak żeby węże i pompa została, dospawać blachę, i obok butlę. |
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 13-10-2016, 22:53 Re: Pajero II krótki jaka butla LPG pod auto?
|
|
|
Hunter79 napisał/a: | Witam,jestem od kilku dni szczęśliwym posiadaczem krótkiego Pjaero 3,5 v6. Auto ma instalację gazową z butlą w bagażniku. Chciałbym odzyskać bagażnik i zamontować butle pod autem. I tu jest pytanie czy ktoś zastosował np. zbiornik na benzynę z mniejszego auta?(...) |
Ja spróbowałbym tak: zbiornik gazu w miejsce benzynowego, a jako benzynowy kupić zbiornik paliwa do motorówki - jest tego multum, w różnych kształtach i pojemnościach.
Jak nie uda upchać się gdzieś pod podłogą, to ewentualnie pionowy do przestrzeni bagażowej - dużo miejsca nie zajmie. |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
Hunter79
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-10-2016, 17:07
|
|
|
kaczka81s napisał/a: | A może od malucha by spasował, a obok butle LPG przykręć.
Lub drugi pomysł przeciąć oryginalny zbiornik w odpowiednim miejscu tak żeby węże i pompa została, dospawać blachę, i obok butlę. | Opcja ze zmniejszeniem fabrycznego zbiornika jest super ponieważ pozostałyby oryginalne przyłącza ale nikt nie będzie chyba spawał zbiornika w którym kiedyś było paliwo.. |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

|
Wysłany: 17-10-2016, 00:44
|
|
|
I zbiornik spawałem i butle po LPG Żaden problem, trzeba tylko nalać wody prawie do pełna, wszystkie opary wyjdą i można spawać, (w miejscu spawu trzeba zostawić bąbel z powietrzem bo nie pospawasz) po kilkukrotnym nalaniu wody oparów już raczej nie będzie.
Tak więc nalewasz wodę do pełna żeby opary uciekły, spuszczasz trochę, wtedy szlifierka w dłoń i możesz ciąć. Jak masz piłkę tzw. lisi ogon czy szablówkę to nawet lepiej bo iskier nie robi. Teraz kawałek prostej blachy, migomat lub TIG i możesz spawać.
Zawsze gdy masz jakieś obawy możesz to komuś bardziej doświadczonemu zlecić. |
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
|