|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.8DI-D] Filtr paliwa, olej i inne materiały do przeglądu |
Autor |
Wiadomość |
kaarpiu
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX; 1,8 DID 2WD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2016 Posty: 15 Skąd: Skarżysko-Kamienna
|
Wysłany: 01-09-2016, 12:16 [1.8DI-D] Filtr paliwa, olej i inne materiały do przeglądu
|
|
|
Mój Mitsubishi ASX 1.8 DiD z 2010r. jest już dawno po gwarancji a przy 90.000km powinienem wykonać „duży przegląd”. Jego koszt w ASO mnie przeraziły - ponad 2000 zł. Niestety widać, że firmie Mitsubishi nie zależy na serwisowaniu używanych aut po gwarancji.
Zdecydowałem się więc ograniczyć serwisowanie do wykonania raz w roku „małego przeglądu” (takiego jak po 15000km za około 320zł) i przeglądu nadwozia (45zł), – aby przebieg ASXa był udokumentowany i utrzymać gwarancję na perforacje nadwozia.
Materiały eksploatacyjne do przeglądu chciałbym kupić we własnym zakresie i część z nich wymienić sam. Czytając opinię na forach dowiedziałem się, że najlepsze filtry są firm: Knecht, Mann, Bosh, przymierzam się więc do zakupu:
1. filtr oleju – Knecht LX812 (22zł)
2. filtr powietrza – Knecht OC196 (60zł)
3. filtr kabinowy – Filtron K1241 (49zł) lub Bosch 1 987 432 416 (z węglem aktywnym)
Odnośnie filtru paliwa nie mogę znaleźć nic lepszego poza:
1. Fram PS10668 – 94,00zł
2. Filtron PP852/3 – 59,78zł
Czy ktoś z was montował któryś z nich do swojego ASXa? Czy rzeczywiście nie można dobrać filtru z Knechta, Manna lub Boscha? Ciekawe która firma produkuje fabryczny? Proszę o pomoc w doborze filtru paliwa oraz ewentualne sugestię co do wybranych przeze mnie pozostałych filtrów. Czy ktoś z was używa w ASXie filtrów Filtrona? Opinie w necie na temat Filtrona są podzielone..
Według instrukcji obsługi olej powinien spełniać następujące normy:
1. SAE - 5w30 lub 0w30
2. ACEA – „do użytku C1, C2, C3 lub C4”
3. JASO – „do użytku DL-1” – tylko w Mobil 1 jest wyszczególniona
Zastanawiam się więc nad wyborem pomiędzy:
1. Millers Oils XF Longlife C1 5w30
2. Castrol Edge 5w30 LL C3
3. Mobil 1 EPS Formula 5w30 – jako jedyny ma specyfikację normę JASO DL-1
Do tej pory w ASO zalewali mi: Castrol SLX-EDGE Professional 5w30 OE
Wiem, że na forum polecany jest Millers Oils XF Longlife C1 5w30, ale zastanawiam się czy warto przechodzić z popularnego dostępnego w razie czego na każdej stacji benzynowej Castrola na Millersa? Będę wdzięczny za waszą pomoc |
|
|
|
 |
vavoom
Forumowicz
Auto: ex-ASX
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Cze 2011 Posty: 357 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 02-09-2016, 11:22
|
|
|
Przy 90 000 km należy sprawdzić/wyregulować luzy zaworowe, tu raczej zalecam wizytę w dobrym ASO. W moim przypadku wyglądało to tak:
http://forum.mitsumaniaki...1245963#1245963
Filtr paliwa - po gwarancji stosowałem Filtrona, żadnych problemów. Pozostałe Mann.
Od przebiegu 90 000 wlewałem Millers Oils XF Longlife C1 5w30, nie pamiętam żadnej odczuwalnej różnicy, ale też i kilka lat już minęło Czy warto - osobiście do końca użytkowania nie zrezygnowałem z tego oleju. |
|
|
|
 |
kaarpiu
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX; 1,8 DID 2WD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2016 Posty: 15 Skąd: Skarżysko-Kamienna
|
Wysłany: 27-10-2016, 08:41
|
|
|
Co do filtrów kupiłem:
1.Filtr oleju - MANN W 610/3
2.Filtr powietrza - MANN C 26 015
3.Filtr paliwa - FILTRON PP852/3
4.Filtr kabinowy - MANN CUK 2141
Olej - Millers Oils XF Longlife C1 5w30
Co do przeglądów zdecydowałem się ostatecznie ograniczyć serwisowanie do wykonania raz w roku „małego przeglądu” (takiego jak po 15000km za około 320zł) i przeglądu nadwozia (45zł), – aby przebieg ASXa był udokumentowany i utrzymać gwarancję na perforacje nadwozia. Pozostałe rzeczy robię we własnym zakresie - z uwagi na DROGI SERWIS
Regulację luzów zaworowych zrobię po 100.000km w polecanym AUTOKRAK w Krakowie (wycenili mi to na ok.600zł) - nie mam zaufania do ASO w Kielcach... |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 643 Skąd: Nowy Sacz
|
Wysłany: 27-10-2016, 16:30
|
|
|
Co do Serwisu Auto KRAK jak najbardziej serwisuje u nich ten silnik już 5 rok. 2 razy robiłem luzy zaworowe choć pewno niepotrzebnie bo wszystko chodziło idealnie i ten zabieg śmiało można było przesunąć w czasie, Serwis jest bardzo rzetelny...
Co do Oleju do tego silnika z Fitrem DPF ważne by był niskopopiołowy, ja używam MOTUL 8100 eco-clean C2 |
_________________ pablo diablo |
|
|
|
 |
|
|