Zmiana reduktora sterowanego elektronicznie na manualny |
Autor |
Wiadomość |
maciek_pajero
Forumowicz
Auto: pajero pinin
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-10-2016, 21:18 Zmiana reduktora sterowanego elektronicznie na manualny
|
|
|
Cześć wam, da radę przerobić reduktor w ten sposób żeby zmieniał przełożenia bardziej mechanicznie niż elektronicznie? już mam dosyć wydawania kasy na czujniki, co zmienię to kolejny padnie no ludzie ile można... Wiem że przesuwka jest sterowana elektronicznie poprzez jakiś moduł ale gdy czujnik jest uszkodzony wchodzi w tryb awaryjny. Chciałbym albo zmienić reduktor na całkiem manualny jak w P2 albo przerobić ten co mam aby zmieniał przełożenia praktycznie bez czujników. Jest to możliwe ?
PS mam błąd 33 teraz... |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 28-10-2016, 18:54
|
|
|
maciek_pajero napisał/a: | (...) przerobić ten co mam aby zmieniał przełożenia praktycznie bez czujników. Jest to możliwe ? | Niestety, nie jest możliwe; siłownik nastawnika pracuje w sprzężeniu zwrotnym z zero-jedynkowymi sygnałami z czujników - bez nich będzie, jak "dziecko we mgle". |
|
|
|
 |
maciek_pajero
Forumowicz
|
Wysłany: 28-10-2016, 20:46
|
|
|
właśnie ten nastawnik rozebrałem i można go w razie problemów odłaczyć i ręcznie ustawić lecz jest to upierdliwe ze względu trzeba wejść pod auto oraz rozkręcić nastawnik wyjąć tryby i nie pogubić podkładki i potem dobrze to złożyć... |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 31-10-2016, 10:12
|
|
|
Wykręć czujniki. pomierz wszystkie, oceń stan. Uszkodzone od razu zamień na nowe. Spuść olej w reduktorze, przepłucz reduktor.
Nalej świeży olej. Wkręć Czujniki ostrożnie (nie ukręcić kabli). Ma byc kulka i podkładka.
ja w żadnym swoim Pajero nie robiłem dwa razy czujników. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
maciek_pajero
Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2016, 15:08
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | Wykręć czujniki. pomierz wszystkie, oceń stan. Uszkodzone od razu zamień na nowe. Spuść olej w reduktorze, przepłucz reduktor.
Nalej świeży olej. Wkręć Czujniki ostrożnie (nie ukręcić kabli). Ma byc kulka i podkładka.
ja w żadnym swoim Pajero nie robiłem dwa razy czujników. | jak wyciagalem to żadnych kulek olej wymieniłem kilka razy aby przeplukac reduktor teraz po wymianie czujnika chodzi wszystko ok puki co. Do reduktora lalem hipola na przeplukanie gl 5 80w90 nie wiem czy taki olej może zostać. Ogólnie wymieniłem olej z 6 razy przez 3 tys km teraz olej jest idealnie czysty
[ Dodano: 05-11-2016, 23:54 ]
jak obiecałem dodaję zdjęcia w razie awaryjnego odblokowania reduktora pierwsza kreska z prawej to 2wd kolejne w lewo to 4H-> 4HLC->4LLC |
|
|
|
 |
|