Hamowanie |
Autor |
Wiadomość |
token13
Nowy Forumowicz
Auto: mitsuishi outlander
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-08-2018, 19:01 Hamowanie
|
|
|
Witam podczas naciskania na pedał hamulca przy niskich prędkościach na zewnątrz jak i w środku auta słychać dosyć głośno dzwięk nie wiem jak go opisać ( jakby ktoś tarł metalem o tarkę do prania recznego ) przy hamowaniu z dużych prędkości ten dzwięk nie występuje
Czy ktoś z fotumowiczów spotkał się z takim objawem ? co to może być ?[/list] |
|
|
|
 |
jaromir
Forumowicz
Auto: Outlander III 16' 2,0 CVT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Paź 2016 Posty: 41 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 09-08-2018, 22:43
|
|
|
Może czas wymienić klocki. Ja mam tak przy hamowaniu z dużych prędkości . Klocki wymieniam w połowie sierpnia podczas drugiego przeglądu.
arokub napisał/a: | Nie ma czujników jakie masz ma myśli, ma tzw. akustyczny sygnalizator, czyli usłyszysz metaliczny dźwięk, że już czas
Strona 5-89 instrukcji:
Obrazek |
|
|
|
|
 |
token13
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-08-2018, 23:31
|
|
|
Mam dopiero 12000 przebiegu czy to możliwe żeby już wymieniać klocki ? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 10-08-2018, 12:29
|
|
|
obstawiam raczej lekko zwichrowane tarcze albo mające luzy na prowadnicach klocki. trudno na tylko na podstawie opisu na coś wskazać. Jedno i drugie będzie odczuwalne tylko przy lekkim hamowaniu, przy mocniejszym hamowaniu klocek jest mocno dociśnięty i nie ma luzów. Jeśli lekko zwichrowane tarcze, to można przetoczyć - przy takim przebiegu to będzie dosłownie liźnięcie tarczy i spokojnie będzie mieścić się w normie. Luźne klocki - rozebrać, przeczyścić, sprawdzić sprężyny, nasmarować (zwłaszcza zewn. powierzchnię) i powinno być OK.
Kończące się klocki i tzw. akustyczny sygnalizator to piszczy jak to metal o metal |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
token13
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-08-2018, 13:22
|
|
|
A czym to może być spowodowane ? takie odgłosy słyszalne były praktycznie od początku , zaraz po zakupie auta czy można takie coś zareklamować w serwisie ? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 10-08-2018, 16:41
|
|
|
możesz zareklamować, ale "hamulce nie podlegają gwarancji", więc tak na prawdę to od serwisu zależy, jak podejdzie. Ale skoro od początku, to raczej będą luźne klocki. Auto w sumie nowe, to wystarczy rozebrać i dać trochę smaru do hamulców na tylną powierzchnię klocków. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
|