Galant 2,0 136 KM |
Autor |
Wiadomość |
Tokio34
Nowy Forumowicz
Auto: Brak
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-11-2016, 20:45 Galant 2,0 136 KM
|
|
|
Witam tak jak w opisie tematu, Jutro jadę oglądnąć Galancika Prosil bym was o wypowiedzenie się na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie. Czego sie spodziewać i co wymagać od właściciela ewentualnie jeżeli wiecie to jaki jest koszt zrobienia rozrządu w tym modelu. Ponieważ najprawdopodobniej będzie do wymiany. Poniżej zamieszczam link do OLX.
Pozdrawiam Tomek
https://www.olx.pl/oferta...html#0038f2066d |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 17-11-2016, 21:10
|
|
|
Tokio34 napisał/a: | Prosil bym was o wypowiedzenie się na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie. Czego sie spodziewać i co wymagać od właściciela |
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=38803
Tokio34 napisał/a: | jeżeli wiecie to jaki jest koszt zrobienia rozrządu w tym modelu | komplet pasków zęatych i rolek 350-400zł, jak do tego doliczyć hydronapinacz to już koło 700zł, z pompą wody koło 850-900zł, ewentualne uszczelniacze w jakosci oryginału koło 110zł, robocizna od 300 do 500zł |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Lucek_37
Forumowicz

Auto: Galant EA5W 2.5 V6 2002r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Lip 2016 Posty: 124 Skąd: Puławy
|
Wysłany: 17-11-2016, 21:14
|
|
|
Tokio34 napisał/a: | jaki jest koszt zrobienia rozrządu w tym modelu |
Rozrząd to mały pikuś (ok 500zł komplet materiały) w porównaniu do blacharki. Obejrzyj głównie kielichy bo reparaturki to wiadomo (widać że niedawno robione). Z opisu wynika że sporo rzeczy do zrobienia ale to nie dziwne przy tej cenie. Doprowadzenie do ładu gala pare groszy będzie wymagało. |
|
|
|
 |
lutekwwl
Forumowicz pan życia i śmierci

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Lip 2012 Posty: 228 Skąd: Wołomin
|
Wysłany: 17-11-2016, 23:19
|
|
|
Kolego ja za rozrząd z górnej półki zapłaciłem po zniżkach ok 900zł plus 250zł robocizna. Przy wymianie rozrządu niech mechanik pamięta o wałku balansowym w pompie oleju bo inaczej silnik będzie buczał !!!
Hmm pytanie ogólne. Przede wszystkim:
1. Spasowanie elementów karoserii
2. Szukanie rdzy ( nadkola, kielichy, dolne elementy drzwi )
3. Praca Silnika ( musi być zimny )
4. Silnik nie może być czysty, bo to będzie świadczyło o jakimś kryciu nieszczelności
5. Zajrzyj pod nadwozie, spr czy nie ma wycieków. ( na tym żwirku czy czymś tam popatrz czy nie ma plam
6. Zajrzyj do zbiorniczka płynu wyrównawczego i sprawdź czy nie ma takiego jakby oleju ( jak by patrzył na rosół i widział kółeczka z oleju ), czy nie ma zabrudzeń we wnątrz, czy płyn wygląda jak płyn. Wszelkie nieprawidłowości mogą świadczyć o uszczelce pod głowicą
7. Oczywiście jazda próbna, poprzyspieszaj od najniższych obrotów, sprawdź w ten sposób czy silnik nie szarpie.
8. Oceń środek, otwórz bagażnik, zajżyj tam gdzie jest koło zapasowe, popatrz czy nie ma ognisk rdzy ( można wtedy negocjować cenę )
9. Sprwadź jak wchodzą biegi, jak się redukują
10. Wszelkie pierdoły czy działają typu: podświetlenie wnętrza, światła, panel środkowy, podświetlenie obydwu schowków ( od pasażera i w podłokietniku )
11. Podczas jazdy sprawdź czy auta nie znosi, również przy hamowaniu obserwuj reakcję samochodu
12. Spr szyby, spr opony
Hmm na tą chwilę tylko to mi przyszło do głowy Ogólnie mało zdjęć żeby co kolwiek ocenić. Mało informacji. Zamiast jednego wahacza może się okazać, że będzie ich do wymiany 5,6. Na pewno auto przed zakupem na szarpaki ( zawieszenie wielowahaczowe ). Musisz ocenić stan tarcz hamulcowych, może Ci się uda coś dowiedzieć na temat klocków kiedy były robione. Klimatyzacja..raz działa raz nie...Mając takie auto z klimą należy o nie dbać i regularnie nabijać bo się okaże że cały kompresor będziesz miał do naprawy, tak więc możesz negocjować cenę śmiało. Cena auta nie jest wysoka, więc obstawiam, że również części jakich używał właściciel nie były zbyt dobre. A Galant to autko które jednak lubi dobre zamenniki ( sam się o tym przekonałem ) np. amorki KYB po 200zł szt, ale 3 lata i dalej 85%, czujnik położenia wałka rozrządu, te po 70zł sypały się po 2-3 miesiącach, zakupiłem blueprinta za ponad 300 ( po zniżkach ) i jeździ do tej pory Tak więc solidnie się przyłóż do oględzin samochodu, ale też nie wymagaj od karoserii za wiele bo to nie jest auto z salonu Koniecznie zerknij na nadkola. |
|
|
|
 |
Tokio34
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-11-2016, 18:46
|
|
|
byłem dziś oglądałem niestety zjedzone kielichy wiec odpuściłem. Trzeba bedzie dalej szukac Dzieki za poświęcony czas Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21943 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 18-11-2016, 19:08
|
|
|
lutekwwl napisał/a: | 4. Silnik nie może być czysty, bo to będzie świadczyło o jakimś kryciu nieszczelności | Nie zawsze, ale przy tej cenie zapewne tak będzie |
|
|
|
 |
Paweł84
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant
Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Maj 2014 Posty: 684 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 18-11-2016, 21:02
|
|
|
Tokio34 napisał/a: | byłem dziś oglądałem niestety zjedzone kielichy wiec odpuściłem. Trzeba bedzie dalej szukac Dzieki za poświęcony czas Pozdrawiam. |
ale czego się spodziewałeś za taka kasę ?
igły ?
hehehehehehe |
|
|
|
 |
lutekwwl
Forumowicz pan życia i śmierci

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Lip 2012 Posty: 228 Skąd: Wołomin
|
Wysłany: 18-11-2016, 23:24
|
|
|
Czyli właściciel nie dbał, niech się smaży w piekle |
|
|
|
 |
Tokio34
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-11-2016, 10:15
|
|
|
Paweł84 napisał/a: | Tokio34 napisał/a: | byłem dziś oglądałem niestety zjedzone kielichy wiec odpuściłem. Trzeba bedzie dalej szukac Dzieki za poświęcony czas Pozdrawiam. |
ale czego się spodziewałeś za taka kasę ?
igły ?
hehehehehehe |
Igły nie hehehehe błotnik wymienisz prog wspawasz a kielich Ci wyskoczy przez maske i galant na zyletki pojdzie.
Chociaz gosc na koniec skomentowal ze zna mechesa co wytnie pospawa i wsadzi z powrotem. |
|
|
|
 |
Paweł84
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant
Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Maj 2014 Posty: 684 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 19-11-2016, 14:11
|