wymiana lusterka |
Autor |
Wiadomość |
piotrotes
Nowy Forumowicz
Auto: OULANDER II lift
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-11-2014, 13:04 wymiana lusterka
|
|
|
witam
mam do wymiany lewe lusterko w outlander II, ale nie wiem jak dostać się do kostki, która jest głęboko w drzwiach
czy wyciągnąć na siłę ten kabel z kostką ?
pzdr |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 24-11-2014, 16:38 Re: wymiana lusterka
|
|
|
piotrotes napisał/a: | witam
mam do wymiany lewe lusterko w outlander II, ale nie wiem jak dostać się do kostki, która jest głęboko w drzwiach
czy wyciągnąć na siłę ten kabel z kostką ?
pzdr |
Zdejmij boczek i po problemie. Raptem kilka srubek, reszta to spinki. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
mihoo
Forumowicz
Auto: Outlander II DiD Ralliart
|
Wysłany: 25-11-2014, 09:42
|
|
|
Właśnie w weekend wymieniałem lewe. Wystarczy odkręcić 1 śrubkę pod klamką drzwi, zdjąć głośnik (lub zaślepkę) w rogu okna, odciągnąć boczek drzwi na tyle, żeby móc sięgnąć do kostki. Zobacz na nowym lusterku, jak działa zaczep od kostki elektrycznej, podważ śrubokrętem i pociągnij za kable, u mnie wyszło bez problemu. |
|
|
|
 |
paweldm
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
|
Wysłany: 21-12-2014, 22:22
|
|
|
A tak przy okazji zastanawiał się ktoś nad montażem lusterka z wersji po lifcie (z kierunkowskazem) do auta sprzed liftu? |
|
|
|
 |
krecisie
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Maj 2015 Posty: 105 Skąd: Checiny
|
Wysłany: 03-09-2015, 11:56
|
|
|
Witam, ostatnio ktoś na ulicy naruszył"" moje lewe lusterko wykręcając je na zewnątrz na tyle skutecznie, że teraz chodzi bardzo luźno na przegubie i w trakcie jazdy samoistnie się zamyka.
Odkręciłem sobie 3 śrubki od spodu do tego stopnia ze trzymało się na samym przewodzie ale nic tam dalej się nie da z tym zrobić a nie umiem sie dostac głebiej do tego mechanizmu który odpowiada za obracanie i przeskok lusterka na własciwe miejsce . Czy da się to jakoś naprawić czy należy zakupić nowe ??
Poza tym równiez podstawa która jest mocowana do drzwi w 3 miejscach, również nie trzyma się mocno . Jak ją odkręcic/dokrecic? Od wewnątrz dostając się pod boczek drzwi?
Jeśli ktoś to rozbierał, proszę o wskazówki., |
_________________ Polonez Caro 94' - Opel Astra GT 1.6 94'- Opel Tigra 1.4 98' - Mazda 323F 1.5 - Rover 416 - Skoda Roomster 1.9- Mercedes W210 3.0- VW Passat 1.9 AT 02'- VW Passat B5FL MT 04' - Outlander II - Audi A5 TDI 14'
 |
|
|
|
 |
damianb193
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 2.2 DID
|
Wysłany: 07-09-2015, 08:59
|
|
|
paweldm napisał/a: | A tak przy okazji zastanawiał się ktoś nad montażem lusterka z wersji po lifcie (z kierunkowskazem) do auta sprzed liftu? |
Ja się zastanawiałem ale z tego co się orientuję to według prawa trzeba pozbyć się kierunków z blotnikow |
|
|
|
 |
paweldm
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
|
Wysłany: 18-09-2015, 14:17
|
|
|
A dlaczego trzeba ? Skoro jedne i drugie mają homologację. O ile mnie pamięć nie zawodzi to żadne przepisy nie określają ilości lamp kierunkowskazów bocznych. Po prostu mają być. |
|
|
|
 |
Moody
Forumowicz
Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Kwi 2015 Posty: 403 Skąd: Wielkopolska, PNT
|
Wysłany: 20-09-2015, 19:32
|
|
|
Sorki, że się podpinam pod temat ale chciałbym zapytać: jak wyjąć sam wkład lusterka z obudowy ? Z pewnością są tam jakieś plastikowe "półprzewodnikowe" zatrzaski. Jest na to jakiś dobry/sprawdzony sposób aby czegoś przy tym nie zepsuć ? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 20-09-2015, 19:51
|
|
|
Informacja z manuala od OII :
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-09-2015, 20:47
|
|
|
Czy chcesz wyjąć sam szklany wkład, czy cały cały element ze szklanym wkładem i układem grzejącym? Jeżeli sam szklany wkład to podgrzej dobrze suszarką żeby tworzywo ramki wokół wkładu zrobiło się bardziej elastyczne a lepiszcze trzymające szklany wkład z podkładką z elementem pogdrzewającym bardziej plastyczne. Potem delikatnie podważ.
Tak przynajmniej było w moim Lancerze, jak wyjmowałem wkład z innego lusterka i wkładałem do swojego w miejsce tego stłuczonego. Myślę, że tutaj jest podobnie. |
|
|
|
 |
Moody
Forumowicz
Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Kwi 2015 Posty: 403 Skąd: Wielkopolska, PNT
|
Wysłany: 23-09-2015, 21:26
|
|
|
Bizi78, sla, dzięki za pomoc. Wkład lusterka chciałem wyjąć aby zrobić LED do sygnalizacji wypalania FAP. Ale zrezygnowałem z tego bo wydało mnie się to jednak zbyt niepraktyczne. Zamiast z lusterka pobiorę sygnał z przekaźnika świec żarowych. Pozdro |
|
|
|
 |
sławek s
Nowy Forumowicz
Auto: outlander 2010 2,0 intens plus
|
Wysłany: 31-08-2016, 07:19
|
|
|
Witam, mam ten sam problem z lusterkiem bocznym co użytkownik krecisie. Ponowię pytanie, ponieważ nigdzie nie było odpowiedzi, czy można to łatwo naprawić, czy też trzeba kupić nowy mechanizm, bądź też całe lusterko z allegro. |
|
|
|
 |
krecisie
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Maj 2015 Posty: 105 Skąd: Checiny
|
Wysłany: 26-09-2016, 08:10
|
|
|
sławek s napisał/a: | Witam, mam ten sam problem z lusterkiem bocznym co użytkownik krecisie. Ponowię pytanie, ponieważ nigdzie nie było odpowiedzi, czy można to łatwo naprawić, czy też trzeba kupić nowy mechanizm, bądź też całe lusterko z allegro. |
To zależyod tego, jak bardzo masz swoje zepsute
Ja swoje zdemontowałem całkiem ( 3 śruby od środka drzwi), rozpiąłem kable.
Potem zdjąłem szkło (jest na zatrzaskach, schemat w instrukcji) przy pomocy oklejonego taśmą śrubokręta. Mnie udało się podociągać śruby, resztę załatwił super glue , poskładałem wszystko do kupy i do tej pory działa..
Jedna z trzech śrub, która trzyma obudowę na drzwiach nie trzymała" ponieważ zerwany był gwint w plastikowej obudowie.. Pokombinowałem również z klejem, użyłem żywicy epoksydowej jaką stosuje się na budowach..
Co prawda, widać przy dużej prędkości delikatne drżenie" lustra ale nie jest to bardzo uporczywe i da się jeździć. Będzie służyć aż ktoś znowu je uszkodzi . wtedy przyjdzie czas na nową obudowę.
Używane lustro z prądem kosztuje jakieś 400zł wzwyż. W ASO to lepiej nie pytać .. |
_________________ Polonez Caro 94' - Opel Astra GT 1.6 94'- Opel Tigra 1.4 98' - Mazda 323F 1.5 - Rover 416 - Skoda Roomster 1.9- Mercedes W210 3.0- VW Passat 1.9 AT 02'- VW Passat B5FL MT 04' - Outlander II - Audi A5 TDI 14'
 |
Ostatnio zmieniony przez Piwor 30-09-2016, 21:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sławek s
Nowy Forumowicz
Auto: outlander 2010 2,0 intens plus
|
Wysłany: 28-09-2016, 07:12
|
|
|
Witam, mojego nie dało się naprawić (zostało na części). Udało mi się wylukać na allegro nawet w moim kolorze za 250zł wraz z przesyłką, wymiana 10min. Wszystko działa super Orientuje się ktoś, ile bierze serwis za wyłączenie opcji, żeby się nie zamykały po zamknięciu auta za każdym razem Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Molo
Forumowicz
Auto: outlander 2.0 did
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Sie 2016 Posty: 182 Skąd: Tczew
|
Wysłany: 03-12-2016, 20:29
|
|
|
Podczepię się pod temat.
Mam do wymiany obudowę lewego - pęknięta. Już zakupiłem więc pozostaje brać się za robotę.
pytanie:
Całe lustro trzyma się na trzech śrubach, mocowane od wewnątrz pod trójkątnym głośniczkiem, tak ?
Jak dostać się do tych śrub ? jak wyciągnąć ten głośniczek ?
potem demontaż boczka (według instrukcji powyżej) aby kostkę rozpiąć, tak ? |
|
|
|
 |
|