Montaż filtra powietrza |
Autor |
Wiadomość |
pablo87
Forumowicz
Auto: asx
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-03-2017, 22:57 Montaż filtra powietrza
|
|
|
Hej mam do Was pytanie gdyż chciałem zamienić w serwisie podczas zbliżającego się przeglądu filtr powietrza w moim ASX-ie na http://www.iparts.pl/prod...8631-33436.html ale jak zapytałem czy coś takiego mogą zrobić na moją prośbę to nie chętnie "bo takie nie oryginalne filtry to mogą zostać wciągnięte do silnika i kto wtedy ponosi odpowiedzialność".
Co myślicie na ten temat? Czy zakupić taki filtr i dać żeby zamontowali i tyle. ?!
Pozostał mi chyba jeszcze rok gwarancji (albo i nie) ale z moim szczęściem to i tak gwarancja nie będzie mi przysługiwała bo zawsze się coś znajdzie... (jak kiedyś mieliśmy w FORD) |
|
|
|
 |
piotras78
Forumowicz
Auto: Kilka, ale nie Mitsu
|
Wysłany: 05-03-2017, 23:16
|
|
|
Nie no kup jeśli masz za dużo pieniędzy.
Miałem/mam filtr k&n i moim zdaniem szkoda hajsu. W to, że użyjesz kilka razy to nie wierz. Wolałbym kupić normalny filtr i wymieniać częściej. A jak chcesz inwestować to zmień dolot i niech Ci to ktoś zestroi. |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 298 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 06-03-2017, 13:05 Re: Montaż filtra powietrza
|
|
|
pablo87 napisał/a: | Co myślicie na ten temat? Czy zakupić taki filtr i dać żeby zamontowali i tyle. ?! |
Ja sobie kupiłem i sam wymieniłem taki wkład filtra.
Jest on dedykowany do tego silnika / pojazdu, a konstrukcja jego jest moim zdaniem solidniejsza niż fabrycznie montowanego. Sam wkład filtrujący jest z dwu stron obudowany stalową siatką i na pewno nic go do silnika nie wciągnie.
Wymieniłem go w zasadzie zaraz po zakupie / odbiorze auta z salonu więc na samym początku gwarancji.
Jak obawiasz się co powiedzą w ASO na przeglądzie gwarancyjnym, to jadąc na przegląd możesz wstawić na chwilę ten stary, oryginalny
Zwróć uwagę który masz rocznik auta:
filtr 33-2392 do 02.2012
filtr 33-3015 od 03.2012
Wymiana wkładu filtra - 3 minuty. |
_________________ lichy Gliwice
Mitsubishi ASX 1.6 Intense Plus '2016 (Granite Brown) 135 kkm
Skoda Citigo 1.0 Ambition '2013/2014 (Candy White) 93 kkm
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm |
|
|
|
 |
piotras78
Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2017, 19:34
|
|
|
Ale co z tego, skoro sam wkład k&n NIC NIE DA. Miałem, testowałem i szkoda hajsu. Lepiej tankować na lepszych stacjach i częściej w ogóle zmieniać sam filtr.
Jak chcecie coś poprawić to zmieńcie dolot i dostrójcie to, inaczej wrzucacie hajs w błoto. |
|
|
|
 |
pablo87
Forumowicz
|
Wysłany: 07-03-2017, 07:39
|
|
|
piotras78 a możesz przykładowy dolot pokazać ?! albo gdzie coś takiego znajdę ?
z góry dziękuję
p.s. dzięki za cenną uwagę |
|
|
|
 |
piotras78
Forumowicz
|
Wysłany: 07-03-2017, 21:52
|
|
|
O widzę kolejny co bana na google dostał.
Bierz ten filtr, jest zajebisty. Miałem kiedyś takiego to od razu auto 2 razy szybsze było i wystarczył mi na 200 tysięcy kilometrów.
Tylko nie wiem po co ten temat, skoro i tak chcesz to kupić. |
|
|
|
 |
pablo87
Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2017, 14:36
|
|
|
Nie dostałem ... bo szukałem kilkukrotnie ale do ASX-a nie znalazłem dedykowanych... a jak pisałem do kilku firm z pół roku temu to nikt nie miał czegoś takiego dlatego pytam ale oki. Mają głównie do Lancera .. Dzięki za uwagę - widocznie mam okrojone google |
|
|
|
 |
|