Ukrecona szpilka |
Autor |
Wiadomość |
MisiekNM974
Forumowicz
Auto: Lancer 2.0 Sport combi 2004
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-04-2009, 10:04 Ukrecona szpilka
|
|
|
Witam,
no i stalo sie. Przy wymianie kol na letnie ukrecilem szpilke w przedniej prawej piascie a co smieszniejsze to to ze zrobilem to recznie zwyklym kluczem bez zadnej przedluzki. Na marginesie dodam ze strongman'em nie jestem. Mam nadzieje ze byla to wada materialowa tylko tej jednej szpilki bo strach pomyslec co sie moze stac jak one wszystkie sa takie mocne. I teraz mam pytanie do wszystkich Mitsumaniakow -- czy da sie to naprawic domowymi metodami i dokupic taka szpilke? Mam na mysli czy da sie wykrecic to co zostalo w piascie.
Zalezy mi na czasie bo urlop tuz tuz.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 05-04-2009, 10:22
|
|
|
A jak byś spróbował ją wybić (jakąś mniejszą śrubą jej przywalić) powinna wylecieć z drugiej strony. Chodź nigdy tego nie robiłem w tym wozie. Ale chyba nic nie powinno się rozbierać. A szpilka nie powinna być przykręcana tylko mieć specjalne przetłoczenia żeby się nie kręcić. Najlepiej podjechać do mechanika myślę że po ogląda i w 2 minuty będzie po krzyku
Krzychu |
|
|
|
 |
AdamColt [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2009, 12:27 szpilka
|
|
|
Zgadzam się z kolegą. Szpilki są od wewnątrz wkładane i mają specjalny łepek żeby się nie kręciły. Wystarczy ją wybić i włożyć nową. |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 363 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 05-04-2009, 22:30
|
|
|
A ja właśnie stwierdziłem ze zdziwieniem, że NIE mam szpilek.
Chyba przez oryginalne alusy ? Dziwne to troche |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 05-04-2009, 22:39
|
|
|
Kolega może źle nazywa. Są nakrętki a szpilką nazwał to co zostaje w piaście.
Krzychu. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-04-2009, 22:43
|
|
|
Kup w ASO nową szpilke MB911495 (20 PLN) i pojedź ją wymienić. Szpilkę trzeba wybić z piasty. |
|
 |
Bojar
Forumowicz

|
Wysłany: 05-04-2009, 22:56
|
|
|
Dzięki krzychu za uspokojenie
Ja też proponuje ASO. Chyba sobie poradzą z takim problemem |
|
|
|
 |
MisiekNM974
Forumowicz
|
Wysłany: 06-04-2009, 09:57
|
|
|
Witam,
i z gory dziekuje za odpowiedzi na ten watek. Nie jestem pewien czy sie poprawnie wyrazilem ale szpilka nazwalem to co wystaje z piasty. Poslucham zalecen i podjade do ASO bo boje sie ze sam tego nie zrobie. Jak znam zycie to diabel tkwi w szczegolach i po drodze moze wyniknac cos jeszcze innego.
Pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
 |
Zorro123 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-04-2009, 10:36
|
|
|
Masz szczęście ze to nie szpilka w bloku silnika. Jakbyś tą ukręcił to dopiero byłby problem. |
|
|
|
 |
MisiekNM974
Forumowicz
|
Wysłany: 06-04-2009, 19:30
|
|
|
Tak, masz racje dobrze ze to nie szpilka z bloku choc wiesz -- nie zmieniam silnika czy jakichs tam jego czesci na zime a potem na lato wiec trudno tam cos urwac ale znajac moje szczescie wszystko sie moze zdazyc. Bylem w ASO i powiedzieli ze zajmie im to 45 minut a przy okazji wymienie sprzeglo (juz drugi raz) . Rok temu zaczelo mi piszczec a ze mialem gwarancje to sie zdecydowalem. Musialem tylko zaplacic za tarcze bo auto mialo ponad 2 lata. Teraz znowu piszczy a jezdze delikatnie. Juz nic nie rozumiem. Czy Wy tez uwazacie ze jakosc Lancera poszla w las? Wczesniej wymienilem tuleje w tylnym zawieszeniu bo piszczalo. |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

|
Wysłany: 06-04-2009, 19:51
|
|
|
Chyba niestety jakość zeszła na psy. Do tego dochodzi badziewna obsługa w ASO
Mnie osobiście dobijają plastiki w środku i to nie ich wygląd tylko masakryczna podatność
na porysowania. Mam auto od roku a jest już wiele rys na kokpicie pomimo naprawdę ostrożnego użytkowania. 2 raz nie kupię już mitsu |
|
|
|
 |
rudi88
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Cze 2011 Posty: 262 Skąd: to przypełzło?
|
Wysłany: 14-12-2016, 18:24
|
|
|
Podepnę się pod ten temat.
Czy do wymiany szpilki w piaście przedniej trzeba ściągać tarczę, zacisk i jarzmo? |
|
|
|
 |
zbychu74
Forumowicz
Auto: mitsubishi lancer 2,0 kombi
Pomógł: 8 razy Dołączył: 04 Sty 2016 Posty: 603 Skąd: tuchola
|
Wysłany: 15-12-2016, 11:28
|
|
|
Nie wiem,ale jeżeli nawet trzeba to odkręcasz dwie śruby jarzma i ściągasz cały zacisk,a tarcze ściągniesz też bez większy problemów. Tarcz jeżeli nawet trochę w środku przy styku z piastą są skorodowana to parę strzałów gumowym lub drewnianym młotkiem i złazi.Robota prosta i przyjemna.
Pamiętaj jak będziesz składał do kupy żeby piastę i tarczę porządnie wyczyścić z brudu. |
_________________ zbychu74 |
|
|
|
 |
rudi88
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Cze 2011 Posty: 262 Skąd: to przypełzło?
|
Wysłany: 15-12-2016, 20:39
|
|
|
Ogólnie nie raz już to rozbierałem ale nigdy nie zwróciłem uwagi jak z dostępem do szpilek.
Dziś się zabrałem za to bo ile można na trzech szpilkach jeździć. Jak zwykle cos niestety musiało pójść nie tak. Oczywiście szpilka zakupiona w Intercarsie okazała się nie pasować. Ale że byłem na odludziu to zawziąłem się i wlazła do połowy. Przy okazji zmasakrowała się trochę nakrętka.
Na dodatek wyszło przy okazji że jedna z prowadnic zacisku zapiekła się w jarzmie i nawet kilka uderzeń młotem jej nie ruszyło. |
|
|
|
 |
Haiku
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 + Lancer Intense 2.0
|
Wysłany: 16-12-2016, 12:57
|
|
|
Aby wymienić szpilkę należy ściągnąć:
1. zacisk
2. jarzmo
3. tarczę
4. kapturek, który zabezpiecza dużą śrubę która przykręca piastę ze szpilkami. Tutaj potrzebne jest solidne ramię aby odkręcić tą śrubę. Klucz musi być dobrze dopasowany aby nie zepsuć śruby (najlepiej 8-kątny). U mnie podczas wymiany ramię (rura przedłużająca klucz) miała około 2 metrów - jest to naprawdę mocno dowalone.
5. wyciągasz piastę i wymieniasz albo szpilkę albo od razu całą piastę z nowym łożyskiem i szpilkami (ja wybrałem 2-gi wariant).
6. składasz w odwrotnej kolejności wszystko z tym wyjątkiem, że już nie dokręcasz tak mocno śruby piasty (bez ramienia), wg manuala kluczem dynamometrycznym
Generalnie robota szybka oprócz odkręcenia śruby piasty.
Pozdrawiam |
_________________ Lancer CS0 4G63
ASX 1.6 |
|
|
|
 |
|