Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
E60&Laguna
Autor Wiadomość
leon9995 
Forumowicz

Auto: Auris&Corolla
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-07-2017, 09:47   E60&Laguna

Uwaga będzie dłuuuugo ;)
Po sprzedaży Corolli dość długo zastanawiałem się nad następcą, sprawę ułatwiło służbowe auto małżonki które mogła używać prywatnie więc ja jeździłem Aurisem i mogłem spokojnie szukać. Pomysłów było dosłownie milion, że tak powiem od nowego Yarisa po starą ES-kę.
Ale w końcu auto nawinęło się samo, bo mój szef z czasów pracy na etacie sprzedawał BMW 520d E60 z 2006 roku które miał od nowości. Więc mimo ,umówmy się, niezbyt mocnego silnika decyzja była natychmiastowa. Tym bardziej że wiem kto nim jeździł i jak pedantyczne podejście ma do aut.
Wyposażenia nie będę całego opisywał bo będzie za długo ;)
Z najważniejszych to:
-Ksenony
-duża navi
-skóry
-automatyczna skrzynia
Jako że momentalnie zapałałem miłością do BMW a 5 momentalnie przechwyciła małżonka więc szybka decyzja o zmianie Aurisa na 1-er E87 bo ja też chciałem baware. I to auto było moim przekleństwem. Sypało się non stop od pierdół po jakieś klamoty o astronomicznych cenach. Szkoda gadać, po prostu kupiłem gó.no w złotym papierku (mimo że salon PL, I właściciel i inne cuda) W ogóle po raz pierwszy kupowałem auto samodzielnie bez pomocy mechanika ;) .
"Jedynka" po pół roku poszła w świat a ja znów po nocach wertowałem allegro z milionem pomysłów na minutę...
W końcu zapowiedziałem małżonce że zabieram 5 a jej kupimy coś małego i taniego bo nie widzę potrzeby trzymania 2-óch kosztownych aut.
I tu zaczyna się jazda bo chciałem kupić coś za +/- 10 tys, rok, marka nie ważne. Z wymagań tylko klima i bez rdzy.
Ile to ja się naoglądałem odpicowanych OKAZJI od niemieckiego emeryta i dzieł polskich artystów w dziedzinie blacharstwa i szpachli. Na prawdę nie jestem typowym łowcą okazji byle tanio ale nie wiedziałem że takie złomy ktoś dopuszcza do ruchu.
W końcu podniosłem nieco budżet do 15k i tu juz pole manewru nieco większe. w końcu padło na Renault Clio z 2007. Naprawdę perełka, 1.4 98KM, nie malowane, widac że pani bardzo dbała o auto. Przy aucie jeszcze była kłótnia z innymi potencjalnymi kupcami bo my spóźniliśmy się na umówioną godzinę i uprzedziła nas jakaś para która po oględzinach też była zdecydowana. Jednak argument w postaci pliku papierków z postacią króla Jagiełły w moich rękach przekonał panią, bo tamci chcieli jutro ;)
Po roku kompletnie bezproblemowej eksploatacji Cliówki wymyśliłem sobie że zmienie ją na Megane III 2.0T, i jako że podaż na rynku niewielki to i człowiek kawałek Polski zobaczył :D niestety wszystkie te "włajaże" kończyły się fiaskiem.
No ale że już się napaliłem na nowe auto to nie było bata żebym zrezygnował i do poszukiwań dodałem silnik 1,4TCe + ewentualny chip. Tu już dużo więcej aut, świeższych. Szybko znalazłem interesujący mnie egzemplarz w komisie przy salonie Renault. Pojechaliśmy po Megane a wyjechaliśmy Laguną ;) Laguna z 2013 roku z niecałymi 90tys. przebiegu w , nie zajechana, z ceny trochę zeszli więc się w sumie kupiona spontanicznie ;)
Wyposażenie jak dla mnie wystrczajace:
-silnik 2,0 140KM (ponoć nissana?)
-klima automatyczna 2 strefowa
-navi
-półskóra
-fajnie grające audio
Brak mi ksenonów ale trudno ;)
Ogólnie z auta jestem mega zadowolony, bardzo wygodne, zawieszenie w moim typie, nie jest tak krowiaste z zewnątrz jak 5 (chodzi mi o wymiar). Ogólnie wiąże z nim nadzieje na dłuższa współprace z racji tego że E60 chyba będe musiał się niebawem pozbyć bo ostatnie nawarstwienie awarii i ich kosztowność nie są warte inwestowania w 11 letnie auto. Tym razem chyba zmądrzeje i kupię żonie nową Corsę albo Clio i zakończę swoje inwestycje w auta na najbliższe lata ;)
Na koniec kilka zdjęć obecnych aut:

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 22-07-2017, 00:18   

Bdb silnik, nigdy z nim nie mieliśmy problemów w serwisie. Zmieniaj olej na czas , Max co 10 tyś i lej dobre paliwo, a będzie służył.
Bezawaryjnosci życzę 😉

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 22-07-2017, 23:32   

mnie życie nauczyło, że silniki w renówkach nie są złe - zła jest cała reszta bo jest źle projektowana już przez inżynierów i nie jest to przypadek (mój sąsiad ma taką lagunę diesla i mimo że kupił w salonie to już zmienił przekładnię - a jakże, u mnie to samo padło, koło dwumasowe oraz przerdzewiałą miskę olejową i spalone sprzęgło) a potem dochodzą wieczne problemy z elektryką...

deejay 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-07-2017, 23:37   

Krzyzak napisał/a:
oraz przerdzewiałą miskę olejową

Darku tutaj małe sprostowanie , bo miski korodowały tylko i wyłącznie z powodu uszkodzenia mechanicznego powłoki lakierniczej . Moja miska jest nadal w oryginale i ma sie w jak najlepszej kondycji . Jesli jej nie uszkodzisz i nie zadrapiesz lakieru , to ma przed sobą długi żywot .

Ps: Miska jest zwykłą miską metalową , polakierowaną na czarno . :wink:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 23-07-2017, 00:16   

wiem że masz rację - ale to auto ma 5 czy 6 lat... a my tu narzekamy, że niektóre Galanty po 20 latach zaczynają mieć michy dziurawe
jednak jak podjechałem na stację diagnostyczną sprawdzić czemu ta przekładnia tak dziwnie chodzi to gość powiedział, że w tygodniu ma kilka renówek z rozpadniętym maglem i nie obserwuje tego u innych marek
swoją wczoraj sprzedałem... przez 1.5 roku więcej usterek niż wszystkie 3 Galanty przez kilkanaście lat

czarny.marcin 
Mitsumaniak

Auto: Bądź Moją Walentynką :)
Wysłany: 23-07-2017, 04:53   

Jakieś dwukolorowe to E60 :)
Dobre BMW skończyło się na E39 i E46 później jest wielka kupa i dopiero jak masz tak pół miliona to można do salonu BMW zaglądnąć .
A renówki to są dobre ale ciężarówki .
Całą pozostałą flotę reno najlepiej przedstawia ów obrazek

BMW :D - jest
Lancer kombi 2.0 Sport :) -jest
Suzuki Swift :) - jest
Carisma 1,6 -była
Colt CJ0 - jest :)
Galant EA5W 6A13 -był
Galant E54 Diamond 6A12 - był
Mazda MX-3 -była
Renault Megane Coupe -było

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-07-2017, 09:50   

czarny.marcin napisał/a:
W transporcie powiadają "Iveco i Renówka to 'męskie przyrodzenie' nie cięzarówka"
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

deejay 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-07-2017, 13:07   

czarny.marcin napisał/a:
Całą pozostałą flotę reno najlepiej przedstawia ów obrazek

Nie do końca sie z tym zgodzę , przepracowując ponad 12 lat w serwisie i widząc jak sie te auta sprawowały . Sam śmigam obecnie Renault , przesiadając sie z Galanta :wink:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 23-07-2017, 22:31   

deejay napisał/a:
Sam śmigam obecnie Renault
ale tak serio to co tam jest z reno? - bo to nie jest tak, że jeździsz Samsungiem SM5 z silnikiem (lub skrzynią) Nissan?

deejay 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-07-2017, 22:45   

Krzyzak napisał/a:
ale tak serio to co tam jest z reno? - bo to nie jest tak, że jeździsz Samsungiem SM5 z silnikiem (lub skrzynią) Nissan?

Darku wszystkie modele po 2008 roku to w 80% juz Nissan , oprócz Dacii :wink:

Galancior94 
Mitsumaniak

Auto: Golf VI Variant
Wysłany: 24-07-2017, 16:49   

czarny.marcin napisał/a:

Gdzie zasłyszałeś takie bzdury? :shock: jeżdże od 3 lat, rozmawiałem z wieloma kierowcami i nikt nie chwalił sobie renówek czy iveco...

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 24-07-2017, 22:25   

Galancior94 napisał/a:
nikt nie chwalił sobie renówek
no właśnie ja tak kalkulowałem, że skoro robią ciężarówki i uczestniczą (przez Williams) w F1 to mają doświadczenia w ciężkim sprzęcie i sporcie i na pewno będą lepsi od grupy PSA, która jeszcze 60 lat temu (wiem - nie istniała) robiła nożyczki czy żelazka...
tymczasem jest chyba zupełnie odwrotnie...
chyba założę temat jakie wady projektowe popełniają ludzie z Renault...
oto i on http://forum.mitsumaniaki...1533346#1533346

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 25-07-2017, 07:56   

Musze sprostować bo trochę jest niejasności.
PSA to nazwa koncernu po połączeniu Peugeota i Citroena.
Najstarszym koncernem we Francji jest Peugeot założenie w 1810r. Następnie Renault 1899 r i dalej Citroen 1910 r.

Wiliams obecnie nie ma nic wspólnego z Renault w F1. Owszem kiedyś stosowali jednostki napędowe od Renault. Obecnie stosuje napęd Mercedesa.

Renault ma swój team w F1 po odkupienia od Protona/Lotusa kilka lat temu
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 25-07-2017, 08:45   

Już jakiś czas planuje zmienić auto i biorę pod uwagę Lagunę 3 z 2.0T z automatem. Można znaleźć dość pozytywne opinie o tych autach z takimi silnikami i skrzyniami. Myślę też o E91 z 2,5 i o C5 z 2.0. Najbardziej podoba mi się BMW ale chyba z rozsądku będzie albo C5 albo Laguna. Obecnie nie ma chyba idealnych aut i zawsze trzeba iść na pewne kompromisy.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 25-07-2017, 09:52   

plecho1 napisał/a:
biorę pod uwagę Lagunę 3 z 2.0T z automatem
teraz oglądam różne auta i mówię handlarzom dlaczego nie chcę francuza i większość mówi, żeby właśnie wiedzieć co wybierać - że renówki benzynowe jeszcze oblecą, ale trzymać się z daleka od diesli, które - cytuję - "kompromitują się w różnych innych markach" :)
ale pisałem - u mnie silnik pracował OK, sypała się cała reszta.. strach jechać dalej niż 5km od domu

Odpowiedz do tematu