|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Świeżak - kilka problemów |
Autor |
Wiadomość |
szymo86
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI ASB
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-12-2016, 14:10 [Cari 1.8 GDI] Świeżak - kilka problemów
|
|
|
Witam Szanownych Kolegów:)
Jestem nowy na forum, więc nie do końca ogarniam wszystkie tematy, a czasem ogrom wiedzy i informacji tutaj wywołuje tez mętlik w głowie, więc zapytam o moje problemy.
Cari zakupiłem kilka dni temu. 1.8 GDI, automat, 2000r. przebiego to podobno 151000....wiem, wiem...:D dzieląc na lata to fest malutko. Ale jest książka serisowa do 2010 z ASO i potem fF-VAT, ostatnia na rozrząd, 08.2015 przy 141000km. Więc teoretycznie bardziej stało niż jechało.
Oczywiście na dzień dobry kilka "usterek" wyszło:P
Pierwsza to nie otwierające się drzwi tylne po stronie pasażera, czytałem, że trzeba ściągnąć tapicerkę i być może WD40 pomoże, a jak nie to coś pękło:/....
Drugie coś, to brak świateł wstecznych. Gdzieś na forum VW wyczytałem, że przy drążku (wybieraku?) biegów są jakieś styki/przełącznik i że trzeba to być może przeczyścić. Czy może jest gdzieś info jak się za to zabrać?:) bo rozumiem, że w automatach nie ma czegoś takiego jak zewnętrzny czujnik biegu wstecznego? (bezpieczniki i żarówki sprawdziłem)
Ostatnie "problemy" to kwestia olejów....wiem, że tutaj jest masa informacji na ten temat, ale chciałbym usłyszeć jakąś "konkretną" odpowiedz, pomoc co zalać.... Ostatnia kartka przy silniku z informacją o oleju jest z 2014r. zalany olej (chyba, bo nie pamiętam, jak sprawdzę to napiszę) 5W40? Castrol?? Na co wymienić? bo nie wiem też co i czy było coś od tego czasu dolewane.
No i przy okazji (ale to może wiosną/latem) wymienię dynamicznie olej w skrzyni. Czytałem też dużo wątków na ten temat. Czy oleje z alle spełniające normy DAQ Queen III się nadają, czy szukać konkretnie jakiejś firmy?
Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam jeśli trafiły się jakieś "mniej mądre" pytania:))
Pozdrawiam
Szymon
[edit] Co do oleju silnikowego to chyba zrobię płukankę i wleje 5w30 Liqui Moly. Czy może coś lepszego?
[ Dodano: 28-12-2016, 22:08 ]
Wszyscy wyjechali na święta gdzieś poza zasięg internetów??:) |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2012 Posty: 651 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 29-12-2016, 20:27
|
|
|
szymo86 napisał/a: | Wszyscy wyjechali na święta gdzieś poza zasięg internetów??:) |
Nie ale na górze strony masz taki magiczny przycisk "szukaj", a obok drugi "FAQ" |
_________________ Toyota odeszła
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
szymo86
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI ASB
|
Wysłany: 30-12-2016, 10:21
|
|
|
Dzięki za odpowiedz:)
Bardzo pomocna, wszak pisząc, że przeglądnąłem tutaj masę tematów, mogłem nie zauważyć kwestii "szukajka i FAQ"
[ Dodano: 30-12-2016, 22:03 ]
OK...olej zamówiłem Millers, filtry też. Ze światłem wstecznym także sobie poradziłem, na szczęście wina przerwanego przewodu. Jeszcze kwestia drzwi tylnych. A przy okazji przyszedł mi sterownik centralnego zamka bo pilot który dostałem w zestawie nie jest oryginalny i nie działa.... Miłej nocy:)
[ Dodano: 31-12-2016, 14:25 ]
Drzwi naprawione:) prozaiczny problem:))
Dla urozmaicenia zabawy....centralny zamek otwiera drzwi:P kolejna zabawa:) coś działa, drugie przestaje.
P.S. fajnie tak pisać samemu ze sobą:D |
|
|
|
 |
Hyzz [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2016, 15:26
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez 04-05-2017, 21:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2012 Posty: 651 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 01-01-2017, 18:15
|
|
|
szymo86 napisał/a: | Dzięki za odpowiedz:)
Bardzo pomocna, wszak pisząc, że przeglądnąłem tutaj masę tematów, mogłem nie zauważyć kwestii "szukajka i FAQ"
|
Jeśli nie jest to Twoje pierwsze forum, to powinieneś się domyślić że takowe istnieją. Poza tym gdybyś przeczytał ZASADY FORUM: http://forum.mitsumaniaki.pl/index.php?c=29 to wszystko byś znalazł. Cytat: | P.S. fajnie tak pisać samemu ze sobą:D |
To nie jest tak że nikt nie chce pomóc, ale po to właśnie są te przyciski żeby nie robić bałaganu na forum, bo pewnie już o tym było.
Na temat oleju pewnie nie usłyszysz nic konkretnego, bo co kraj to obyczaj, czyli każdy przeważnie leje to co uważa za najlepsze, a ile olejów to tylu zwolenników tego czy tamtego. |
_________________ Toyota odeszła
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
xCrashx
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 16V '96
Pomógł: 13 razy Dołączył: 08 Gru 2014 Posty: 90 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 01-01-2017, 21:12
|
|
|
Ja pomogę bardzo chętnie, ale jak będziesz miał konkretne pytanie, a ja akurat będę znał odpowiedź. Wtedy bardzo chętnie, nawet sprawi mi przyjemność myśl, że komuś pomogłem. Co do olejów to jak już kolega wyżej wspomniał, ile osób, tyle opinii. Ja leję Valvoline max life 10w40, dlaczego? Bo wydaje mi się dobry i to jest mój argument "za". Na automatach się nie znam. Jeśli chodzi o nie otwierające się drzwi, albo niedziałające światła wstecznego to trzeba zajrzeć samemu. To są tak prostackie mechanizmy ,że każdy chyba poradzi sobie z ich diagnozą i naprawą. Generalnie zazwyczaj gdy ktoś zakłada tematy typu "nie działa mi ręczny, nie otwierają się drzwi, nie działa szyba, nie działa światło/podświetlenie" to zawsze odpisuję, aby rozkręcić i zobaczyć co się dzieje. W 99% przypadków usterka jest tak oczywista ,że widać ją na pierwszy rzut oka, wystarczy tylko zadać sobie trochę trudu i odkręcić kilka śrub. |
|
|
|
 |
|
|