Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytań kilka :)
Autor Wiadomość
L3X-T3R 
Nowy Forumowicz

Auto: myślę nad: Space Wagon III
  Wysłany: 30-05-2009, 22:27   Pytań kilka :)

Na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać :)
A przechodząc do rzeczy: chcę wymienić już moją wielce zasłużoną Omegę, na inne auto ale nie mniej pojemne. Spodobał mi się MSW III, ze względu na wygląd, cenę i pochlebne opinie na różnych portalach. Niestety, tych samochodów na polskich drogach, przynajmniej na mazurskich jest jak na lekarstwo. Potrzebuję od doświadczonych osób parę informacji. Mi chodzi szczególnie o MSW w wersji III 4x4. Jak wygląda sprawa dostępności części? Podobno są dość drogie? Jak wypada w kwestii awaryjności w stosunku do innych aut? Czy opłaca się wybierać MSW z 4x4 czy z napędem na jedną oś? Jaką wysokość ma te auto? Bardzo ważne: czy 2 i 3 rząd siedzeń można dowolnie zdejmować/wyjmować/odczepiać(przewożę sprzęt grający który trochę zajmuje: kolumny, wzmacniacze, keyboardy do omegi to się wszystko mieściło :) . Czekam na pomoc z waszej strony, jeśli coś mi się przypomni to na pewno dopiszę :)
P.S: Aha, czy znajdę tu może kogoś z woj. Warmińsko-Mazurskiego kto ma ten samochód i mógłby mi go przedstawić osobiście? ;)

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-05-2009, 13:58   

Dostępność częśći dzięki Japaneze (użytkownikowi MSW 4x4) i wiedzy na jego temat jest 100%...

Czy są drogie - sprawa względna - oryginały są drogie i trwałe, a podróby różnie...

Awaryjność - tu jest temat trudny - silnik GDi ma swoje wymagania wobec serwisu i jakości paliwa, odwdzięcza się wtedy bezawaryjnością. Napędy pancerne (bardzo podobne jak w Lanerze evo 4-6), ale skrzynia i sprzędło już mniej - tu dorwali się do projektowania księgowi. Zrobili zestaw starczający na 200 000 km, potem wymieniasz sprzęgło razem z łożyskami skrzyni i masz spokój następne 200 000 km. Koszt jest tu spory -ponad 2000 zł

4x4 lepiej się prowadzi, więcej pali i nie ma wersji z automatyczną skrzynią - budy są identyczne, zawieszenia są identyczne...

2 rząd się składa, 3 składa lub wyjmuje. Wysokość wewnątrz 116 cm, długość ze złożonym 2 i wyjętym 3 rzędem 180 cm, szerokość 105-140 cm

Jestem dość często w okolicach olsztyna w wakacje....

Podstawowym brakiem MSW jest brak w ofercie silnika V6....(rozwiązywalny problem) i brak możliwości zagazowania (po wymianie silnika na V6 już można).

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

L3X-T3R 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-05-2009, 14:36   

Dziękuję Ci za cenne informacje!
Trochę zmartwiło mnie to, że nie można wyjąć 2 rzędu, ten samochód musi mi pomieścić sprzęt :( Musiałbym zwyczajnie zobaczyć to na żywo. Daj jeśli będziesz miał chwilkę czasu i będziesz w okolicy. A co do skrzyni to jeśli będę już kupował to coś z przebiegiem 110k - 140k, i ciężko mi nawet określić ile robię rocznie km, myślę że około 15k ale to już góra także mam nadzieję, że prędko wymiana mnie nie zaskoczy :)

Harry79 
Mitsumaniak
Diamonds Are Forever

Auto: Space Wagon 2,4GDI Cool
Wysłany: 31-05-2009, 20:14   

Witaj!
Drugi rząd można złożyć ( siedzisko z oparciem w pionie) i przesunąć do samych przednich siedzeń a wtedy masz taką przestrzeń, że głowa mała. Co najważniejsze podłoga jest równa.

Ja wożę zestaw perkusyjny i miejsca jest sporo :wink:
Ostatnio wiozłem drewnianą konstrukcje na huśtawkę i zjeżdżalnie, czyli to co na zdjęciu poniżej + 3 pasażerów. Ochroniarz pod Castoramą patrzył z politowaniem jak się zabierzemy i się mocno :shock:

skull 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Wysłany: 31-05-2009, 22:09   

daj sobie spokój z MSW jest tyle innych Vanów ciekawych. Ja ciągle coś robię i za każdym razem dowiaduje się z forum, że to standard :x Nie przyjmuję do wiadomości, że przebieg bo to żadne wytłumaczenie miałem auta takie jak Nissan,Toyota autami nabiłem nawet ponad 300 tys/km i nie było takich problemów żeby rozbierać skrzynię bo łożyska na wałku sprzęgłowym padły albo cos cykało w silniku bo ten typ tak ma :? Słaba konstrukcja i tyle, a te silniki GDI to wogóle jakaś ciężka pomyłka. Jakbym mógł cofnąć czas to drugi raz nie popełniłbym tego błędu kupując te auto. A 4x4 to bierz od razu kredyt na naprawy. Jestem fanem Japońskiej motoryzacji, ale na tym modelu zawiodłem się.Będę 8 czerwca wstawiał do ASO w Olsztynie na wymianę tych nie szczęsnych łożysk w skrzyni, także jak będziesz dalej upierał się przy MSW możemy spotkać się i obejrzysz na żywo gabaryty;)
P.S. Harry79 zapodaj ujęcie swojego placu zabaw z frontu,bo kupiłem też coś takiego, ale jeszcze nie złożyłem a u Ciebie tak jakos ślizgawka inaczej z boku:))

L3X-T3R 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-05-2009, 22:43   

Aha. A jaki przebieg ma twój MSW i z którego roku? I właśnie nie wiem czy jest taki wybór kupić auto po tej cenie, a te sharany i inne alhambropodobne odpadaja :)

skull 
Forumowicz

Wysłany: 31-05-2009, 23:31   

Mój misiek 99r przebieg 230 tys/km.To co juz do tej pory zroiłem to:
wymiana półośki ponieważ padł przegób wewnętrzny(drgania na budzie miedzy 100-120 km/h)sam przgób tylko oryginał i strasznie drogi dlatego kupiłem półoś używaną
wymiana rozrządu dosyć kosztowna
łączniki stabilizatorów(to standard na naszych drogach ceny oryginału 74zł/szt)
gumy stabilizatorów przód tył tylko oryginały zamienników brak(średnio 22zł/szt)
amortyzatory przód Sachs najtaniej wyszły 280zł/szt
teraz szykuje sie wymiana łożysk wałka sprzęgłowego części 453zł robocizna w ASO 1200zł
nikt inny nie chciał podjąć sie tego :(
poza tym te cykające zawory drażnią ucho i silnik bierze olej(w książce pisze że może brać)
Może i wszystko byłoby OK. gdyby u nas mechanicy znali się na tych autach, to już Rosjanie przegonili nas dawno. Auto jest na pewno bardo ładne i komfortowe, ale od strony technicznej budzi mój nie pokój. Jest tam jeszcze dużo innych ciekawostek które mogą zaskoczyć, pompy podciśnieniowe, padająca przepustnica itp. Mam taką cicha nadzieję, że jak usunę te niby standardowo występujące bolączki tego auta to może będzie spokój.

L3X-T3R 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-06-2009, 00:38   

Dzięki za przydatne info!
Wszakże, trochę już te twoje autko przejechało. Osobiście w omedze na same naprawy wydałem gdzieś dwa razy tyle co jest warta ale ma już 247tys. km więc w silniku na benzyne i to z gazem nie ma sie co dziwić. Jak już pisałem ja będę kupował coś w granicach 110-140tys km, także liczę na to, że jeszcze nie będzie mnie martwił kontuzjami :) No ale wcześniej muszę koniecznie na żywo te autko obejrzeć, także jakby ktoś tam był to niech da znać :)

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 01-06-2009, 07:12   

Jak wybierzesz wersję 6-osobową, masz między fotelami ok. 30 cm przerwy, która ciągnie się do samej konsoli.... dobrze ponad 2.5 m na długie rzeczy....

Niestety umówmy się, na 110-140 kkm możesz liczyć u handlarzy - prawdziwego przebiegu będzie więcej. Nasz Wagon w pierwsze 2 lata przejechał 100 kkm, potem trafił do Polski, gdzie przez 7 przejechał 60 kkm....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 01-06-2009, 07:52   

skull napisał/a:
teraz szykuje sie wymiana łożysk wałka sprzęgłowego części 453zł robocizna w ASO 1200zł

bylo zadzwonic najpierw do Tomka Michalaka z Mogielnicy - on takie rzeczy to na sniadanie robi
czesci wyjda - w zaleznosci od lozysk (to glowne, ktore pada mozna juz kupic za 80 zl, normalna cena to 170 zl) + nowy olej (100 zl)
robocizna - zapytaj jego - moge podejrzewac, ze 400-500 zl max.
i zapytaj wielu osob, ktore u niego naprawialy auta - malo ktore ASO moze sie z nim rownac...

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 01-06-2009, 09:12   

Krzyzak, nie wiesz z czym to się w Wagonie wiąże..... Skrzynia wychodzi razem z silnikiem i wózkiem silnika w dół...

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

Harry79 
Mitsumaniak
Diamonds Are Forever

Auto: Space Wagon 2,4GDI Cool
Wysłany: 01-06-2009, 10:18   

skull napisał/a:
P.S. Harry79 zapodaj ujęcie swojego placu zabaw z frontu,bo kupiłem też coś takiego, ale jeszcze nie złożyłem a u Ciebie tak jakos ślizgawka inaczej z boku:))

Ślizg jest z boku bo musiałem zaadaptować istniejący już teren bez większej ingerencji. Nie mógł być na wprost bo jest tam piaskownica. Miałem robić coś takiego sam ale było to nie opłacalne więc przerobiłem na własne potrzeby gotowy produkt.
Trzeba złożyć to tak jak ma być a potem obciąć niepotrzebne elementy i z nich zrobić zastrzały do wzmocnienia konstrukcji.
Jeszcze muszę wysypać kamyszki pod huśtawką i będzie skończone.

skull 
Forumowicz

Wysłany: 01-06-2009, 10:35   

L3X-T3R napisał/a:
Dzięki za przydatne info!
Wszakże, trochę już te twoje autko przejechało. Osobiście w omedze na same naprawy wydałem gdzieś dwa razy tyle co jest warta ale ma już 247tys. km więc w silniku na benzyne i to z gazem nie ma sie co dziwić. Jak już pisałem ja będę kupował coś w granicach 110-140tys km, także liczę na to, że jeszcze nie będzie mnie martwił kontuzjami :) No ale wcześniej muszę koniecznie na żywo te autko obejrzeć, także jakby ktoś tam był to niech da znać :)

Z Oplem nawet nie próbuję równać Mitsubishi :) Mój ojciec miał łamagę z 95r ,sypała się jak nie szczęście.Mogę tylko porównać MSW z innymi japońcami które miałem (było ich trochę) to uważam,że przebieg ponad 200tys/km przy tym roczniku i nawet młodszym to standard,i dla japońca to powinno być jak pierdnięcie :lol:
To tak jak pisałem wcześniej 8 czerwca wstawiam miska do ASO w Olsztynie,pewnie w ten dzień nie będzie możliwości spotkać się bo autko na 8 rano wprowadzam do serwisu i dzida na autobus do Kętrzyna.ale w dniu odbioru możemy spotkać się :)
P.S. Dzięki Harry79 za foty może też coś takiego pomyślę:)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 01-06-2009, 12:38   

Bartek napisał/a:
Krzyzak, nie wiesz z czym to się w Wagonie wiąże..... Skrzynia wychodzi razem z silnikiem i wózkiem silnika w dół...

ale to nie bedzie jego pierwszy Wagon, w ktorym taka operacje przeprowadza - kolega z Koszalina czy Slipska tez specjalnie do niego jechal - cena na pewno konkurencyjna w stosunku do ASO

skull 
Forumowicz

Wysłany: 01-06-2009, 13:08   

A która to Mogielnica bo kilka pokazuje na mapie :)

Odpowiedz do tematu