Akcyza i Ubezpieczenia 2017 !!! |
Autor |
Wiadomość |
lutekwwl
Forumowicz pan życia i śmierci

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-11-2016, 23:14 Akcyza i Ubezpieczenia 2017 !!!
|
|
|
Tak jak w temacie. Nie ma co się rozpisywać, po prostu trzeba obejrzeć i działać wspólnie z chłopakami!
Akcyza i ubezpieczenia 2017 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
|
Wysłany: 20-11-2016, 23:30
|
|
|
lutekwwl, proszę Cię... jeden bełkot wrzucany wszędzie od rana.
W dodatku zdezaktualizowały się "newsy", ale tak to jest jak ktoś coś próbuje skręcić płynąc na fali histerii i nie sprawdzając źródła...
Temat akcyzy to ostatnie 20lat.
Zintensyfikowanie procesu to marzec 2016.
Stawki, tabele, sposób naliczania - w fazie projektu (od lat 20-stu) - ten jest chyba zbliżony do projektu, nad którym pracowały poprzednie ekipy.
Głównym założeniem jest obniżenie, akcyzy i zahamowanie zaniżania wartości sprowadzonych pojazdów.
To jeżeli chodzi o akcyzę.
Z ubezpieczeniem jest trochę inna sytuacja.
W chwili obecnej pomału zmierza się do tego, żeby strata spółki nie była jej zyskiem, tak więc "tańsze firemki córki" przestają się opłacać.
W skrócie - mamy kilku graczy i kilkanaście spółek zależnych jako plankton - (np. Proama, która należy do Genaralli).
Tu niestety rząd nie ma nic do rzeczy - TU są prywatne, a mamy wolny rynek. |
|
|
|
 |
mmaleks
Mitsumaniak
Auto: ECLIPSE 97 420A
|
Wysłany: 21-11-2016, 09:55
|
|
|
mkm napisał/a: |
Tu niestety rząd nie ma nic do rzeczy - TU są prywatne, a mamy wolny rynek. |
Jest tylko jeden istotny szczegół,OC jest obowiazkowe . |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
|
Wysłany: 21-11-2016, 14:41
|
|
|
Obowiązkowe OC w kraju Januszów to dobry pomysł, ale mogłoby być np na osobę, a nie samochód. Zastanawia mnie jednak czemu istniejący temat został usunięty? Nie można go było przenieść do ogólnego forum? Takie fora jak to, powinny być według mnie apolityczne... |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
|
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 21-11-2016, 15:49
|
|
|
Może źle sprawdzałem, ale jakąś godzinę temu go tam nie było myślę, że dobrze byłoby go przenieść do forum ogólne. |
|
|
|
 |
piotras78
Forumowicz
Auto: Kilka, ale nie Mitsu
|
Wysłany: 08-03-2017, 22:33
|
|
|
Pomysł z tą akcyzą jest dobry, obecnie masa cwaniaczków nieźle to omija. W ogóle powinni coś zrobić z tym sprowadzaniem złomów.
Niesamowite to jak Niemcy są głupi, w cenie polskiego passata w wersji same fotele kupicie full opcję z Niemiec i jeszcze handlarz na tym zarobi. Ci Niemcy to głupi naród, że sprzedają świetne auta za połowę ceny |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 08-03-2017, 23:22
|
|
|
Ale nie tędy droga. Nowe przepisy są od czapy jak dla mnie.
Jeśli chodzi o ubezpieczenie to w tym roku zapłaciłem mniej niż w zeszłym. |
|
|
|
 |
piotras78
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2017, 09:13
|
|
|
Owczar napisał/a: | Ale nie tędy droga. Nowe przepisy są od czapy jak dla mnie. |
Nie no właśnie tędy, trzeba z lekka uszczelnić napływ wraków zza Odry, bo robimy się złomowiskiem Europy. Ponadto auta sprowadzane psują rynek sprzedaży używanych aut krajowych, co niesie za sobą też kilka innych konsekwencji. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2017, 11:37
|
|
|
Ale jakie to uszczelnienie? Wraki jak były nadal będą targane. Ściągając stare auto z mniejszym silnikiem akcyza wcale nie będzie większa.
Krajowego rynku nic nie jest w stanie popsuć, bo gorzej być nie może. Auta naprawiane przez cytryna na trytytke. Komninowane, kręcone. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2017, 21:05
|
|
|
piotras78 napisał/a: | bo robimy się złomowiskiem Europy. |
Zrobiliśmy się już dawno.
Podnieść zarobki to i "rynek" znormalnieje.
Trudno się dziwić, że ktoś chce passata "fullwypas" poklejonego, wyrzeźbionego zamiast zadbane polo w podstawie |
|
|
|
 |
piotras78
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2017, 21:19
|
|
|
Owczar napisał/a: | Krajowego rynku nic nie jest w stanie popsuć, bo gorzej być nie może. Auta naprawiane przez cytryna na trytytke. Komninowane, kręcone. |
Mój kolega po fachu dorabiał w takiej firmie co sprowadzała auta. Nie było takiego, które przyjechałoby zdatne do dalszej jazdy, wszystko, ale to wszystko. Mity składania auta z 2-3 są prawdziwe. Dlatego szukam tylko krajowych, wszystko co było sprowadzane to kiła i mogiła. Zresztą często bywam za Odrą i tam auta są droższe niż u nas. Jeśli doliczysz prowizję pośrednika i koszta związane z rejestracją i transportem to nie ma siły, żeby to się opłacało. Dlatego sprowadza się najgorszy sort aut. I to nie jest jak kilka lat temu, kiedy cwaniaczki odpicowywali wraki, teraz to jest rzeźbienie dosłownie w gównie.
A przez tak słaby system podatkowy jak i system regulacji rynku coraz to więcej flot przerzuca się do Niemiec, Czech czy na Słowację. W Polsce się nie opłaca kupować nowego auta i później je sprzedawać. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2017, 21:26
|
|
|
Ale widzisz tylko handlarzy. A co z osobami, które chcą zapłacić więcej ale kupić auto od pierwszego właściciela, serwisowane w ASO? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
|
Wysłany: 09-03-2017, 21:55
|
|
|
No właśnie osobiście kupiłem w Holandii już cztery auta dla siebie i też wolałem zapłacić trochę więcej niż w Polsce ale wiedziałem że kupuję auto pewne i raczej ryzykowałem mniej niż w Polsce. Kolejne też planowałem kupić w Holandii ale teraz będzie to jeszcze bardziej nieopłacalne. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2017, 00:31
|
|
|
piotras78 napisał/a: | Dlatego szukam tylko krajowych, wszystko co było sprowadzane to kiła i mogiła. |
Taaak... te krajowe to panie perełki.
Niebite, serwisowane (oczywiście tylko na oryginałach i tylko przez wykwalifikowany personel ASO), zadbane, użytkowane na idealnych wcale niedziurawych drogach... a jakie wersje... uch... niektórzy nawet oryginalne dywaniki mają (jak dostali w gratisie )
Proszę Cię - większej bzdury nie słyszałem już dawno
Niestety auta na zachodzie są o wiele bardziej zadbane.
Niestety normą jest sprowadzanie najtańszych ulepów i dorabianie historii jak to "auto w muzeum obrazy po dziedzińcu woziło" i przez to jest mit "dobry - krajowy". |
|
|
|
 |
|