Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Akcyza i Ubezpieczenia 2017 !!!
Autor Wiadomość
lutekwwl 
Forumowicz
pan życia i śmierci

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-11-2016, 23:14   Akcyza i Ubezpieczenia 2017 !!!

Tak jak w temacie. Nie ma co się rozpisywać, po prostu trzeba obejrzeć i działać wspólnie z chłopakami!

Akcyza i ubezpieczenia 2017

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 20-11-2016, 23:30   

lutekwwl, proszę Cię... jeden bełkot wrzucany wszędzie od rana.

W dodatku zdezaktualizowały się "newsy", ale tak to jest jak ktoś coś próbuje skręcić płynąc na fali histerii i nie sprawdzając źródła...

Temat akcyzy to ostatnie 20lat.
Zintensyfikowanie procesu to marzec 2016.

Stawki, tabele, sposób naliczania - w fazie projektu (od lat 20-stu) - ten jest chyba zbliżony do projektu, nad którym pracowały poprzednie ekipy.
Głównym założeniem jest obniżenie, akcyzy i zahamowanie zaniżania wartości sprowadzonych pojazdów.
To jeżeli chodzi o akcyzę.

Z ubezpieczeniem jest trochę inna sytuacja.
W chwili obecnej pomału zmierza się do tego, żeby strata spółki nie była jej zyskiem, tak więc "tańsze firemki córki" przestają się opłacać.
W skrócie - mamy kilku graczy i kilkanaście spółek zależnych jako plankton - (np. Proama, która należy do Genaralli).
Tu niestety rząd nie ma nic do rzeczy - TU są prywatne, a mamy wolny rynek.

mmaleks 
Mitsumaniak

Auto: ECLIPSE 97 420A
Wysłany: 21-11-2016, 09:55   

mkm napisał/a:

Tu niestety rząd nie ma nic do rzeczy - TU są prywatne, a mamy wolny rynek.

Jest tylko jeden istotny szczegół,OC jest obowiazkowe .

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 21-11-2016, 14:41   

Obowiązkowe OC w kraju Januszów to dobry pomysł, ale mogłoby być np na osobę, a nie samochód. Zastanawia mnie jednak czemu istniejący temat został usunięty? Nie można go było przenieść do ogólnego forum? Takie fora jak to, powinny być według mnie apolityczne...

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 21-11-2016, 15:28   

Owczar napisał/a:
Zastanawia mnie jednak czemu istniejący temat został usunięty?

Nie został usunięty, tylko jest w mało odpowiednim miejscu :wink: .
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 21-11-2016, 15:49   

Może źle sprawdzałem, ale jakąś godzinę temu go tam nie było :) myślę, że dobrze byłoby go przenieść do forum ogólne.

piotras78 
Forumowicz

Auto: Kilka, ale nie Mitsu
Wysłany: 08-03-2017, 22:33   

Pomysł z tą akcyzą jest dobry, obecnie masa cwaniaczków nieźle to omija. W ogóle powinni coś zrobić z tym sprowadzaniem złomów.
Niesamowite to jak Niemcy są głupi, w cenie polskiego passata w wersji same fotele kupicie full opcję z Niemiec i jeszcze handlarz na tym zarobi. Ci Niemcy to głupi naród, że sprzedają świetne auta za połowę ceny ;)

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 08-03-2017, 23:22   

Ale nie tędy droga. Nowe przepisy są od czapy jak dla mnie.

Jeśli chodzi o ubezpieczenie to w tym roku zapłaciłem mniej niż w zeszłym.

piotras78 
Forumowicz

Wysłany: 09-03-2017, 09:13   

Owczar napisał/a:
Ale nie tędy droga. Nowe przepisy są od czapy jak dla mnie.

Nie no właśnie tędy, trzeba z lekka uszczelnić napływ wraków zza Odry, bo robimy się złomowiskiem Europy. Ponadto auta sprowadzane psują rynek sprzedaży używanych aut krajowych, co niesie za sobą też kilka innych konsekwencji.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 09-03-2017, 11:37   

Ale jakie to uszczelnienie? Wraki jak były nadal będą targane. Ściągając stare auto z mniejszym silnikiem akcyza wcale nie będzie większa.

Krajowego rynku nic nie jest w stanie popsuć, bo gorzej być nie może. Auta naprawiane przez cytryna na trytytke. Komninowane, kręcone.

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 09-03-2017, 21:05   

piotras78 napisał/a:
bo robimy się złomowiskiem Europy.

Zrobiliśmy się już dawno.
Podnieść zarobki to i "rynek" znormalnieje.
Trudno się dziwić, że ktoś chce passata "fullwypas" poklejonego, wyrzeźbionego zamiast zadbane polo w podstawie :wink:

piotras78 
Forumowicz

Wysłany: 09-03-2017, 21:19   

Owczar napisał/a:
Krajowego rynku nic nie jest w stanie popsuć, bo gorzej być nie może. Auta naprawiane przez cytryna na trytytke. Komninowane, kręcone.

Mój kolega po fachu dorabiał w takiej firmie co sprowadzała auta. Nie było takiego, które przyjechałoby zdatne do dalszej jazdy, wszystko, ale to wszystko. Mity składania auta z 2-3 są prawdziwe. Dlatego szukam tylko krajowych, wszystko co było sprowadzane to kiła i mogiła. Zresztą często bywam za Odrą i tam auta są droższe niż u nas. Jeśli doliczysz prowizję pośrednika i koszta związane z rejestracją i transportem to nie ma siły, żeby to się opłacało. Dlatego sprowadza się najgorszy sort aut. I to nie jest jak kilka lat temu, kiedy cwaniaczki odpicowywali wraki, teraz to jest rzeźbienie dosłownie w gównie.
A przez tak słaby system podatkowy jak i system regulacji rynku coraz to więcej flot przerzuca się do Niemiec, Czech czy na Słowację. W Polsce się nie opłaca kupować nowego auta i później je sprzedawać.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 09-03-2017, 21:26   

Ale widzisz tylko handlarzy. A co z osobami, które chcą zapłacić więcej ale kupić auto od pierwszego właściciela, serwisowane w ASO?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 09-03-2017, 21:55   

No właśnie osobiście kupiłem w Holandii już cztery auta dla siebie i też wolałem zapłacić trochę więcej niż w Polsce ale wiedziałem że kupuję auto pewne i raczej ryzykowałem mniej niż w Polsce. Kolejne też planowałem kupić w Holandii ale teraz będzie to jeszcze bardziej nieopłacalne.

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 10-03-2017, 00:31   

piotras78 napisał/a:
Dlatego szukam tylko krajowych, wszystko co było sprowadzane to kiła i mogiła.

Taaak... te krajowe to panie perełki.
Niebite, serwisowane (oczywiście tylko na oryginałach i tylko przez wykwalifikowany personel ASO), zadbane, użytkowane na idealnych wcale niedziurawych drogach... a jakie wersje... uch... niektórzy nawet oryginalne dywaniki mają (jak dostali w gratisie :mrgreen: )

Proszę Cię - większej bzdury nie słyszałem już dawno :mrgreen:
Niestety auta na zachodzie są o wiele bardziej zadbane.
Niestety normą jest sprowadzanie najtańszych ulepów i dorabianie historii jak to "auto w muzeum obrazy po dziedzińcu woziło" i przez to jest mit "dobry - krajowy".

Odpowiedz do tematu