[EA5A/W 2.5] Zakłócenia w radiu FM/CB |
Autor |
Wiadomość |
zbir
Forumowicz
Auto: EA5W 2.5 v6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-08-2010, 23:08 [EA5A/W 2.5] Zakłócenia w radiu FM/CB
|
|
|
Koledzy coś mi zakłóca CB radio. Poniżej podaje kiedy to sie pojawia mam nadzieje że znawcy galanta zidentyfikują co to:
1. Przekręcam zapłon - zaczyna zakłócać.
2. Jesli nie odpale silnika to po paru sekundach przestaje.
3. Na odpalonym silniku cały czas zakłóca.
4. Po zgaszeniu przestaje ale nie od razu - dopiero po ok. 3 sekundach.
5. Po kolejnych 2 sekundach jeszcze raz sie odzywa na ok. sekunde.
Czy pompa paliwowa tak właśnie sie zachowuje? konkretnie ten punkt 5 mnie zastanawia, bo reszta pasuje do niej. |
Ostatnio zmieniony przez robertdg 28-12-2016, 18:58, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 29-08-2010, 23:13
|
|
|
To nie ma związku z pompą paliwa, ona pracuje w momencie od odpalenia silnika do zgaszenia. Podejrzewam zakłocenia masowe |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14371 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 30-08-2010, 12:01
|
|
|
robertdg, chyba nie do końca. Ona czasami działa już po włączeniu zapłonu ale tylko przez chwilę.
Według mnie pompa paliwowa jest bardzo prawdopodobna. Ale nawet jeśli to ona to nic nie poradzisz. Próbowałeś zasilać radio bezpośrednio z aku? |
|
|
|
 |
zbir
Forumowicz
|
Wysłany: 30-08-2010, 12:35
|
|
|
no właśnie jeszcze nie, dopiero zamierzam to zrobić.
W moim poprzednim aucie pompa włączała sie właśnie na chwile po przekręceniu zapłonu (ale to był diesel). Nie włączała sie jednak ponownie po zgaszeniu silnika (pkt 5)
Czy do pompy jest dojście po podniesieniu kanapy? Jeżdze na LPG więc mógłbym zlecić zrobienie automatycznego wyłacznika pompy gdy auto chodzi na gazie |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 30-08-2010, 12:47
|
|
|
To raczej pompa.
Zamiast robić wyłączniki , zmień CB radio albo dobierz dobry filtr. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
pipi_ja
Forumowicz
Auto: Galant EA 2.5 V6
|
Wysłany: 30-08-2010, 15:11
|
|
|
Tutaj filtry raczej nie pomogą bo te zakłócenia wybiera antena cb radia. Przerabiałem temat w poprzednim galu. Zakładałem różne filtry na zasilanie,ale dawały tyle co nic. Jedyne rozwiązanie to podpięcie kondensatora przeciwzakłóceniowego na zasilaniu pompy.
Kiedys na forum cb wyczytałem, że proponowane przez Ciebie odcięcie pompy paliwa nie jest dobrym pomysłem bo(nie wiem jak) ale podobno paliwo pomimo, że nie jest wtryskiwane do cylindra to chłodzi wtryskiwacze. Kilka osób pisało, że po odcięciu pompy wtryski im sie zapiekały.
Nie pamiętam co to dokładnie za forum,ale poszukaj w google, jest dużo na ten temat. |
|
|
|
 |
smashthedj
Mitsumaniak

Auto: EA2A 97' 2.0 16V
|
Wysłany: 30-08-2010, 21:51
|
|
|
a kabli zasilajacych nie masz nigdzie pozawijanych za bradzo? mi sie podobnie robilo jak bylo za duze obciazenie na zasilaniu czyli jak mialem np i navi i cb na zapalniczce.. dodatkowo ialem zapas kabla zawiniety w wieksza petle i sie cos w rodzaju cewki robilo.. skrocilem cos ie dalo i jest ok.. |
|
 |
irekkczek
Forumowicz

Auto: EA5A 99r.
|
Wysłany: 30-08-2010, 22:07
|
|
|
ja miałem podobny problem z zakłóceniami podczas montowania CB. Już miałem rezygnować, bo jak usłyszałem te zakłócenia to stwierdziłem, że nic nie będę słyszał w radiu. Tam gdzie mi montowali polecili "zmasować" silnik, tzn. gdzieś pociągnąć kabel od silnika do masy auta. Ja natomiast próbowałem dalej z CB, aż w końcu pomogło lepsze, droższe radio. Zakłócenia są nadal, ale w porównaniu z tanim radiem i anteną znajomego to niebo a ziemia, u niego jak wieje wiatr to nie można nic usłyszeć itd. Więc radio jak i antena to podstawa, bo ja na prawdę nie narzekam a sprzęt nie mam w cale drogi i nie wiadomo jaki firmowy.
Moje radyjko firmy Areo i antena Sirio na magnes, jestem 100% zadowolony. |
|
|
|
 |
zbir
Forumowicz
|
Wysłany: 31-08-2010, 01:41
|
|
|
wszystko fajnie tylko u mnie jest tak jak napisał pipi - zakłócenia idą od anteny (jak ją wykręce to cisza, żadnego pierdzenia itp nie ma). Wiec wszelkie kombinacje z kablami zasilaniem itd sa chyba raczej bezcelowe.
Antene mam dobrą Sirio SGCB1400 zamontowana w dziurce w dachu, więc masa dobra. Radio Uniden 520XL z filtrami ANL/NB, więc za dużo tu też nie poprawie. Jedynie odkłócenie kondensatorami tej pompy, o ile to ona zakłoca. |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 31-08-2010, 09:31
|
|
|
zbir, odłącz pompę i będziesz wiedział czy to ona, nie wiem jak kombi ale w sedanie dostęp jest bardzo prosty do niej. |
|
|
|
 |
dominikg
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Wrz 2008 Posty: 82 Skąd: Skawina
|
Wysłany: 01-09-2010, 00:14
|
|
|
Heh ja trochę z innej beczki, ale po temacie.
Sporadycznie używam radia CB, ale po przeczytaniu zwłaszcza 5pkt.
nasuwa mi się pewna prawidłowość. Mianowicie: kiedy zaparkuję auto (zazwyczaj
późnym wieczorem) otwieram drzwi zapala się podsufitka, gaszę silnik,
a lampka robi coś takiego (delikatnie, a jednak) przygasa na 3s. po czym spokój
i znowu na 1sekundę.
Ja bym obstawiał na ustawianie się przepustnicy. Silniczek może iskrzyć,
radio słabo odkłucone, albo coś z masami. Podepnij na próbę bezpośrednio
pod klemy AKKU.
Pozdrawiam.
PS. chodzi mi po głowie jeszcze odczyt immo, tylko po co w trakcie jazdy
i po zgaszeniu silnika? |
_________________ astro, foto, komp i moto |
|
|
|
 |
zbir
Forumowicz
|
Wysłany: 01-09-2010, 08:49
|
|
|
wczoraj chciałem sie za to zabrać, i co? zakłócenia znikneły przestawiałem auto, zmieniałem kanały - nic, żadnych zakłóceń... Nie wiem, może to jest zależne od pogody? musze czekać aż znów sie pojawią |
|
|
|
 |
maximus84
Forumowicz
Auto: Galant Elegance '00 2.5 V6
|
Wysłany: 03-08-2015, 13:40
|
|
|
Witajcie,
mam problem z sciąganiem zakłocen najprawdopodobniej z alternatora. Problem rozpoczal sie po wymianie anteny oryginalnej od radia fm na antene do cb radia Sirio i do tego mam wpiety spliter w celu podzielenia sygnału na fm i cb. Radio cd jak włącze płytę działa super zero zakłóceń, jak przełączę na tuner niemiłosiernie piszczy. Częstotliwość rośnie wraz z obrotami. Po zgaszeniu silnika problem znika. Jesli chodzi o cb jest tak, że po odpaleniu silnika nie da sie rozmawiac takie mam szumy proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
michal098_1992
Forumowicz
Auto: galant 2.5 2001r.
|
Wysłany: 07-12-2015, 12:54
|
|
|
witam, mam to samo co maximus84... i nie wiem co z tym zrobić zeby chodziło normalnie, byłem w serwisie cb i powiedzieli mi żebym jechał do eletkro mechanika żeby odkłucić auto bo coś może zakłucać, ale elektro mechanik powiedział że sie nie opłaca bo za dużo szukania, grzebania |
|
|
|
 |
Janq
Forumowicz

Auto: Primera P11GT
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Lis 2015 Posty: 384 Skąd: LU/DW
|
Wysłany: 07-12-2015, 12:59
|