Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: londolut
02-04-2010, 14:18
[CJxA] Jakie amorki/sprężyny kupić ?? (firma)
Autor Wiadomość
DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2010, 12:39   [CJxA] Jakie amorki/sprężyny kupić ?? (firma)

Witam

mam colta obnizonego ( nie wiem nawet o ile bo to nie ja robilem takie juz kupilem )

ze tak powiem juz nie bawi mnie jazda na glebie ;) ( no i narzeczona robi prawko wiec czuje ze auto czesto bedzie szorowalo po kraweznikach )

jakiej firmy kupic sprezyny ?? nie chce jakis bardzo miekkich sprezyn ale tez zeby nie byly jakos twarde tak jak te ktore mam teraz :)

czy Keyaba sa w miare ok ?

http://moto.allegro.pl/it...ancer_vi_t.html

czy brac te niemieckie "CS"

http://moto.allegro.pl/it...6_2003_tyl.html

a moze takie

http://moto.allegro.pl/it...t_1995_05r.html

wiecej juz raczej nie dam za szt. niz 150 zl ...

cos jeszcze wymieniac do tego ? ( jakies gumy czy cos ? )

i czy amorki maja cos do gadania jezeli chodzi o twardosc zawieszenia ?

ostatnie pytanko .. jaki moze byc koszt wymiany sprezyn ? (takie przyblizenie kosztu u mechanika )

dzieki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez londolut 02-04-2010, 14:18, w całości zmieniany 2 razy  

hermeth 
Forumowicz

Auto: Carisma MSX/ S60 T5
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-03-2010, 16:38   Re: Jakie sprężyny kupić ?? (firma)

DjKwaku napisał/a:

i czy amorki maja cos do gadania jezeli chodzi o twardosc zawieszenia ?

Tak, np. amortyzatory gazowe są twardsze niż olejowe i więcej wytrzymają. To samo jest z amorkami sportowymi. A jakie masz w colcie? Czy masz tylko założone sportowe sprężyny, czy cały kit z amortyzatorami włącznie? Sportowe amortyzatory często mają skrócony skok i ciężko będzie wpasować na nie zwykłe sprężyny. Ale ja nigdy nie zmieniałem sprężyn progresywnych na zwykłe, więc może wypowie się ktoś z takim doświadczeniem.

Co do sprężyn ja brałbym KYB - bardzo dobre i niedrogie japońskie springi, w drugiej kolejności szwedzkie Lesjofors, a o tych niemieckich to w życiu nie słyszałem.

Z tego co pamiętam to za wymianę 4 sprężyn zapłaciłem około 180-200zł (dokładnie nie pamiętam). A czy będzie trzeba coś wymieniać to pewnie dowiesz się u mechanika, bo będzie widział co i jak gdy podniesie auto. Jeżeli nic nie uszkodziłeś (np. odbojów) to tylko zmiana sprężyn i po sprawie.

DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2010, 17:30   

co do amorkow to nie mam zielonego pojecia :) nigdy nie sprawdzalem co tam siedzi ...
bede musial zobaczyc i wtedy napisze.

pytalem jednego mechanika to mowi ze sprezyny obojetnie jakie wezme wszystkie beda dobre :) wazniejsze amory sa aby byly lepszej firmy. koszt wymiany

80 zl szt. przod i 40 lub 80 zl. tyl zalezy czy sprezyny sa laczone z czyms tam....

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 05-03-2010, 02:43   

DjKwaku, a moze poszukaj ori uzywek? Bedzie jeszcze taniej.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2010, 08:06   

Osobiście wybrałbym KYB lub oryginały, jak pisze mkm. Co się tyczy amorów - u mnie są gazowe - no chyba, że były już wymianiane. A Colty mamy identyczne.
A jeśli chodzi o wymianę w warsztacie - 50-70 PLN/szt. Jeśli wymieniasz komplet to może uda Ci się coś wynegocjować. Jeśli masz możliwości - zrób to sam, to prosta sprawa.

DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2010, 10:33   

no wlasnie zastanawiam sie nad tym aby samemu zmienic ... z tego co czytalem to z tylem raczej nie powinno byc problemow .. gorzej z przodem

jak sie colt trzyma na oryg. sprezynach ??? nie jest jakos za miekki ?? wczesniej widzialem colta na wroclawiu ktorego tak nosilo po drodze ze az strach :)

EDIT

jak juz bede wymienial te sprezyny .. sa tam jakies gumy ktore przy okazji mozna wymienic ? jak juz zdejmuje to bym wymienil wszystko :)

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2010, 11:49   

DjKwaku napisał/a:
no wlasnie zastanawiam sie nad tym aby samemu zmienic ... z tego co czytalem to z tylem raczej nie powinno byc problemow .. gorzej z przodem
Tył to bajka, nie potrzeba nawet ściągaczy do sprężyn. Mnie wymiana obu amorów z tyłu zajęła 1,5 godziny.
DjKwaku napisał/a:
jak sie colt trzyma na oryg. sprezynach ??? nie jest jakos za miekki ?? wczesniej widzialem colta na wroclawiu ktorego tak nosilo po drodze ze az strach :)
Nie zauważyłem. Moim zdaniem prowadzi się rewelacyjnie. Oczywiście nie tak, jak na obniżonym zawieszeniu, ale za to komfort też inny. Oryginalna zawiecha jest sprężysta i absolutnie nie za miękka.
DjKwaku napisał/a:
jak juz bede wymienial te sprezyny .. sa tam jakies gumy ktore przy okazji mozna wymienic ? jak juz zdejmuje to bym wymienil wszystko :)
Możesz ewentualnie wymienić górne mocowania amorów - ale raczej tylko w przypadku, gdy są zużyte. Oryginały sporo kosztują, a zamienniki nie są tak trwałe. Ale - jak mówię - w zdecydowanej większości przypadków nie ma potrzeby wymiany.

idas 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Wysłany: 05-03-2010, 12:53   

Cytat:
jak juz bede wymienial te sprezyny .. sa tam jakies gumy ktore przy okazji mozna wymienic ?

Osłony i odboje. Jeśli masz w kiepskim stanie to wymień (ja tak zrobiłem przy okazji wymiany sprężyn). Koszt kompletu wyszedł 50zł. Za wymianę zapłaciłem 40zł/stronę.

DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2010, 10:17   

ok podnioslem sobie autko i widze cos takie

Mitsubishi 1010
MR297997 KYB
(cos po japonsku ) i GAS FIELD NOT OPEN

z tego co widze to chyba bedzie ze oryinal mitsu jeszcze ?? MR297997 to nr katalogowy amora ?

w takim razie nie bedzie to zaden twardy krotszy amor ... i moge spokojnie zakladac inne sprezyny i wywalac te czerwone :)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 10-03-2010, 16:53   

DjKwaku napisał/a:
MR297997 to nr katalogowy amora ?
Tak, oryginalny numer części.

DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2010, 18:32   

a teraz aby znalesc jakies info o tym amorku to dzwonic do Mitsu ? Kayaby ? czy mzoe jakis inny sprzedawca ktory znajdzie zamiennik tego amorka ? ( aby zapoznac sie z tym czy to oryginalny zwykly amor czy jakis twardszy, krotrzy )

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-03-2010, 18:49   

DjKwaku, lista zamiennikow dla numeru oryginału
Gabriel 142857
KYB SM5152
Monroe 903947
Moog K9796
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2010, 23:22   

tak tez to widzialem ... ale to jest amor czy mocowanie amora ? ( kielich czy cus )

bylo kilka stron na Ebay i wszedzie wygladalo na samo mocowanie .. a nie na amortyzator ... chyba ze sie myle :)

hermeth 
Forumowicz

Auto: Carisma MSX/ S60 T5
Wysłany: 11-03-2010, 02:09   

Z tego, co wiem, to KYB robi amorki uniwersalne. Można do nich wsadzić z powodzeniem sprężyny progresywne, jak i zwykłe, tym bardziej jeżeli to gazówki. Czy fabrycznie w coltach były montowane amorki KYB to musi sie wypowiedzieć jakiś posiadacz. Myślę, że śmiało możesz kupić springi KYB i wszystko się zgra bez żadnych komplikacji.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 11-03-2010, 17:18   

hermeth napisał/a:
Czy fabrycznie w coltach były montowane amorki KYB
Tak, były.

Odpowiedz do tematu