Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Odgłos przy odpalaniu
Autor Wiadomość
yksnimak 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-06-2010, 12:02   Odgłos przy odpalaniu

<Sedan 1.8>
Na poczatku bylo OK, albo nie zwrocilem uwagi. Ale teraz, kiedy odpalam samochod daje sie slyszec dziwny przytlumiony dzwiek jakby sie cos tluklo przez chwile. Slychac to zaraz kiedy silnik zalapie.
Tak czy owak, nie jest to czysty dzwiek nowego silnika. Mam zamiar z tym jechac do serwisu, mial ktos z Was podobny problem?

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 08-06-2010, 12:21   

Miał - tłumik się kolebie, podobno trochę źle jest zamontowany jeden chwytak. ASO załatwia sprawę w kilka minut. U mnie samo się załatwiło po pewnym czasie.
Nie stuka przy zapalaniu.

michaello 
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
Wysłany: 08-06-2010, 12:26   

Jesli sie tlucze to rzeczywiscie trzeba jechac do serwisu :mrgreen: . A tak na powaznie to wszelkie: terkotanie, cpykanie, trzaski to typowe odglosy elektroniki lancera. Temat walkowany do bolu, chocby w tym watku: "Twój pierwszy problem z nowym lancerem." No chyba ze jest to inna nieznana przypadlosc. :shock:

MARIO 100 
Forumowicz

Auto: mitsubishi lancer 09'
Wysłany: 08-06-2010, 20:55   Re: Odgłos przy odpalaniu

yksnimak napisał/a:
<Sedan 1.8>
Na poczatku bylo OK, albo nie zwrocilem uwagi. Ale teraz, kiedy odpalam samochod daje sie slyszec dziwny przytlumiony dzwiek jakby sie cos tluklo przez chwile. Slychac to zaraz kiedy silnik zalapie.
Tak czy owak, nie jest to czysty dzwiek nowego silnika. Mam zamiar z tym jechac do serwisu, mial ktos z Was podobny problem?
ja tez to mam ale nie zawsze w zimie mialem przy kazdym odpalaniu a teraz jak jest cieplo to stuki sa sporadyczne.Przy pierwszym przegladzie napomne o tym-moze cos na to poradza :roll:

racer1972 
Mitsumaniak
trochę w opozycji...

Auto: Lancer 1.8 SB
Wysłany: 15-06-2010, 23:37   

U mnie także lekkie stuknięcie - jedno przy odpalaniu... Okolice środkowego tłumika... Powoli przestaję zwracać uwagę na niedoróbki w tym "cudzie" techniki... :evil:

yksnimak 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-07-2010, 20:51   

jaca71 napisał/a:
Miał - tłumik się kolebie, podobno trochę źle jest zamontowany jeden chwytak. ASO załatwia sprawę w kilka minut. U mnie samo się załatwiło po pewnym czasie.
Nie stuka przy zapalaniu.

Bylem w ASO (jednym z krakowskich) i.. zgadnijcie - oczywiscie - ten typ tak ma i wszystkie stukaja przy zapalaniu (!!). Po moich protestach i sprawdzeniu, ze jednak te co stoja u nich zapalaja normalnie i nawet u kolegi pana z serwisu tez sprawdzalismy, zaprosili mnie na kanal zebym sam sprawdzil ze nic nie slysza :) Rece opadaja.
Na razie dalem sobie spokoj.

A mozesz napisac ktore ASO zalatwia sprawe w kilka minut i skad wiesz skoro piszesz ze samo sie zalatwilo ? :) )

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 03-07-2010, 22:45   

yksnimak, Przestudiuj wątek mój pierwszy problem, oraz w wyszukiwarce zaznacz żeby wyszukiwał tylko w dziale lancer CY jak będziesz szukał stuka przy odpalaniu;)

A mój tłumik albo sobie wybił dziurę, albo się ułożył, albo nie zwracam uwagi. W każdym bądź razie przestałem się tym przejmować.

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 04-07-2010, 09:27   

yksnimak - ja robiłem w ASO Rybnik - jak tylko zagadałem to od razu wiedzieli o co chodzi i co z tym zrobić ( 5 min.roboty ) .

yksnimak 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-07-2010, 12:03   

Uwex napisał/a:
yksnimak - ja robiłem w ASO Rybnik - jak tylko zagadałem to od razu wiedzieli o co chodzi i co z tym zrobić ( 5 min.roboty ) .

Pojade z tym jeszcze raz za dwa tygodnie. Problem w tym, ze slychac to bardziej kiedy odpalam go rano, pozniej, kiedy jest nagrzany, jest ciszej przy zapalaniu. Zobaczymy, dam znac kiedy to zalatwie, na razie krew mnie zalewa, ciszej zapalala moja 13-letnia Carisma :(

marcin.lancer 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.5 Invite
Wysłany: 09-07-2010, 14:05   

powiem wam ze ja tez zime takie cos slyszalem ale jakos juz samo przestalo

olosoft 
Mitsumaniak
02431/KMM

Auto: Sportback Instyle CVT
Wysłany: 29-09-2010, 16:21   

Uwex napisał/a:

Wiesz może co dokładnie było robione? Czasami rano po całonocnym postoju gdy jest zimno na dworze przy odpalaniu słychać jak wydech uderza o budę. Jak jest ciepło lub jeździłem wcześniej to problem nie występuje.

Zapomniałem o tym na przeglądzie bo wiosnę i lato ten stuk mnie nie dręczył ale teraz powrócił jak podczas zeszłej jesieni i zimy.

Uwex 

Wysłany: 29-09-2010, 18:32   

olosoft - poprawione ułożenie haków na których wisi układ wydechowy .

mkrawcz1 
Mitsumaniak
01975/KMM

Auto: CY3A/CW8W
Wysłany: 30-09-2010, 09:45   

olosoft napisał/a:
Czasami rano po całonocnym postoju gdy jest zimno na dworze przy odpalaniu słychać jak wydech uderza o budę. Jak jest ciepło lub jeździłem wcześniej to problem nie występuje.

U mnie dodatkowo stuka wydech przy ruszaniu (szczególnie na wstecznym)
Ostatnio zmieniony przez mkrawcz1 30-09-2010, 11:26, w całości zmieniany 1 raz  

Uwex 

Wysłany: 30-09-2010, 10:28   

mkrawcz1 - przypuszczam , że lekarstwo j/w .

yksnimak 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-08-2011, 23:19   

Problem (po roku!) został rozwiązany.
Rozwiązanie zagadki - tłukł się wybierak zmiany biegów, coś posmarowali, usztywnili i - nie stuka!
Przy gaszeniu silnika dodatkowo stukał wydech - poprawione mocowanie.

Byłem w ASO Filipowicz (3 razy!), dopiero za 4 tym podeszli do sprawy na poważnie i zbadali dokładnie. Lepiej późno niż wcale, wiec jakiś mały plus się należy ;)

[ Dodano: 28-01-2012, 15:54 ]
Problem powrócił :(

W Tychach powiedzieli, że tłucze się linka od biegów (?) i że nic sie nie da zrobić, bo we wszystkich się tłucze.

Jak jest u was? Nie słyszycie żadnego odgłosu przy odpalaniu i gaszeniu silnika?

Odpowiedz do tematu