Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Stuki w okolicach przedniego koła
Autor Wiadomość
pablo diablo 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-01-2009, 01:42   [EAxx] Stuki w okolicach przedniego koła

witam
Od pewnego czasu mam stukanie na lekkich wybojach dochodzace mniej wiecej z lewego kola.Mechanik sprawdzał zawieszenie i nic nie znalazl twierdzi ze to maglownica.
na moje oko czyli to co wyczytalem z tego forumi i problemow jakie mieli ludzie z takim stukaniem to poduszka pod skrzynia biegow. Uzytkuje galanta angola i mam prosbe czy moze ktos ma rysunki lub nr czesci owej poduszki. a moze wie ktos jak to sie nazywa po angielsku. bo musze to jakos sprawdzic..pojechac tez do sklepu ro\zgladnác sie cenowo i jak podjade do mechanika to tez musze mu powiedziec czego ma szukac z gory dziekuje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Owczar 13-10-2010, 10:30, w całości zmieniany 2 razy  

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2009, 02:01   

po nr VIN mozna dojsc do numerow czesci na detali.ru
pytanie czy to faktycznie ta dolegliwosc

pablo diablo 
Forumowicz

Wysłany: 10-01-2009, 22:40   

mechanik sprawdzil wszystko cale zawieszenie wszystkie gumy w wszystkich wahaczach, podzuszki pod silnikiem mowil ze wszystko jest w dobrym stanie i nie moze zlokalizować krutkich stukow na nierownosciach jakie slysze i to w dochodzących z lewego kola. poloski w dobrym stanie nie wiem czego szukac jedyne co zostaje to gumy górne na amorkach ... stuka dalej i nie wiem co zrobić

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2009, 23:56   

moze warto sprawdzic maglownice czy nie ma luzu na wyjsciu na drazki kierownicze . poruszaj kierownica na wylaczonym silniku lewo-prawo (od oporu do oporu) i nasluchuj podobnego dzwieku co slyszales wczesniej

darul1
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2009, 11:42   

W moim stukanie sworznia wahacza nie było wykrywalne na żadnych szarpakach, tak jak piszesz sprawdzali w serwisie zawieszeniowym i nic, wszystko niby dobre a dalej stuka. Dopiero po odpięciu sworzni od zwrotnicy okazał się luz jak cholera na jednym z nich. Tak więc jak ten Twój stuk związany jest ściśle z ruchami koła to raczej nie będzie poduszka tylko właśnie zawias.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 11-01-2009, 19:52   

darul1 napisał/a:
W moim stukanie sworznia wahacza nie było wykrywalne na żadnych szarpakach, tak jak piszesz sprawdzali w serwisie zawieszeniowym i nic, wszystko niby dobre a dalej stuka.

Miałem tak samo. W końcu sam się wziąłem do roboty i wymieniłem w ciemno wygiety wahacz i stukanie ustąpiło. Nawet po wyjęciu wahacza nie ma wyczuwalnego luzu, tyle że sworzeń można obracać bez żadnego oporu.

Bury 
Mitsumaniak

Auto: EA2W,Z34A
Wysłany: 11-01-2009, 20:14   

wahacz na 99%
Miałem to samo.
Na szarpakach nic,na kanale na podniesionym aucie nic,na opuszczonym nic,cuda wianki i dalej nic.

wjedź na kanał
zaciagnij reczny i jak masz manuala to poszarp autem puszczajac i wciskajac sprzeglo tak zeby nie zgasl
mechanior w tym czasie niech reka podotyka swoznie
u mnie tak wyszedl luz na dolnym wahaczu,czuc bylo bicie

pablo diablo 
Forumowicz

Wysłany: 12-01-2009, 12:29   

czy ma ktoś rysunek tego wygiętego wahacza ?

axg
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2009, 15:13   

Rysunku nie posiadam a zdjecie jest pod tym linkiem :
banan

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 12-01-2009, 17:15   

Zawieszenie w galancie ma to do siebie, że ciężko znaleźć luzy. Szarpaki nie dają sobie z tym rady. Jedyny sposób to wjechać na kanał, podstawić deskę, podnośnik i poprzez odpowiednie manipulowanie odciążać poszczególne sworznie. A i to nie czasem nie wystarczy. Ale jeśli stuka to raczej banan i na nim skup uwagę. Przy zużytym sworzniu wahacza prostego mi nic nie stukało, tylko dziwnie się prowadził, a luz był spory.

pablo diablo 
Forumowicz

Wysłany: 13-01-2009, 13:30   

dzieki za podpowiedzi zajme sie koniecznie tym wahaczem wygietym wymienie go i zobaczymy tylko modle sie by to bylo to jeszcze raz dziekuje za podpowiedzi napisze co bedzie gdy element wymienie

Bury 
Mitsumaniak

Auto: EA2W,Z34A
Wysłany: 13-01-2009, 23:11   

sprawdz tak jak mowilem na kanle
niczymym luzu nie mozna bylo wybadac
ale jak zlapalem za swozen a autem szarpane bylo to pod reka czuc bylo wyrazne stukanie
bylem 100% pewnien

pablo diablo 
Forumowicz

Wysłany: 04-02-2009, 13:23   

Owczar , Bury dzieki

zrobiłem jak mówiliście wjechałem na rampę i szarpałem w przód i tylko tak znaleźliśmy luz podczas ruszania, na wahaczu wygiętym (banan) czuć duzy luz .

no zakupilem dzis orginalny w servisie koszt spory i to naprawde spory tu gdzie mieszkam za ta kwote mozna by kupic samochod na chodzie ale tak lubie ten swój samochód ze naprawde wole dla niego jak najlepiej choc to zwykla wersja gls ale nie zawiod mnie ani raz pozatym mysle ze podrobka zuzyla by sie szybciej i po roku moglby wystapic ten sam problm

PS
Tylko dzieki forum znalazlem gdzie tkwi problem mój mechanik ktory naprawdę jest niezły szukał 3 razy i nie znalazl tak ze wszystkim którzy pomagaj na tym forum wielkie dzięki

tommyc1 
Mitsumaniak

Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
Wysłany: 06-05-2009, 12:28   Stuki w okolicach prawego, przedniego koła?

to czym może być spowodowane? Mam tak od kilku dni-na drobnych nierównościach głuche pukanio-terkotanie (jak więcej powtarzających się nierówności).
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 17-05-2009, 11:33, w całości zmieniany 2 razy  

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 06-05-2009, 12:44   

Wahacz przedni dolny z tyłu się odzywa :?: :wink:

Odpowiedz do tematu