[EAxx] Stuki w okolicach przedniego koła |
Autor |
Wiadomość |
pablo diablo
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 643 Skąd: Nowy Sacz
|
Wysłany: 07-01-2009, 01:42 [EAxx] Stuki w okolicach przedniego koła
|
|
|
witam
Od pewnego czasu mam stukanie na lekkich wybojach dochodzace mniej wiecej z lewego kola.Mechanik sprawdzał zawieszenie i nic nie znalazl twierdzi ze to maglownica.
na moje oko czyli to co wyczytalem z tego forumi i problemow jakie mieli ludzie z takim stukaniem to poduszka pod skrzynia biegow. Uzytkuje galanta angola i mam prosbe czy moze ktos ma rysunki lub nr czesci owej poduszki. a moze wie ktos jak to sie nazywa po angielsku. bo musze to jakos sprawdzic..pojechac tez do sklepu ro\zgladnác sie cenowo i jak podjade do mechanika to tez musze mu powiedziec czego ma szukac z gory dziekuje i pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 13-10-2010, 10:30, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 07-01-2009, 02:01
|
|
|
po nr VIN mozna dojsc do numerow czesci na detali.ru
pytanie czy to faktycznie ta dolegliwosc |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

|
Wysłany: 10-01-2009, 22:40
|
|
|
mechanik sprawdzil wszystko cale zawieszenie wszystkie gumy w wszystkich wahaczach, podzuszki pod silnikiem mowil ze wszystko jest w dobrym stanie i nie moze zlokalizować krutkich stukow na nierownosciach jakie slysze i to w dochodzących z lewego kola. poloski w dobrym stanie nie wiem czego szukac jedyne co zostaje to gumy górne na amorkach ... stuka dalej i nie wiem co zrobić |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 10-01-2009, 23:56
|
|
|
moze warto sprawdzic maglownice czy nie ma luzu na wyjsciu na drazki kierownicze . poruszaj kierownica na wylaczonym silniku lewo-prawo (od oporu do oporu) i nasluchuj podobnego dzwieku co slyszales wczesniej |
|
|
|
 |
darul1 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2009, 11:42
|
|
|
W moim stukanie sworznia wahacza nie było wykrywalne na żadnych szarpakach, tak jak piszesz sprawdzali w serwisie zawieszeniowym i nic, wszystko niby dobre a dalej stuka. Dopiero po odpięciu sworzni od zwrotnicy okazał się luz jak cholera na jednym z nich. Tak więc jak ten Twój stuk związany jest ściśle z ruchami koła to raczej nie będzie poduszka tylko właśnie zawias. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-01-2009, 19:52
|
|
|
darul1 napisał/a: | W moim stukanie sworznia wahacza nie było wykrywalne na żadnych szarpakach, tak jak piszesz sprawdzali w serwisie zawieszeniowym i nic, wszystko niby dobre a dalej stuka. |
Miałem tak samo. W końcu sam się wziąłem do roboty i wymieniłem w ciemno wygiety wahacz i stukanie ustąpiło. Nawet po wyjęciu wahacza nie ma wyczuwalnego luzu, tyle że sworzeń można obracać bez żadnego oporu. |
|
 |
Bury
Mitsumaniak
Auto: EA2W,Z34A
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 294 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 11-01-2009, 20:14
|
|
|
wahacz na 99%
Miałem to samo.
Na szarpakach nic,na kanale na podniesionym aucie nic,na opuszczonym nic,cuda wianki i dalej nic.
wjedź na kanał
zaciagnij reczny i jak masz manuala to poszarp autem puszczajac i wciskajac sprzeglo tak zeby nie zgasl
mechanior w tym czasie niech reka podotyka swoznie
u mnie tak wyszedl luz na dolnym wahaczu,czuc bylo bicie |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

|
Wysłany: 12-01-2009, 12:29
|
|
|
czy ma ktoś rysunek tego wygiętego wahacza ? |
|
|
|
 |
axg [Usunięty]
|
Wysłany: 12-01-2009, 15:13
|
|
|
Rysunku nie posiadam a zdjecie jest pod tym linkiem :
banan |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14369 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 12-01-2009, 17:15
|
|
|
Zawieszenie w galancie ma to do siebie, że ciężko znaleźć luzy. Szarpaki nie dają sobie z tym rady. Jedyny sposób to wjechać na kanał, podstawić deskę, podnośnik i poprzez odpowiednie manipulowanie odciążać poszczególne sworznie. A i to nie czasem nie wystarczy. Ale jeśli stuka to raczej banan i na nim skup uwagę. Przy zużytym sworzniu wahacza prostego mi nic nie stukało, tylko dziwnie się prowadził, a luz był spory. |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

|
Wysłany: 13-01-2009, 13:30
|
|
|
dzieki za podpowiedzi zajme sie koniecznie tym wahaczem wygietym wymienie go i zobaczymy tylko modle sie by to bylo to jeszcze raz dziekuje za podpowiedzi napisze co bedzie gdy element wymienie |
|
|
|
 |
Bury
Mitsumaniak
Auto: EA2W,Z34A
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 294 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 13-01-2009, 23:11
|
|
|
sprawdz tak jak mowilem na kanle
niczymym luzu nie mozna bylo wybadac
ale jak zlapalem za swozen a autem szarpane bylo to pod reka czuc bylo wyrazne stukanie
bylem 100% pewnien |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

|
Wysłany: 04-02-2009, 13:23
|
|
|
Owczar , Bury dzieki
zrobiłem jak mówiliście wjechałem na rampę i szarpałem w przód i tylko tak znaleźliśmy luz podczas ruszania, na wahaczu wygiętym (banan) czuć duzy luz .
no zakupilem dzis orginalny w servisie koszt spory i to naprawde spory tu gdzie mieszkam za ta kwote mozna by kupic samochod na chodzie ale tak lubie ten swój samochód ze naprawde wole dla niego jak najlepiej choc to zwykla wersja gls ale nie zawiod mnie ani raz pozatym mysle ze podrobka zuzyla by sie szybciej i po roku moglby wystapic ten sam problm
PS
Tylko dzieki forum znalazlem gdzie tkwi problem mój mechanik ktory naprawdę jest niezły szukał 3 razy i nie znalazl tak ze wszystkim którzy pomagaj na tym forum wielkie dzięki |
|
|
|
 |
tommyc1
Mitsumaniak
Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
|
Wysłany: 06-05-2009, 12:28 Stuki w okolicach prawego, przedniego koła?
|
|
|
to czym może być spowodowane? Mam tak od kilku dni-na drobnych nierównościach głuche pukanio-terkotanie (jak więcej powtarzających się nierówności). |
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 17-05-2009, 11:33, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 06-05-2009, 12:44
|