Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Miska olejowa - problem
Autor Wiadomość
Barracudo 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 Sedan 2004
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-12-2011, 20:24   Miska olejowa - problem

Witam !

Jako iż jest to mój pierwszy post na forum , chciałbym się ze wszystkimi przywitać :)

Posiadam Lancera 1.6 benzyna 2004 r. Niestety miska olejowa w moim Miśku jest przerdzewiała i pęknięta. Szukając po różnych sklepach , aukcjach internetowych niestety nie znalazłem owego elementu do mojego auta. Wszędzie jest do wersji z silnikiem 1.3 a nowa miska w serwisie to koszt ~1000 zł. Myślałem także o spawaniu , jednak obawiam się , że tam nie ma czego spawać (miska jest na prawdę mocno przeżarta przez rdzę), to już jednak oceni kolega który ma zakład blacharski. Spodziewam się jednak najgorszego i stąd moje pytanie : Czy miska od 1.3 będzie pasować do silnika 1.6 (podejrzewam że nie , ale zawsze warto zapytać) ? Czy istnieją tańsze zamienniki do mojego samochodu (jeśli tak to gdzie mogę dostać) ? Bardzo was proszę o pomoc.

Pozdrawiam !

nicus101 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Kombi Sport 2.0i 2k4
Wysłany: 19-12-2011, 23:22   

Jesli masz wyjeta miske to zrob zdjecie z gory i wrzuc na forum.

Ja sie troche naszukalem miski do 2.0 kombi sport w sumie skonczylem z uzywana z Outlandera 2.0 Sport (tylko w tych 2 autach taka miska wystepowala no chyba ze cos przegapilem podczas poszukiwan)

Barracudo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-12-2011, 10:51   

Nie mam wyjętej miski. Olej na szczęście z niej nie cieknie, jednak mechanik nie dał jej więcej jak miesiąc życia. Przy mnie delikatnie nacisnął miskę w miejscu pęknięcia i w tedy poleciała kropelka oleju. I tak muszę z Miśkiem podjechać na warsztat wymienić świece i wahacze więc przy okazji zdemontujemy miskę i zrobię foty od wewnątrz. Ale to najprędzej w przerwie pomiędzy świętami a sylwkiem.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-12-2011, 11:01   

W space starze chyba był też ten silnik.

Barracudo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-12-2011, 17:34   

Oto zdjęcia miski :

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Mario 
moderator
...............

Auto: Eclipse 3g RS
Wysłany: 21-12-2011, 17:42   

Trochę nie rozumiem jednego, jest już dziura, i olej cieknie ?
Jeśli tak to spawać.
U mnie nie było dziury jeszcze, ale też za pięknie nie wyglądała i też szukałem innej.
Poszukiwania były bardzo podobne do Twoich, tzn. cena itd. :x
Również mechanicy mówili, że lada moment dziura i wymieniać.

Zeskrobałem to co się dało, wyczyściłem, umyłem.
I farby mocno wiążącej, zabezpieczającej ze dwie warstwy, po zimie planuje to powtórzyć.
Już parę miesięcy jeżdżę i jest ok. I mam nadzieję, że tak zostanie.
pozdrawiam

nicus101 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Kombi Sport 2.0i 2k4
Wysłany: 21-12-2011, 23:52   

Z zewnatrz wyglada jak ta z modelu 2.0 ale w srodku juz troche inaczej, szukaj na allegro misek do mitsubishi i porownoj zdjecia (ja tak robilem)

@MaRIo u mnie tez niby nie bylo dziury ale starczylo stuknac srubokretem 3 razy w 1 miejsce i wpadl... Jak zostanie zbyt cienka warstwa blachy starczy potem kamyczek na drodze zrobi dziure i niespodzianka silnik zatarty ;/

Barracudo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-12-2011, 00:30   

Po zeszlifowaniu rdzy , okazało się że miska ma ~6 małych dziurek a blacha na spodzie nie grzeszyła grubością. Znajomy który ma zakład blacharski powiedział że wytnie mi spodnią część (tę podziurawioną) i przyspawa nową blachę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Oglądaliśmy też już na miejscu w katalogu miski do Mitsu i porównywaliśmy z moja. Wyszło na to że w Mitsubishi (przynajmniej jeśli chodzi o elementy zastępcze) przewijają się na krzyż 3 rodzaje misek. Jedna (np od Space Stara) najczęściej używana w silnikach 1.6 i 2.0 była niemal identyczna w wewnątrz jak moja , z tym że miała różnicę w postaci dodatkowego wybrzuszenia (i to dość sporego). No nic , zobaczymy jak mu wyjdzie ten manewr spawalniczy. W każdym bądź razie ja już zaczynam zbierać na oryginał bo niestety dostać do tego modelu zamiennik jest po prostu niemożliwością a prędzej czy później mogą się pojawić kolejne defekty np po bokach większego zbiornika miski.

Pozdrawiam i bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie i próbę pomocy :)

.TM 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 4G18
Wysłany: 22-12-2011, 08:31   

Jakby nie wyszło spawanie, można poszukać po złomowiskach pod warunkiem że takie istnieją w Twojej okolicy, ewentualnie na allegro z rozbitych podejrzewam że coś by się znalazło (tylko kwestia w jakim stanie).

[ Dodano: 22-12-2011, 08:32 ]
znalazłem takie coś - być może nie trafiłeś na to
http://www.czesci24.pl/sz...09-2003-09-2007

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 22-12-2011, 08:32   

Ale powiedzcie mi czemu myślicie, że dalej będzie rdzewieć jak się o nią zadba? Ostatnio mechanik mi oczyścił jakimś cynkiem potraktował, potem konserwacją i mam nadzieję, że na znowu na parę lat spokój. Mylę się?

Barracudo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-12-2011, 11:09   

Miska pospawana i puki co wszystko gra i buczy :)

p_k 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 CS_W 2003
Wysłany: 14-02-2012, 23:57   mój 1 post >:D

Cześć chłopaki, witam was zimową porą, która niestety nie sprzyja Naszym Miśkom.

Dziś okazało się, że moja miska również jest na granicy wytrzymałości. Na all.... są miski za 250 zł jak i w sklepie wskazanym przez .TM'a (thx). Moje pytanie brzmi czy do montażu miski potrzebna jest specjalna uszczelka (np: papierowa) gdyż w manual'u jest tylko info, że aplikuje się uszczelkę silikonową taką masę uszczelniającą taką z tubki. Takie rozwiązanie nie wydaje się zbyt trwałe, ale jasno wynika z instrukcji, że tak samo uszczelnia się nawet w EVO.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 15-02-2012, 07:26   

Wystarczy pasta uszczelniająca
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

lechu48 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 kombi
Wysłany: 16-02-2012, 19:26   

Poszukuje miski olejowej do Lancer 2.0. Ma ktoś może jakiś namiar na sklep. Jaki koszt?

p_k 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 CS_W 2003
Wysłany: 21-02-2012, 20:35   

lechu wg katalogu wygląda tak
http://i43.tinypic.com/2roqeqf.jpg

i według mnie pasuje kształtem do tej
http://allegro.pl/miska-o...2098781025.html

Ten sprzedawca jest OK, kupiłem od niego miskę do 1,6 i jeżeli nie będzie pasować do możesz czystą odesłać. Lepiej próbować niż płacić za nowy oryginał 1100-1200 pln.

[ Dodano: 21-02-2012, 20:43 ]
I teraz trochę info co do miski 1.6
Kupiłem miskę z tym dziwnym wgłębieniem oznaczoną jako do modeli 1.3 i 1.6. Wszystko pasuje rozstaw śrub i nic nie obciera od korbowodów bo dokładnie sprawdziliśmy z mechanikiem przed montażem. Nr części dla zainteresowanych MD371776
foto1
foto2

Odpowiedz do tematu