[Cari 1.8 GDI] Dziwny odgłos przy cofaniu i ruszaniu na wciś |
Autor |
Wiadomość |
wojzi
Mitsumaniak

Auto: Carisma Elegance 1.8 GDI 122KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2011 Posty: 1713 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-09-2012, 18:04 [Cari 1.8 GDI] Dziwny odgłos przy cofaniu i ruszaniu na wciś
|
|
|
Tutaj jest filmik.
Tu lewe koło: http://www.youtube.com/watch?v=En6bV4uQ8aU
a tu prawe: http://www.youtube.com/watch?v=M7XVLE5u134
Problem pojawia się dopiero po tym jak samochód się rozgrzeje. Zaraz po ruszeniu nie. Nie występuje przy jeździe, a jedynie przy parkowaniu. Pojawia się wtedy przy skręcie i wciśniętym sprzęgle. Jeśli samochód toczy się po prostym, albo bez sprzęgła kłopotu nie ma?
Co to może być, myślałem o łożysku, no ale wtedy odgłos powinien być chyba cały czas, a nie tylko przy parkowaniu? |
Ostatnio zmieniony przez wojzi 22-09-2012, 19:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
xluki
Mitsumaniak

Auto: Mercedes SLK
Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 813 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 22-09-2012, 18:45
|
|
|
Sprawdzałeś tylny zacisk? Możliwe, że tłoczek się zblokował lub prowadnice. |
_________________ 02483/KMM
Była: Carisma 1.8GDI 98' LX
Była: Carisma 1.8GDI 12.04' Motion PLUS
Była: Honda Civic VIII 2.2 i-CTDI
Była: Honda Civic IV 1.6 16v
Jest: Mercedes-Benz SŁK 2.3 Kompressor
 |
|
|
|
 |
wojzi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-09-2012, 19:40
|
|
|
xluki napisał/a: | Sprawdzałeś tylny zacisk? Możliwe, że tłoczek się zblokował lub prowadnice. |
Nie sprawdzałem. A może to być zapiekająca się linka od hamulca ręcznego?
A i jeszcze jedno - jakieś dwa tygodnie temu wjechałem tylnym prawym kołem przy wyjeżdżaniu z osiedla na krawężnik. Kilka dni potem pojawił się ten odłos z tyłu po prawej - po lewej lewej pojawił się dopiero dzisiaj, a po lewej zniknął. Czy ten odgłos może mieć współnego coś z tym wskoczeniem zachaczeniem o krawężnik? Nie wiem rozlegulowana zbieżność czy co?
Tylko dziwi mnie czemu to tylko przy wolnej jeździe i to głównie przy sprzędle i skręcie |
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 22-09-2012, 19:47
|
|
|
wojzi, idź i obadaj to jeszcze raz delikatnie zaciągając ręczny. |
|
|
|
 |
wojzi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-09-2012, 19:51
|
|
|
mkm napisał/a: | wojzi, idź i obadaj to jeszcze raz delikatnie zaciągając ręczny. |
Znaczy, co że jak zacznie jęczeć to mam delikatnie zaciągnąć i opuścić ręczny? Ok następnym sprawdzę przy następnej jeździe. Samo zejście i ruszenie nic nie da, bo zaraz po odpaleniu takich niespodzianek nie robi. |
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21935 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 22-09-2012, 22:42
|
|
|
Zacisk do regeneracji, ogólnie serwis tylnych hamulcy i sprawdzenie linek ręcznego hamulca. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 819 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20955 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 23-09-2012, 01:09
|
|
|
wojzi, przejedź parę km i sprawdź ręką temp tylnych zacisków. Kiedyś uciekałem przed erką na chodnik i po zjechaniu zapiekły mi się oba tylne zaciski (misiek nie chciał jechać i wydawał z tyłu dziwne dźwięki tarcie). Jak masz tarczę z tyłu to zobacz czy przy spuszczonym ręcznym mechanizm ręcznego powraca do ogranicznika. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
wojzi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-02-2013, 03:46
|
|
|
Dawno nie pisałem, a problem dalej istnieje.
Co do waszych sugestii:
Temperatura zacisków z tyłu nie różni się zbytnio od tych z przodu.
Tylne hamulce (tarcze i klocki) były robione nie tak dawno u Leszka i są ogólnie w niezłym stanie.
Ogólnie na razie z tym jeżdżę i nie przeszkadza to zbytnio. Będę robił jak będzie kiedyś więcej kasy. |
|
|
 |
|