Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Regeneracja zawieszenia
Autor Wiadomość
asec69 
Forumowicz

Auto: GALANT V6 2,5, 1998 E95/LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-06-2013, 20:58   

Próbowałem dzisiaj wkręcić nowy wahacz prosty przedni, i poległem. Jak nie mogę ustawić widelca, aby śruba trafić, to znów nie mogłem skręcić wahacza, aby śrubę przeciągnąć na końcu wahacza. Myślę, że jakbym montował na kanale poszłoby lepiej, a tak poległe. Maktoś skuteczny patent na montaż tego wahacza bez kanału?

fabryka24 
Forumowicz

Auto: galant 2.5v6 1997 automat
Wysłany: 03-06-2013, 21:08   

Witam ,a nie zakładasz czasem ,prawego na lewą stronę,lub lewego na prawą , proste wahacze w galancie nie są takie same , ja montowałem u siebie ,bez kanału i nie było najmniejszego problemu ,sprawdz czy masz odpowiedni wahacz

asec69 
Forumowicz

Wysłany: 04-06-2013, 00:53   

Wymieniam wahacz prawy (od strony pasażera) firmy CTR. Zakupiłem wahacz na aukcji allegro u sprzedawcy o nicky JMC, który ma dużo części do galanta, więc chyba nie ma pomyłki. N chyba, że widelec został źle zamontowany przy zakładaniu amorów, ale tego ja nie robiłem, więc nie wiem sam.

Ps, Jak odróżnić wahacz prawy od lewego? Być może sprzedający pomylił przesyłkę?

polaff 
Mitsumaniak

Auto: *
Wysłany: 04-06-2013, 05:28   

asec69, zobacz czy tuleja metalowo gumowa do której mocujesz "widelec" w obydwu wahaczach jest pod takim samym kontem. to porównanie wyjaśni czy masz taki sam wahacz.

asec69 
Forumowicz

Wysłany: 04-06-2013, 20:25   

Tak jak przypuszczałem, amortyzator podczas montażu został o ok. 3-4 milimetry przesuniety w osi montażu i stąd problemy w zamontowaniu wahacza.

Szafiq 
Mitsumaniak

Auto: Black EA2W '99 Sport Edition
Wysłany: 10-06-2013, 13:04   

A ja mam pytanie co do zawieszenia tylnego.Od długiego czasu coś stuka z tyłu,zazwyczaj jak ruszam albo jak jadę po dołkach(nie ciągle) Postanowiłem coś z tym zrobić i teraz pytanie co zazwyczaj ma takie objawy? Wydaje mi się,że to są wahacze wleczone skoro stuka przy ruszaniu. Jakieś doświadczenia?

arturj123 
Forumowicz

Auto: A3 1.8T 200KM
Wysłany: 10-06-2013, 15:21   

Zazwyczaj stukają łączniki stabilizatora.

Szafiq 
Mitsumaniak

Auto: Black EA2W '99 Sport Edition
Wysłany: 10-06-2013, 15:38   

arturj123 napisał/a:
Zazwyczaj stukają łączniki stabilizatora.

wymieniałem więc odpada, dalej twierdze że to tuleje :)

Tomasz87 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Wysłany: 10-06-2013, 22:55   

ja ostatnio zauważyłem inną ciekawą przypadłość na tylnej osi... lewa strona...

Czasam po jeździe widać, że tylne koło lewe chowa mi się głębiej w nadkole - zazwyczaj wtedy słyszę w trakcie jazdy delikatny metaliczny dźwięk z tamtego rejonu samochodu...
Postawiłbym na złamaną sprężynę, choć nie widać by tak było - no i najciekawsze, że to dzieje się tylko czasami.
O co chodzi? Ma ktoś pomysł?

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 21-06-2013, 18:17   

Delikatne skrzypienie w przednim zawieszeniu podczas kręcenia kierownicą - na postoju to.... ? :wink:

FIESTA ST150

czerwony88 
Forumowicz

Auto: galant EA5A
Wysłany: 21-06-2013, 18:37   

Cytat:
Delikatne skrzypienie w przednim zawieszeniu podczas kręcenia kierownicą - na postoju to.... ?

prawdopodobnie sworzeń wahacza dolnego prostego.

Tomasz87 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Wysłany: 24-06-2013, 22:51   

czerwony88 napisał/a:
Cytat:
Delikatne skrzypienie w przednim zawieszeniu podczas kręcenia kierownicą - na postoju to.... ?

prawdopodobnie sworzeń wahacza dolnego prostego.

Panowie? Nie do mnie pytanie, tak? Jakoś pogubiłem się w wątku...
Mówię o tyle...

arturj123 
Forumowicz

Wysłany: 25-06-2013, 09:54   

Kolego odnośnie tyłu:

Najczęściej uszkadzające się elementy z tyłu:
- łącznik stabilizatora [1] - często trzeba ciąć, bo nie łatwo odkręcić jeśli oryginał. Nowy ok.40zł
- wahacz dolny prosty [8] - ten sworzeń może mieć luz. Najlepiej wymienić cały wahacz (ok.100zł), ewentualnie regenerować (do wymiany sworzeń i tuleja np. na poliuretan) - niestety musisz się liczyć z dodatkowym kosztem wymiany śruby mimośrodowej [7](ok.40 zł), bo zazwyczaj nie da się jej odkręcić.
Rzadko zdarza się, że stuka na którejś tulei, zazwyczaj "są" ale często sparciałe lecz nie powodują stukania.

Może to też być stukanie stąd:

- odbój amortyzatora, pęknięta sprężyna.

Jeśli uważasz, że jakoś nienaturalnie ułożone koło - prawdopodobnie jest to wina sparciałych tulei, i to nie jednego wahacza...Może się okazać, że jest tak:

Oczywiście może być tak, że będzie to zupełnie coś innego, a niestety wszystko najlepiej odkręcić i sprawdzając wizualnie jak to wygląda.

bluecard88 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2W
Kraj/Country: Denmark
Wysłany: 29-06-2013, 14:35   

panowie, mam standardowo problem z moim galem , otóż przednie zawieszenie ,a dokładniej lewa strona skrzypi jak stare drzwi (dosłownie). Przy każdym ruchu zawieszenia:
-przy lekkich ruchach kierownicą , nawet podczas jazdy (przy mocnym kręceniu nie słychać )
-na dziurach
-przy zmianie biegów na wyzsze a dokladniej przy wciskaniu i puszczania sprzęgła( przod unosi sie i opada)
-przy hamowaniu

Więc dosłownie cały czas i przy każdym manewrze. Jeśli auto postoi pare godzin to przez pierwsze 200-300 metrow cisza, ale gdy popada to wcale dzwięki nie ustępują. Myślałem o amorkach bo z przodu nie wymienione, ale nie jestem pewien.
Nowe części z przodu:
-końcówki i drążki kierownicze
-sworznie górnych wahaczy
-proste dolne ( co prawda tanie ,ale gumy całę i przebieg około 10.000-15.000 km)
-łączniki stabilizatorów ,ale już 40 tyś temu

Miałem być dziś u mechanika ,ale się plany zmieniły ,wieć może coś sie tutaj dowiem ;)

arturj123 
Forumowicz

Wysłany: 29-06-2013, 15:00   

Takie skrzypienie zazwyczaj daje dolny prosty. Może smar wyleciał (albo mało było) we sworzniu.

Odpowiedz do tematu