Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Amortyzatory + osłony + odboje
Autor Wiadomość
wiewioor 
Forumowicz

Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-09-2013, 16:49   Amortyzatory + osłony + odboje

Witam. Mam problem. Poszukuję do siebie amortyzatorów + osłon + odboi.

Zacznę od podstawowych danych:

Lancer X 1.8 DID Diesel (150KM)

Jestem 2 właścicielem. Z tego co mi się udało ustalić po VIN`ie na japancar.ru auto standardowo było na kołach 16 calowych (model vv). Sam dokupiłem koła 18 calowe ale przy wyborze amortyzatorów postępujemy jakie były wcześniejsze więc szukam do 16 cali (tak przynajmniej 2 osoby pracujące w sklepach motoryzacyjnych mi powiedziało).

Po kilu katalogach KAYABY i innych katalogach online ustaliłem że pasujące amortyzatory mają nr katalogowy KAYABY 339105 dla lewej strony oraz 339104 dla prawej. Szukam jeszcze osłon i odboi. W katalogu KYB niestety znalazłem osłony i odboje tylko do amortyzatorów dla kół 18 cali (nr katalogowy 935304). Przy 16 nie ma nic. Ponadto w katalogu intercars znalazłem odboje i osłony również tylko dla 18 cali (zarówno do sedana jak i sportback te same wersje).

- Czy ktoś wie czy osłony i odboje dla kół 18 cali będą pasować do amortyzatorów dla 16 cali ??
- Czy ktoś już może kupował te części i ma jakieś informacje ?
- Czy ktoś ma może jakieś nr katalogowe ?
- Czy ktoś w ogóle coś wie na ten temat ?

Dzięki za pomoc.

PS. Opcja szukaj wykorzystana.

dimaa 
Nowy Forumowicz
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer X
Wysłany: 17-09-2013, 17:08   

Witam.
10 tys km temu też musiałem wymienić przednie amortyzatory :cry:
Najpierw dzwoniłem po sklepach motoryzacyjnych w okolicy i się troszkę załamałem, chcieli po 400 zł za sztuke :shock:
Ale na aledrogo :D znalazłem kayaby po 187 za szt. Z przesyłką wyszło mi 404 zł za parę więc w przystępnej cenie. 2 lata gwarancji.
Jeżeli chodzi osłonę to kupiłem uniwersalne w sklepie motoryzacyjnym (tylko zmierz górną i dolną średnicę amortyzatora bo nie pamiętam, a tych uniwersalnych oslon jest kilka rozmiarów) i tak jak wcześniej napisałem po 10 tys km jest wszystko ok z tymi osłonami.
Amory też ok, byłem na przeglądzie i po 87% mają.
Ale najgorsze to, że padł mi tył :cry: i tutaj za jedną sztuke kayaby muszę dać 210 zl.
Jeżeli chodzi o rozmiar felg, to ja uważam, że jeżeli teraz jeździsz na 18 to musisz kupić te, które są przypisane 18-stkom. Te amortyzatory będą pewnie bardziej sztywne i wytrzymałe, ponieważ 18-stka ma profil opony 45 i amory bardziej cierpią niż na 16. Ale to jest moje zdanie i mogę sie mylić.
Pozdrawiam

wiewioor 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 18-09-2013, 15:31   

Co do rozmiaru felg nie znalazłem różnic pomiędzy 16 a 18 w strukturze amortyzatora. W 3 sklepach motoryzacyjnych oraz 4 wyspecjalizowanym w amortyzatorach dowiedziałem się że jeśli po VIN`ie w standardzie były 16`tki to takie amory należy kupować. Co do osłon i odbojów niestety na chwilę obecną nawet w Kayaba nie ma ich dostępnych.

Po wstępnych oględzinach, konsultacjach itp. wychodzi że właściwe będą od Nissana X-Trail. Jeśli się sprawdzi podam szczegóły.

EDIT:

Osłony i odboje z X-Trail`a nie pasują !!

Za to podeszły od fiata - którego niestety nie wiem, o na opakowaniu nie było żadnych numerów. Dla innych użytkowników, którzy będą to czytać i szukać podaję wymiary osłon połączonych z odbojami.

średnica na górną część amortyzatora - 21 mm
średnica na dolną część amortyzatora - 75 mm
łączna wysokość - 190 mm

Odpowiedz do tematu