Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
problemy z cari
Autor Wiadomość
OsCar 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-02-2014, 14:11   problemy z cari

Witam.
Mam problem z cari...tzn. normalnie odpala lecz w trakcie jazdy traci moc (po dodaniu gazu nic się nie dzieję), lekko skacze na obrotach na biegu jałowym i od czasu do czasu pojawia sie check engine...mówię jade na kompa...po około 8 godzinnym sprawdzaniu całej cari mechanik dał diagnozę...do wymiany świece i łączniki cewki (fajka).
Moje pytanie czy uszkodzone i zużyte w.w części mogły dawać takie objawy i drugię pytanie jakie kupić do cari 18. GDI 2001 rok po lifcie świece zapłonowe i (fajki). Obecnie mam założone świce IZFR6B - wiem że są to świece dedykowane do tego modelu lecz na różnych forach różne teorie.
Pomocy

cwaniak 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Wysłany: 13-02-2014, 16:53   

Tak to są główne przyczyny przebicia na fajkocewkach jak i zużytych świec
Nic tam nie kombinuj ze świecami wstawiaj NGK, a Cari ci się odwdzięczy bezawaryjnością
A tu masz temacik na temat Przewody WN

Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D

Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-02-2014, 16:54   

OsCar napisał/a:
mówię jade na kompa...po około 8 godzinnym sprawdzaniu całej cari mechanik dał diagnozę...do wymiany świece i łączniki cewki (fajka).
Moje pytanie czy uszkodzone i zużyte w.w części mogły dawać takie objawy i drugię pytanie jakie kupić do cari 18. GDI 2001 rok po lifcie świece zapłonowe i (fajki).

Może ale nie koniecznie, wypadałoby wiedzieć jaki był kod błedu
OsCar napisał/a:
Obecnie mam założone świce IZFR6B - wiem że są to świece dedykowane do tego modelu lecz na różnych forach różne teorie.
Takie są dedykowane według producenta ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

OsCar 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-02-2014, 20:16   

Dzięki "cwaniak" :)
robertdg - właśnie o to chodzi iż po zrobieniu kompa nie wyszły żadne błędy. Cała Cari jest oki i nie wyskakują żadne błędy. A o [edit] świecach i "fajkach" zorientowałem się jak je sprawdzałem, dopiero po tym fakcie pojechałem na kompa i komp nic nie pokazał.

[ Dodano: 13-02-2014, 20:20 ]
Panowie skoro mówicie że świece i fajki do wymiany to może macie jakieś dobre źródło z dobrymi cenami bo umnie u znajomego cena po rabacie za świecę IZFR6B to około 70 zlotych a za fajki nawet nie pytałem. Mówi że świece w takiej cenie bo IZFR6B ponoć są różnej produkcji (w różnych krajach) i ponoć są lepsze i gorsze...szczerze to nawet nie wiem czy mi kit wciska czy nie...w sumie nigdy mnie w [edit]. nie zrobił więc raczej mu wierzę...a te świece za 70 zeta ponoć są dobrej produkcji z tego co pamiętam to chyba Japończyki. Co wy na to?
Ostatnio zmieniony przez londolut 13-02-2014, 21:34, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 13-02-2014, 20:37   

http://allegro.pl/listing...e&string=IZFR6B

OsCar 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-02-2014, 21:22   

Dziękóweczka robertdg a jakieś dobre ceny tych "fajek" tak a propos to jak sie fachowo te "fajki nazywają to sam poszukam...

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 13-02-2014, 21:35   

OsCar, podaruj sobie wulgaryzmy bo następnym razem nie skończy się na edycji posta.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 13-02-2014, 21:40   

Były dwa rodzaje fajek, jedne produkowane przez MEC drugie przez Diamond OEM 1832A019 i 1832A020 pokrywały się rocznikowo więc możliwe, że były między sobą zamienne

Fajki, ale nie wiem czy do GDI się znajdzie na allegro http://allegro.pl/listing...-50771&buyNew=1

http://www.hdmot.pl/index...ubishi-1832a019

http://www.hdmot.pl/index...ubishi-1832a020

OsCar 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-02-2014, 22:02   

Dzięki bardzo robertdg za pomoc i wszystkim którzy pomogli w temacie...:)
Pod koniec przyszłego tygodnia postaram się zakupić psiepsiute części i po wymianie napiszę czy pomogło mam nadzieję że pomoże...:/

londolut sorrki postaram się aby więcej się to nie powtórzyło...jednak nery z powodu cari i niedołężnej grupy mechaników z mojej okolicy robią swoje :-X ...

[ Dodano: 04-03-2014, 17:01 ]
Witam ponownie...Panie i Panowie prośba o pomoc...otóż świece kupione NGK w dobrej cenie...natomiast b.duży problem jest z fajką cewki zapłonowej. Oczywiście jest dostępna tylko i wyłącznie w oryginale i dostępna jest w dwóch miejscach : 1-servis - cena kosmos 165 złotych za sztukę oraz w jakimś sklepie internetowym (jedyny jaki znalazłem z Waszą pomocą) za 87 złotych sztuka - cena spoko tylko czas oczekiwania 14-21 dni :( a auto potrzebne na 10.03.2014 wyjazd do pracy za granicę...W związku z powyższym 1 pytanie - nie posiadacie w swoich "źródłach" dostępu do w.w. nowej części w jakiejś normalnej cenie jak np. 87 zł za szt. i w normalnym czasie dostawy..2 pytanie - z wiedzy jaką posiadacie i umiejętności now how występują jakieś zamienniki tej części i 3 pytanie jaka pasuję fajka cewki zapłonowej do w.w. modelu , który to opisany jest powyżej 1832A019 czy 1832A020. Uprzedzę pytania na mojej wymontowanej z Misi jest jedynie wytłoczony numer 2137 i nic więcej. :evil:

Odpowiedz do tematu