Pierwsze wrażenia |
Autor |
Wiadomość |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Auto: Outlander II
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 26-08-2014, 13:34
|
|
|
Jackie, skończyłem wyżej, w myśl zasady ustąp głupszemu. |
_________________ szerokości wszystkim i sobie |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3600 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 26-08-2014, 14:22
|
|
|
borsak1 napisał/a: | Jackie, skończyłem wyżej, w myśl zasady ustąp głupszemu . |
Miło pogawędzić na poziomie, prawda? Ale masz rację co do jednej rzeczy - konwersacja z Tobą nie sprawia mi ani radości ani wyzwania (w każdym aspekcie) więc jej kontynuować nie będę.
rezon napisał/a: | IMHO RAV'ka jest lepiej wykończona i przede wszystkim wygłuszona. |
Gdzieś Ty tę jakość wykończenia znalazł? Przecież tam plastiki rozmijają się o centymetry... Jeszcze w poprzedniej wersji to jak Cię mogę (choć mam swoje anse) ale w obecnym modelu? Tyle, że ładna (no przynajmniej mi się podoba).
rezon napisał/a: | Jackie rozumiem lojalność, itd... |
No o to nie możesz mieć do mnie pretensji
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
emil_d
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 248 Skąd: Stare Babice
|
Wysłany: 27-08-2014, 20:42
|
|
|
sla napisał/a: | Dobrze, to ja też kończę dyskusję, bo stwierdzenie obiektywnego faktu, że usługi w ASO Mitsubishi są wyjątkowo drogie wywołuje tylko niezdrowe emocje, poparte dziwnymi argumentami o niszowości marki, że ASO też musi zarabiać(jakby w innych markach dokładali) i wrażych zamiarach obrzydzania marki.
Przepraszam wszystkich Mitsumaniaków. W przyszłości będę tylko słodził |
A ja właśnie zrobiłem sobie pierwszy przegląd poza ASO, przejechałem 3k i jest git. Wymiana oleju w silniku, w dyfrach, czyszczenie i smarowanie zacisków, wymiana płynu hamulcowego, wymiana płynu chłodniczego, wymiana filtrów, i cała reszta z listy. Koszt razem z materiałem poniżej 900 zł (a było tego trochę ).
W ASO typowy przegląd (olej + filtry) kosztował 1200 zł
Więc przeglądy nie są takie drogie (oczywiście poza ASO) . |
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-08-2014, 20:56
|
|
|
emil_d napisał/a: |
Więc przeglądy nie są takie drogie (oczywiście poza ASO) . |
Wiem, tylko że my piszemy o ASO. |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 27-08-2014, 20:56
|
|
|
rezon, sla, emil_d, i cała reszta niedowiarków, proszę powiedzcie mi, czy ta cena za przegląd w mitsu jest nie do zaakceptowania
Lista czynności serwisowych dostępna na stronie MMC.
Materiały własne, gdyż ASO to akceptuje, to po co przepłacać.
Nie wiem czemu nie kontynuujecie tematu tu: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=44424 , ale jak admin pozwala. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
emil_d
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 248 Skąd: Stare Babice
|
Wysłany: 27-08-2014, 21:11
|
|
|
Powiem tak - 550 zł za wymianę oleju i psiknięcie sprayem do klimy to dość dużo
Niestety, pomimo iż nie znam Rezona, to się z nim zgadzam - przegląd mojego samochodu zajął dwóm mechanikom ponad 4 godz. - samo rozebranie i złożenie "stojących" klocków zajęło chłopakom ponad godzinę.
Przy okazji sprawdzili czy się nie zbiera olej w przepustnicy (ostatnio wymieniałem) i przeczyścili zawór egr.
Wcześniej jeździłem mniej niszowymi samochodami (Octavia (benzyna), Focus i Vectra diesel) i rzeczywiście przeglądy kosztowały połowę tego co w Outku A w Vectrze miałem door to door
Ja kupując samochód jakoś pominąłem ceny przeglądów bo uznałem, że skoro segment jest średni to i cena przeglądu średnia - teraz wiem, że się pomyliłem.
Co do Outlandera - to kupiłem go dwa razy (pierwszy i ostatni) Pomimo, że to ciekawe i fajne autko to Mitsu nie zasługuje na lojalność |
|
 |
Jackie

|
Wysłany: 27-08-2014, 21:38
|
|
|
OK, back on track. Myślę, że pomimo wielu głosów krytycznych (ale cholera potrzebnych, bo trzeba wiedzieć co zmieniać), Outlander to dobry, niedrogi samochód, oferujący przyzwoitą jakość, znaczną użyteczność i dużą niezawodność. Ceny przeglądów nie szokują w porównaniu do innych japończyków (bo wydaje mi się, że należy się "szukać" w pewnym podobnym środowisku) a jeżeli ktoś ich nie akceptuje - może serwisować poza ASO lub używać innej marki (oba przypadki przecież są na forum). Ja wyciągnąłem wnioski z rozmowy i przygotowuję pakiet serwisowy na 3 lata dla klientów. Zobaczy jak to wyjdzie .
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Cze 2014 Posty: 147 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-08-2014, 07:16
|
|
|
Tak przyglądam się tym Waszym przepychankom i zastanawia mnie czy to tylko ja jestem inny ? Z powyższych wpisów wynika, że właściciele Outlandera są z niego niezadowoleni, ponieważ ceny przeglądów są wysokie i z tego powodu nigdy już nie kupią kolejnego Outlandera. Dla mnie koszt utrzymania samochodu jest tylko jednym z wielu czynników wpływających na zakup danego modelu. Dla mnie najważniejsze jest to czy samochód mi się podoba i czy dobrze się w nim czuję, a to czy przegląd będzie mnie kosztował 600 czy 1200 zł nie ma aż takiego znaczenia. Przed zakupem zdawałem sobię sprawę, że ceny w ASO Mitsubishi są większe niż w Skodzie (tak a propos, za przegląd Octavii lub Yeti zawsze płacę w ASO około 800-900 zł), ale mimo to zdecydowałem się na ten samochód, ponieważ bardzo mi się podoba. Czy wszyscy tutaj patrzą tylko na cyferki na fakturze i nie uwzględniają innych czynników ? |
_________________ Mitsubishi Outlander III Intense+ 2.0 MIVEC CVT 4WD |
|
|
|
 |
Jackie

|
Wysłany: 28-08-2014, 08:34
|
|
|
_tm_, nie, nie dla wszystkich cyferki to jedyny wyznacznik Mam bardzo podobne podejście jak Ty |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 28-08-2014, 08:47
|
|
|
_tm_, chyba jednak niezbyt uważnie czytałeś. Nie chodzi tylko o to czy przegląd kosztuje 1350 czy 550, tylko co za tym idzie. Jeśli dostaniesz za 1350 rzetelnie zrobiony przegląd, wymienione wszystkie wymienione na fakturze filtry oleje, sprawdzone hamulce, itd... to wszystko jest OK. Jak jeszcze jak ja po przeglądzie u Jacki'ego otworzysz maskę i zobaczysz wypucowaną chyba szczoteczką do zębów komorę silnika ze wszystkimi jej zakamarkami - to będziesz w głębokim szoku, który pozostanie na długo i ani nie pomyślisz o zmianie marki . Jeśli jednak za tę samą cenę nawet nie sprawdzą Ci hamulców z tyłu - a jest to na wykazie czynności, nie wymienią filtra oleju - ale skasują Cię za niego, wymienią Ci klocki tak, że hamulce będą się zacinać - to będziesz inaczej patrzył. Jak do tego dodasz horrendalne ceny części , zwłaszcza te do których nie ma zamienników - np.. ("zwycięzca" rankingu AutoŚwiat - Lancer diesel komplet wtryskiwaczy 26000zł) to Outek przestaje zachwycać. Kupowałem kratkę oddzielającą przestrzeń bagażową - w ASO Citroena bo jej cena wynosiła ok. 60% ceny w ASO Mitsu. Nawet psy na zdjęciu były takie same Jak ceny są diamentowe to niech i jakość oraz uczciwość będą bez skazy. a na południu PL z tym bywa bardzo różnie czego niestety doświadczyłem osobiście.
[ Dodano: 28-08-2014, 09:03 ]
_tm_ napisał/a: | tak a propos, za przegląd Octavii lub Yeti zawsze płacę w ASO około 800-900 zł) | a ja za ostatni przegląd Superba 4x4 w ASO Skody przy 60kkm zapłaciłem 347,60 z czego 224,16 to robocizna, 123,44 filtry. Olej miałem swój. Jestem ich klientem od 15lat. Myślisz, że to cena o tym decyduje? |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
bzyczek
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2D
|
Wysłany: 28-08-2014, 09:25
|
|
|
Dobra już wszyscy rezon znamy Twoje zdanie na temat całego ASO na południu Polski i cen w całym kraju. Ja osobiście jestem MEGa zadowolony, że nie zdecydowałem się na Rav4 i że Hondę odradził mi jej dealer. Outlandera II kupiłem bo mi się zwyczajnie podobał. O3 natomiast miał mnie zadowolić w 70% tego co pokazał O2 a spełnia 120% tego co założyłem.
Wracając do tematu bo tu naprawdę się OFFtopic zrobił. Może ktoś mi podrzucić pomysł co się mogło poprzestawiać, że w czasie jazdy same się ryglują i odryglowują drzwi? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 28-08-2014, 09:32
|
|
|
bzyczek napisał/a: | Może ktoś mi podrzucić pomysł co się mogło poprzestawiać, że w czasie jazdy same się ryglują i odryglowują drzwi? | ustawienia autoalarmu |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Cze 2014 Posty: 147 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-08-2014, 11:11
|
|
|
rezon napisał/a: | _tm_, chyba jednak niezbyt uważnie czytałeś. Nie chodzi tylko o to czy przegląd kosztuje 1350 czy 550, tylko co za tym idzie. |
Za bardzo uogólniasz. Z tego co zauważyłem to tylko Ty narzekasz na jakość serwisu. Inni narzekają po prostu na jego cenę. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 28-08-2014, 12:13
|
|
|
Jackie napisał/a: | Ja wyciągnąłem wnioski z rozmowy i przygotowuję pakiet serwisowy na 3 lata dla klientów. Zobaczy jak to wyjdzie . |
|
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
Liss
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander III 2.0
|
Wysłany: 28-08-2014, 18:28
|
|
|
Pierwszy przegląd mojego Outlandera III- 680zł. O czym wy wy ogóle mówicie? Mam podejrzenie że większość z was nigdy w życiu nie serwisowała nowego samochodu... Dla mnie to cena bez problemu do zaakceptowania |
|
|
|
 |
|