|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Misiu-pysiu: Carisma 1.6 II HB |
Autor |
Wiadomość |
papamitsu
Mitsumaniak

Auto: Cari II 1.6 HB Classic
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-08-2015, 14:24 Misiu-pysiu: Carisma 1.6 II HB
|
|
|
Dzień dobry wszystkim,
Na wstępie krótkie wprowadzenie:
Prawo jazdy mam od 2010 r. Po odebraniu prawka przez 2 lata poruszałem się Renault Rodziców. Potem auto zostało sprzedane a ja przerzuciłem się na komunikację miejską. Następnie jeździłem służbową Corolką, Fabią, Corsą i Astrą. Nie szukałem samochodu choć jego brak w ostatnim roku dał mi się wielokrotnie odczuć. Do/z pracy i tak dojeżdżam komunikacją miejską.
Trafiła mi się możliwość zakupu samochodu od znajomego z pracy. Od roku albo i więcej wypowiadał się o nim bardzo dobrze ale w związku z tym, że sam również korzystając z natrafiającej się koleżeńskiej okazji zmienia samochód na większy, postanowił pozbyć się obecnego. Trafiła mi się okazja odkupić Cari 1.6 z 2004 w wersji Classic.
Samochód kupiony w salonie w PL. Od początku garażowany.
Pierwszy właściciel był dobrym kolegą obecnego właściciela więc samochód z tzw. pewnej ręki. Uszkodzenia parkingowe (jednym razem bok, innym maska) naprawiane z ubezpieczenia w ASO poprzez.. całkowitą wymianę elementów.
W komplecie otrzymałem fakturę zakupu Carismy (na 58700), wszystkie faktury za zakup części, serwis, wymianę, pełną historię serwisową, kluczyki, piloty, etui Mitsubishi do pilotam, drukowaną instrukcję użytkownika a wszystko to zamknięte w eko-skórzanej Mitsu-Teczce.
Szczegóły:
- 1.6 16V wersja 103KM
- rejestracja 2004 (dzięki Bizi78 okazuje się, że produkcja grudzień 2003),
- faktyczny przebieg 120880 tys km,
- hatchback,
- granatowa tapicerka,
- w tym sezonie czyszczona i nabita klima,
- poduszki powietrzne,
- elektryczne przednie szyby ,
- manualna regulacja lusterek (niestety),
- brak podłokietnika w tylnej kanapie (niestety),
- oryginalne radio Mitsu z CD.
Po odbiorze pierwsze czynności to:
- wizyta w salonie detailingu:
--- mycie zewnętrzne,
--- pranie tapicerki, siedzeń, kanapy, podsufitki, podłogi, bagażnika,
--- mycie komory silnika,
--- detailing wnętrza,
--- delikatny Banana Wax,
- przywrócenie koloru plastikom zewnętrznym, oponom
- klima: sprawdzenie układu, wymiana oleju , uzupełnienie
- ozonowanie wnętrza (40min)
- podkładki MM pod tablice
Podsumowując: jestem "Mitsumaniakiem"
 |
Ostatnio zmieniony przez papamitsu 14-09-2015, 19:18, w całości zmieniany 7 razy |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 18-08-2015, 18:35 Re: Misiu-pysiu moj pierwszy samochod (Cari)
|
|
|
papamitsu napisał/a: | jeszcze klika dni .. |
Na pocieszenie mogę Ci napisać, że jakbyś sobie skonfigorował jakieś nowe auto to mógłbyś czekać duuuużo dłużej
Podłokietnika, ramek i felg już szukaj - można trafić w bardzo dobrej cenie oryginały.
No i pierwsze co zrób po odebraniu to... foty |
|
|
|
 |
papamitsu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-08-2015, 19:12
|
|
|
mkm napisał/a: | jakbyś sobie skonfigorował jakieś nowe auto to mógłbyś czekać duuuużo dłużej |
Też odnoszę wrażenie jakbym czekał na model z salonu
PODŁOKIETNIK:
czy każdy od Cari będzie pasował do mojego? Pytam bo widziałem Cari, które dla pasażerów z tyłu miały nawiew lub np. wysuwany pojemnik na napoje itp. Nie wiem dokładnie jak to wygląda a kupować w ciemno aby potem nie pasowało to trochę mi szkoda
Foty będą na 100% |
Ostatnio zmieniony przez papamitsu 27-08-2015, 08:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MManiak
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DID 102KM
|
Wysłany: 19-08-2015, 20:07
|
|
|
papamitsu, na Twoim miejscu szukałbym tych felg po lewej. Wyglądają najlepiej moim zdaniem.
papamitsu napisał/a: | Kupiony w salonie w PL. Od początku garażowany. | Zazdroszczę możliwości zakupu takiego samochodu. Kiedyś z ciekawości również szukałem Cari na otomoto i zaznaczyłem tylko opcję kupiony w kraju. Lista skróciła się o 80%.
Z tego co wyczytałem, samochód był naprawiany. Nie ważne, że w ASO. Po odebraniu auta polecam obejrzeć go dokładnie pod kątem śrubek, spinek i innych tego typu rzeczy, by potem się nie okazało, że coś odpadnie na autostradzie. Mówię z własnego doświadczenia. Przydatny do tego będzie ten link: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448
Zadowolenia z autka życzę i żadnych negatywnych przygód z nim związanych. |
_________________ Mój poprzedni Misiek |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 19-08-2015, 21:22
|
|
|
Moim zdaniem najgorsze co może być to kupić stare auto, które było kupione w polskim salonie. Nie dość, że każdy stary samochód miał jakieś przejścia, to jak widzę fachowość naszych majstrów to płakać mi się chce. Po drugie każde będzie wytłuczone albo naprawione na najtańszych zamiennikach. Po trzecie auta z polskiego salonu to w 99% golasy. |
|
|
|
 |
papamitsu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-08-2015, 21:54
|
|
|
MManiak, dziękuję za miłe słowa. Instrukcję już pobrałem choć wiem, że otrzymam ją też drukowaną jako pełen komplet wraz z kluczykami. Jestem chyba zbyt mało doświadczony aby móc posprawdzać co trzeba.. ale postaram się
Co do felg, chciałbym aby nie rzucały się zbytnio w oczy, były bardziej klasyczne i stylowe niż tuningowo-sportowo-niesamowite |
|
|
|
 |
MManiak
Forumowicz

|
Wysłany: 19-08-2015, 22:04
|
|
|
Hugo, poruszyłeś bardzo ciekawą kwestię, ale nie chcę tutaj zaśmiecać tematu. Powiem tylko tyle, że samochód z polskiego salonu nie musi być tym złym. Ja wiem, że w dzisiejszych czasach mało jest tych "maniaków", nie koniecznie mitsu, którzy jednak przestrzegają tych powiedzmy norm i zakładają części przyzwoitej jakości, a wszelkie naprawy wykonywane są na ich oczach. Zauważ o jakim samochodzie jest tutaj mowa. Cari od pewnego właściciela, znajomego, auto garażowane i podejrzewam, że zadbane. Mówiąc szczerze, to wolałbym kupić samochód od takiej osoby prywatnej, niż od handlarza, który skupuje "powypadki" z Niemiec i klepie je u Gienka w warsztacie przypominającym rozlatującą się stodołę. Niestety, takich samochodów mamy w Polsce na pęczki.
Tego obserwowania wykonywanych napraw, to się z ojcem nauczyliśmy trochę za późno. W swoim temacie zamieszczę niedługo listę widocznych wad naszego Miśka, które powstały w skutek partackiej roboty. Wiadomo, garażu nie ma, narzędzi zbyt wiele też, a i praktyki za mało.
papamitsu. Zwróć uwagę na te rzeczy, które wymienię u siebie w temacie. Jeszcze dzisiaj ją może zamieszczę, jak nie to jutro.
O widzisz, a instrukcja drukowana wraz z kluczykami, to kolejny argument, który mówi sam za siebie. |
|
|
|
 |
MManiak
Forumowicz

|
Wysłany: 20-08-2015, 11:04
|
|
|
papamitsu, włącz prywatne wiadomości w ustawieniach profilu. Oto cytat: "Nie możesz wysłać prywatnej wiadomości do tego użytkownika. Użytkownik wyłączył prywatne wiadomości." |
|
|
|
 |
papamitsu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-08-2015, 09:21
|
|
|
Od piątku jestem Mitsumaniakiem
Carisma odebrana (szczegóły uaktualniłem w pierwszym poście).
W związku z tym, że jestem uczulony na brud/kurz, samochód musiał przejść czyszczenie wnętrza. W tym celu wybrałem się do zaufanego zakładu detailingowego.
Poniżej kilka zdjęć z mycia:
To jest woda po pierwszym praniu siedzenia fotela kierowcy (bez oparcia).
Nadchodzące:
- naprawa kluczyka z immo ,
- wymiana korka oleju,
- wymiana przycisku otwierania/zamykania szyby od strony pasażera, [w trakcie realizacji]
- zakrycie komory silnika od spodu (podłoga), [w trakcie realizacji]
- felgi aluminiowe Mitsu (15") [w trakcie realizacji],
- srebrne' ramki licznika,
- dokupienie przedniego podłokietnika ,
- korekta podświetlenia liczników
- wymiana 1 diody w panelu środkowym (pokrętło z temperaturą nawiewu nie podświetla się),
- znaki MM klubowe po bokach [już czekają]. |
Ostatnio zmieniony przez papamitsu 24-09-2015, 22:37, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
MManiak
Forumowicz

|
Wysłany: 31-08-2015, 10:13
|
|
|
Ło matko! Toż to ja myślałem, że silnik po pożarze jest! Ale po umyciu widać, że nie. No to ja życzę bezawaryjności na przyszłość. Przycisk szyb jest łatwy w naprawie, ale uważaj, jak będziesz wyjmował panel, by nie urwać plastikowych zaczepów. Nie mogę się doczekać galerii po myciu i naklejeniu wlepek MM. Zapowiada się bardzo interesująco.
A jak był czyszczony fotel, jeśli można wiedzieć? Przymierzam się do prania wnętrza, ale to chyba na wiosnę już. |
|
|
|
 |
papamitsu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-08-2015, 10:24
|
|
|
Zdjęcia będą wkrótce bo trochę innych spraw jest do załatwienia. Trzeba jeszcze naklejki dodać i wyjechać w jakiś drobny plener.
Samochód pojechał do zaufanej myjni detailingowej. Fotele i tapicerka najpierw spryskane właściwą chemią do tapicerki, po chwili ręcznie wypracowane szczotką (coś jak do butów ale z plastikowym włosiem) a potem w ruch poszedł odkurzacz.
Prane wielokrotnie aż odkurzacz wciągał czystą wodę.
Przepraszam za jakość zdjęć ale to kadr z filmu kręconego komórką.
Na zdjęciach pierwsze przeciągnięcie po oparciu fotela kierowcy. Widać jaki żółtawy brud jest zasysany..
 |
Ostatnio zmieniony przez papamitsu 18-09-2015, 08:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MManiak
Forumowicz

|
Wysłany: 31-08-2015, 10:39
|
|
|
Brak słów. U mnie ten bród też widać, ale nie taki żółty... |
|
|
|
 |
papamitsu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-09-2015, 23:08
|
|
|
Szanowni Forumowicze,
nie wiem czy to kwestia żarówek czy przyciemnianych reflektorów ale oświetlenie drogi jest dla mnie na granicy wystarczalności. Jakie żarówki możecie polecić?
Na forum było o Trifa +30% i Tungsram +90.
Mam też do wymiany korek oleju. Szukać oryginału czy zamiennik też będzie OK-ey? Jeśli oryginał to gdzie warto zajrzeć? |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11094 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 10-09-2015, 23:41
|
|
|
papamitsu napisał/a: | Mam też do wymiany korek oleju. Szukać oryginału czy zamiennik też będzie OK-ey? Jeśli oryginał to gdzie warto zajrzeć? |
Może wystarczy wymienić uszczelkę |
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2505 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11-09-2015, 09:12
|
|