Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: mkm
21-10-2018, 23:28
Misiek został napadnięty :( (czyli moje z Miśkami przygody)
Autor Wiadomość
wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-04-2016, 19:30   

Spalanie na trasie 614km, 40l PB95. czyli 6,514 l/100 km głównie autostrady120-130km/h. Załoga 3 dorosłe osoby i 1 dziewięciolatek + bagaż. Całkiem nieźle, skoro Lancer waży 100kg więcej niż Carisma, która miała w zasadzie identyczne spalanie.

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 23-04-2016, 22:14   

Chyba widziałem Twojego lancera dziś pod PiP ;)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 25-04-2016, 09:15   

To dobrze widziałeś. :)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 26-05-2016, 22:28   

Dzisiaj zabrałem się za wymianę nieszczęsnej miski olejowej. Zamiennik MD371776, dobrze wykonany z grubej blachy, za 160PLN. No i problem z głowy. :)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 27-05-2016, 21:41   

Się dzisiaj nudziłem, to sobie zamontowałem termometr dwukanałowy. Mierzy temperaturę zewnętrzną i wewnętrzną, pokazując je na przemian. Uruchamia się po włączeniu zasilania zapalniczki. :D

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 23-07-2016, 11:02   

Wczoraj wymieniłem łożyska w obydwu McPherson'ach. Coś mi lekko skrzypiało przy maksymalnym skręcie kół. Trochę mnie zdziwiło, że zastosowali łożyska ślizgowe, na jakichś poliamidach. Udało mi się dostać komplet za 150 PLN w Mitsustyle. Oczywiście oryginały MR272946 Mitsubishi (made in Japan). Zdjęcie nie moje, pożyczone ze strony http://nilada.ru. Swoich zapomniałem robić. :(

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 05-09-2016, 22:34   

Mam w końcu zrobiony zapasowy kluczyk. Oczywiście autoryzowany serwis "Nissan Polody" nie pomógł zakodować kluczyka, tylko skasował 100PLN, chcieli 230PLN ale im powiedziałem, że nie zapłacę. Pojechałem potem do serwisu kluczowego i za 250PLN zrobili kopię kluczyka. Wszystko działa i pilot też.

Mansell 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.6 kombi
Wysłany: 08-09-2016, 10:47   

wichura1 napisał/a:
Mam w końcu zrobiony zapasowy kluczyk. Oczywiście autoryzowany serwis "Nissan Polody" nie pomógł zakodować kluczyka, tylko skasował 100PLN, chcieli 230PLN ale im powiedziałem, że nie zapłacę. Pojechałem potem do serwisu kluczowego i za 250PLN zrobili kopię kluczyka. Wszystko działa i pilot też.

Cześć, a możesz polecić w Poznaniu kogoś od kluczyków ? Zapas mimo migającej diody (baterie wymieniałem) nie działa.

Przy okazji, dostałem wezwanie do serwisu na wymianę generatora gazu do poduszki pasażera, na razie dzwoniłem do Polody ale wygląda na to że mają zlew (prosili czekać na kontakt bo Pan od serwisu jest teraz bardzo zajęty). Mieliście już takie przygody ?

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 08-09-2016, 15:45   

Ja tu robiłem: http://kluczsystem.w.interiowo.pl/

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 12-09-2016, 11:40   

Dopasowałem, siatkę przestrzeni ładunkowej od Opla Vectra B kombi, robota bardzo prosta. Koszt 29,90PLN +18PLN przesyłka. Jeżeli ktoś ma średni poziom umiejętności manualnej i trochę narzędzi, dopasowanie trwa około 30-40 minut.

Wyjmujesz górną rurkę z siatki, (jest przyklejona, więc trzeba kręcić lewo/prawo, żeby się odkleiła). Nacinasz delikatnie naokoło tak, żeby nie uszkodzić mechanizmu w środku. 8,5cm długości tylko z jednej strony z drugiej nie ruszamy (ja musiałem naciąć na dwa razy, bo nie wiedziałem ile trzeba ściąć). Następnie nacinamy delikatnie wzdłuż i rozginamy, żeby uwolnić mechanizm z niepotrzebnej rurki. Wkładamy mechanizm w wyczyszczoną rurkę, zaklepujemy tak samo, jak było poprzednio. W imadle rozginamy końcówki, żeby dopasować kąt do uchwytów pod sufitem.

Po dopasowaniu wsuwamy górne mocowanie z powrotem w siatkę, nie trzeba przyklejać bo z obydwu stron są pod kątem , więc się nie wysunie. Odsuwamy materiał z dolnej rurki i obcinamy z lewej i prawej strony po 2cm czyli 4cm. Odpruwamy nie pasujące paski mocujące. Po zamontowaniu siatki w samochodzie, mocujemy dolną rurkę do uchwytu izofixa paskami od bagażnika rowerowego (paski do mocowania kół w bagażniku rowerowym kosztują 8PLN na Allegro, ja miałem stare :) ).

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 12-09-2016, 15:47   

Spoko, ale trochę kolorystycznie nie pasuje. Chyba lepsza by była czarna siatka ;)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 13-09-2016, 00:01   

To tylko na czas transportu, albo wyjazdu na wakacje. To kombi jest takie małe, że nic do niego nie wchodzi. :D

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 23-09-2016, 23:57   

Tym razem coś dla mnie, ochraniacz na zęby robiony na zamówienie. (Zgodę Firebee mam :D )

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 03-10-2016, 12:07   

Wymieniłem zawieszenie z wersji "SPORT" na wersję "KOMFORT" Przód amortyzatory MN101958 i sprężyny MN101443, zamieniłem na MN101957 i MR961115. Tył amortyzatory MN101601 i sprężyny MR961151, zamieniłem na MN101960 i MR554273. Jakby ktoś chciał sobie przerobić zawieszenie na wersję SPORT to się dogadamy. Prawy przód amortyzator cieknie i jest do wymiany, prawy tył ma do wymiany gumę z tuleją na dole. Oprócz amorów wymieniłem z tyłu łączniki i gumy stabilizatora. Komfort zmienił się poważnie, jest wygodniej i ciszej w środku. :D

Poniżej fotki zdemontowanych amorów.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 12-04-2017, 09:47   

Padła klima, po zdiagnozowaniu okazało się,że to chłodnica klimatyzacji. Wymieniłem ją, na "chińczyka" z osuszaczem. Trochę trzeba było dopasowywać, ale kosztowała 240PLN z przesyłką. Nabicie+ czynnik+ olej 99PLN i śmiga, chłodzi o wiele wydajniej niż poprzednia. Fabryczna chłodnica rozsypywała się w rękach po wyjęciu z samochodu powypadały z niej żeberka radiatora

Odpowiedz do tematu