Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mitsubishi Galant Wagon - Trumna w budyniu
Autor Wiadomość
larelijux 
Mitsumaniak

Auto: -
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-12-2016, 09:59   

Nacz, a jak z wystawaniem poza obrys? Chowają się z przodu całkowicie? Bo trochę się tego obawiam przy tej szerokości, a 7 wydaje się trochę za małe... Wybrałbym 7.5, ale w tym rozmiarze niestety nie oferują

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 30-12-2016, 11:05   

Mam we wszystkich zaciskach od maja tego roku zestawy naprawcze Frenkit i jak na razie wszystko OK.
Wiedziałem, że chodzi o błędny montaż drążka stabilizatora, wystarczy obrócić go o kąt 90 stopni i będzie dobrze.

Nacz 
Forumowicz
Nacz

Auto: EA5W
Wysłany: 30-12-2016, 23:00   

Larelijux - na drugiej stronie tematu są foty, jak wygląda "fitment" <- tu na drugim planie masz przód, coś tam niby wystają, ale przy seryjnym zawieszeniu nic nie obciera. Jak tylko poskładam auto do kupy, pojeżdżę i wszystko będzie ok, wjeżdżają H&R (-30/-15), wtedy mogą zacząć się schody, ale to na pewno napisze co i jak.

Marcino, dziś widziałem się z Raddexem i kontrolnie obfociłem jego podwozie, wysłałem Ci PW z prośbą o maila, jak chcesz mogę podesłać Ci foty jak wygląda u mnie przed remontem i u niego. Pewnie jak poskładam wrzucę foty też tu, żeby Robertdg zatwierdził :P

Hugo, drążek jest nasmarowany i póki co pomimo dokręcenia do końca obejm i tak luźno się obraca..

Dziś na tapecie amortyzatory, generalnie jak się trochę odkuję finansowo chcę wsadzić B6 + H&R. Chciałem Eibachy bo podobno nie tak twarde jak H&R a mi bardziej zależy na pozbyciu się dziury między przednim nadkolem a kołem niż na wciskaniu karty kredytowej między rant a oponę.. niestety Eibachy do Wagona są już niedostępne, więc póki co zrobiłem regenerację seryjnych KYB:

^ Stan wyjściowy, przednie wyglądały niewiele lepiej, zdjęcia niestety nie oddają jak bardzo rude były sprężyny i przednie widelce.

^ Po użyciu flexa.

^ Efekt końcowy. Założone wspomniane wcześniej poduszki Magnum Technology, gumowy pierścień między sprężyną a górnym mocowaniem jest dużo twardszy od seryjnego więc zostawiłem oryginał. Osłony tłoka nowe z Febesta, z miseczkami na tył szarpnąłem się na oryginały (udało się wyhaczyć za 27 zł/szt więc bez tragedii), przednie miski były w znośnym stanie, poszły do piachu i w proszek. W dolnym rogu od lewej trzpienie poduszek: 2 x moje, 1 x nowy oryginał i 2 x dorobione u kolegi z nierdzewki - komentarz chyba zbędny:)

Ściągacze zostawiłem na sprężynach, bo wymyśliłem sobie, że jak nie będą do końca rozprężone to łatwiej będzie ustawić amortyzator do montażu na trzpieniu w zwrotnicy (kąt prosty między osią tulei a linią łączącą dwie górne śruby w poduszce).

Mitsu3Miasto

"Getting your hands dirty in the garage is always better than drinking the problems away (more expensive for sure, but still better…:) )" - Lasek
Ostatnio zmieniony przez Nacz 16-12-2019, 21:24, w całości zmieniany 1 raz  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 30-12-2016, 23:45   

Nacz napisał/a:
bo wymyśliłem sobie
trzeba było je odwrotnie zamontować - teraz będzie ciężko kręcić grzechotką bo ściągacze mają wejście na 1/2"
no i przesunąć o 90°, bo teraz jeden wypada na nadkolu
zasada prosta - tył tuleja musi być prostopadle do śrub górnego mocowania
przód - wypustka w miejscu mocowania widelca musi być idealnie na którejś ze śrub

larelijux 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-12-2016, 00:24   

Nacz, widziałem, że ładnie się u Ciebie zmieściły, bardziej obawiam się jednak panów w niebieskich mundurach, którzy na oko mogą zmierzyć o ile wystaje koło poza obrys i odebrać dowód :/ Zdjęcia widziałem już wcześnej i trudno mi coś po nich wywnioskwać, musiałbym raczej pooglądać Twoje auto z bliska :D Mam zamiar na nich przejeździć więcej niż 1000km, także spotkanie z miśkami na pewno kiedyś się zdarzy, a akurat może się nie trafić ktoś kto przymknie oko

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 31-12-2016, 20:45   

Krzyzak napisał/a:
trzeba było je odwrotnie zamontować - teraz będzie ciężko kręcić grzechotką bo ściągacze mają wejście na 1/2"
no i przesunąć o 90°, bo teraz jeden wypada na nadkolu
zasada prosta - tył tuleja musi być prostopadle do śrub górnego mocowania
przód - wypustka w miejscu mocowania widelca musi być idealnie na którejś ze śrub

Darek,punkt dla Ciebie :mrgreen:

RE_man 
Forumowicz
Rotary Lover

Auto: Galant EA5W Avance
Wysłany: 02-01-2017, 18:44   

No i muszę znaleźć sobie nową wizję koła, złodzieju :P

Temat przeczytany od deski do deski, chylę czoła za podejście i wytrwałość, a dziewczyna widać nie kochała inaczej by jeszcze pomagała :D

larelijux 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-01-2017, 19:54   

RE_man napisał/a:
No i muszę znaleźć sobie nową wizję koła, złodzieju :P

Temat przeczytany od deski do deski, chylę czoła za podejście i wytrwałość, a dziewczyna widać nie kochała inaczej by jeszcze pomagała :D

Że ja złodziej? Coś musi być w tym wzorze, skoro nam wszystkim się podoba :D

Nacz 
Forumowicz
Nacz

Auto: EA5W
Wysłany: 02-01-2017, 23:42   

Halo, halo, Panie Jacku11, w tym temacie ja rozdaję punkty :P

Temat ze ściągaczami prawdopodobnie upadnie, to co napisałeś Krzyżak u mnie nie zda egzaminu. Jak założę je odwrotnie to gwint ściągacza przy skręcaniu zaczyna wychodzić ponad poduszkę (już pomijam, że bardzo mocno się w nią wrzyna bo jest szersza od samej sprężyny, no chyba, że źle założyłem ściągacz) i zatrzyma się na podstawie kielicha w budzie. Grzechotka u góry faktycznie się nie mieści i przy wyjętym amortyzatorze dokręcałem to przez przedłużkę, ale mam jeszcze płaski klucz z grzechotką i tego spróbuję użyć. Posmarowałem też smarem silikonowym górną powierzchnię gumy pod poduszką, może to ułatwi obracanie po montażu. Póki co w sylwestra poskładałem wstępnie pozostałe:

Larelijux, przy seryjnym zawieszeniu przednie felgi nie rzucają się w oczy z uwagi na dużą dziurę między kołem a nadkolem, ale jak pójdzie w dół to optycznie będzie na pewno zdecydowanie bardziej widoczne. Panowie z Policji musieliby być naprawdę czepialscy, żeby zabrać dowód za takie coś, bo mimo wszystko coś tam wystaje, ale taki scenariusz niestety jest prawdopodobny. Zawsze można zrobić lekki negatyw ;)

Re_man mocne słowa Kolego! Ale co zrobić, tyle osób jara się tymi felgami, że zaczynają już hejtować, że oklepane. Dzięki za propsy, zawsze to dodatkowa motywacja do roboty :)

Mitsu3Miasto

"Getting your hands dirty in the garage is always better than drinking the problems away (more expensive for sure, but still better…:) )" - Lasek
Ostatnio zmieniony przez Nacz 16-12-2019, 21:26, w całości zmieniany 1 raz  

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 03-01-2017, 08:26   

Nacz napisał/a:
Halo, halo, Panie Jacku11, w tym temacie ja rozdaję punkty :P

To ja poproszę pięć na wynos :P

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 03-01-2017, 13:15   

Cytat:
Temat ze ściągaczami prawdopodobnie upadnie, to co napisałeś Krzyżak u mnie nie zda egzaminu.
Mogę ci napisać co ja musiałem zrobić - i to nie z powodu chęci późniejszej regulacji.
Otóż poprzednik zmieniał amortyzatory z tyłu i serwis w Gdańsku (niby najlepszy do japońskich, ale ich błędy już 7 lat temu opisałem na forum) zaoblił nakrętkę na górnym mocowaniu. Musiałem więc wyjąć amortyzator bez wyciągania górnego mocowania i tak samo włożyć. Dlatego sprężynę trzeba było ścisnąć i w takiej postaci zamontować.
Użyłem do tego sznurka od snopowiązałki oraz drutu wiązałkowego - taki budowlany.
Napierw ścisnąłem ściskami a potem zablokowałem i usunąłem ściski.
Tak to wyglądało:

Uprzedzam - nie mogłem wcisnąć opuszczając auto na amortyzator, ponieważ tłoczysko wchodzi pod kątem w górne mocowanie i zwyczajnie ciągle mi się chowało w środku.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 03-01-2017, 13:23   

Ja nie był bym sobą jak bym czegoś nie wymyślił... i na szybko w kilka min dorobiłem ściagacze. Rzadnej rzeźby na sznurki:)
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 03-01-2017, 15:48   

no wiesz - ja też musiałem szybko, bez spawarki i bez części...
a jak coś wygląda głupio, ale działa, to...

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-01-2017, 17:51   

Krzyzak napisał/a:
Napierw ścisnąłem ściskami a potem zablokowałem i usunąłem ściski.
Tak to wyglądało:
Kiedyś już coś takiego widzialem, na szczescie na niczyje zdrowie nie wplynelo to negatywnie, ale renówka sąsiada miala dziure w masce i uszkodzona pokrywe silnika, juz nei bede wspominal o uszkodzonym dachu, etc - tyle szczescia w nieszczesciu - uwierz mi ze gdybys cos takiego zobaczyl juz nigdy wiecej nie probowalbys w ten sposób rozwiazac problemu
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

RE_man 
Forumowicz
Rotary Lover

Auto: Galant EA5W Avance
Wysłany: 05-01-2017, 19:28   

Nacz napisał/a:
Re_man mocne słowa Kolego! Ale co zrobić, tyle osób jara się tymi felgami, że zaczynają już hejtować, że oklepane. Dzięki za propsy, zawsze to dodatkowa motywacja do roboty :)

Tam oklepane, jakoś w pl na Galantach tego wzoru nie widać, ale nie powiem jak poszukać to znajdziemy równie ciekawy JDM'owy wzór.
A co do tego co pisałeś w moim temacie, zdarzają się Avance z szybrem, a Tobie zazdraszczam mocno tego wnętrza, nie wiem kiedy ale u mnie też muszą wylądować taki jasne stołki :biggrin:

larelijux napisał/a:
Że ja złodziej? Coś musi być w tym wzorze, skoro nam wszystkim się podoba :D )

Wg mnie ten wzór leży wybitnie na Galancie, ale ja jeszcze mam cały sezon na znalezienie nowej wizji koła :D

Odpowiedz do tematu