Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamera cofania
Autor Wiadomość
zmonik87 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-06-2017, 17:51   

Czy ktoś jeszcze poza wskazanym Panem może zdejmował plastiki z klapy bagażnika z Outlandera III?

[ Dodano: 08-06-2017, 14:29 ]
No i niestety podłączyłem druga kamerę cofania co kupiłam i tez nie działa. Jakieś pomysły? Co to może być? Na poniedziałek jestem umówiona do elektromechanika zobaczy czy kamery są dobre czy obydwie zepsute. A tymczasem czekam na jakieś pomysły co mogło paść? Z góry dziękuje za każda sugestie.

Tafla 
Forumowicz
Tafla

Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Wysłany: 08-06-2017, 16:29   

Trochę chyba wróżenie z fusów by było bo mogło się popsuć wszystko od radia przez wyjście z radia po kable itd...

zmonik87 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Wysłany: 08-06-2017, 20:04   

Myślałam ze to kamera padła zreszta w serwisie jak dzwoniłam powiedzieli mi ze na 99% padła kamera a teraz już sama nie wiem co. Poczekam do poniedziałku i zobaczę co Pan mi powie i na pewno się podzielę tym.

[ Dodano: 13-06-2017, 15:01 ]
Kamery cofania są sprawne. Z tego co mi powiedział Pan to wychodzi na to że coś robi zwarcie i dlatego nie działa.

enea 
Forumowicz

Auto: focus
Wysłany: 13-06-2017, 23:08   

sprawdzaliscie czy dochodzi sygnal do radia, czy czincze są podopinane ?

MarcelWI 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III
Wysłany: 12-09-2017, 21:49   

Dzień dobry.
Jestem tu nowy)

Od dziś mam podobny problem. Misiek, rok 2013, automat. Do dziś wszytko ok było.
Dziś przestała działać kamera cofania. Ale nikt nie zwrócił w tym poście by sprawdzić kamerę w menu.
I o dziwo działa. Więc jak wcześniej Koledzy pakiecie, że serwis mówi o uszkodzonej kamerze, sprawdźcie czy bez włączonego biegu wsteczne kamerę można wywołać. U mnie misja i jest transmisja obrazy.
Bardziej obstawiam na jakiś czujnik, który jest odpowiedzialny za przekaz obrazu gdy dźwignia biegów jest w pozycji R.
Co sądzicie? Ktoś ma podobne spostrzeżenia?
Dzięki i pozdrawiam
M
Ostatnio zmieniony przez MarcelWI 15-09-2017, 19:54, w całości zmieniany 1 raz  

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 13-09-2017, 08:00   

a w Outku nie idzie do radia sygnał po CAN, że ma włączyć kamerę? Sprawdź czy światła cofania działają, to czujnik masz OK.

MarcelWI 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-09-2017, 19:53   

Witam.
Tak światło wstecznego i czujniki cofania działają. Kamera po wywolaniu z menu też. Nie działa na wsteczny. Nie mam pomysłu.

Pozdrawiam

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 17-09-2017, 10:46   

Nie masz rozpiski kabli wchodzących do radia? jeśli sygnał włączenia jest analogowy to masz odrębny przewód z czujnika - wtedy jest jakaś przerwa na przewodzie od czujnika do radia. A jeśli radio dostaje sygnał po CAN to błąd jest programowy

MarcelWI 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-09-2017, 21:20   

Podjadę do aso, jak czegoś się dowiem, dam znać.

FUJIJACK 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III gen 2,0
Wysłany: 21-09-2017, 22:54   

Witam,

Jestem całkiem nowy na tym forum wiec tym postem Wszystkich serdecznie witam ;-)
A co do tematu-właśnie Żona miała bardzo podobny przypadek. Podczas przełączania biegów z R na D (automat) włączyła sie kamera cofania i pozostała włączona przez ok 3 min. Po tym czasie i włączeniu R kamera pozostała nieaktywna-tj. nie ma kompletnie żadnego "objawu bytności" kamery cofania na wyswietlaczu.Od czasu do czasu włącza sie tylko komunikat "Setting being changed" o ile dobrze pamietam.Bylem w ASO-panowie stwierdzili uszkodzenie radia-mi to bardziej wyglada na uszkodzenie jakiegoś mechanicznego "włącznika kamery".Ale generalnie objawy podobne jak u Przedmówców. Dzisiaj odebrałem nowe radio-sprawdzę wkrótce czy diagnoza ASO była trafna.Pozdrawiam,

enea 
Forumowicz

Auto: focus
Wysłany: 21-09-2017, 23:10   

FUJIJACK napisał/a:
Witam,

Jestem całkiem nowy na tym forum wiec tym postem Wszystkich serdecznie witam ;-)
A co do tematu-właśnie Żona miała bardzo podobny przypadek. Podczas przełączania biegów z R na D (automat) włączyła sie kamera cofania i pozostała włączona przez ok 3 min. Po tym czasie i włączeniu R kamera pozostała nieaktywna-tj. nie ma kompletnie żadnego "objawu bytności" kamery cofania na wyswietlaczu.Od czasu do czasu włącza sie tylko komunikat "Setting being changed" o ile dobrze pamietam.Bylem w ASO-panowie stwierdzili uszkodzenie radia-mi to bardziej wyglada na uszkodzenie jakiegoś mechanicznego "włącznika kamery".Ale generalnie objawy podobne jak u Przedmówców. Dzisiaj odebrałem nowe radio-sprawdzę wkrótce czy diagnoza ASO była trafna.Pozdrawiam,

Kolego włacznikiem kamery jest info z etaksu badz impuls ze światła cofania. Zdaj relacje z nowego radia

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 22-09-2017, 18:48   

Kamera w outlanderku III od rocznika 2013 jest sterowana za pomoca magistrali CAN.
Nie ma jako takiego sygnalu z tylu na wtyczkach tak jak to bylo w OII.
Przerabialem wszystkie OIII i zaden nie mial wyprowadzonego kabla.
Najlepszym rozwiazaniem jest pociagnac kabel z etacsu i podlaczyc do radia.
Na dzien dzisiaejszy pelny skan magistrali CAN w OIII maja ori navi i zestawy multimedialne.
JESZCZE JEDNO:
Jezeli w OIII nie bylo fabrycznie zalozonej kamery cofania nie jest ona zakodowana w komputerze i trzeba ja doprogramowac. Jezeli nie bedzie zaprogramowana nawet fabryczna navi oraz zestaw multimedialny pomimo tego ze ja widzi nie bedzie zal sygnalu video po wlaczeniu wstecznego.

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

FUJIJACK 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III gen 2,0
Wysłany: 27-09-2017, 09:08   

Witam ponownie,

Dziękuję za wyjaśnienia dotyczące sposobu załączania kamery cofania.
Dotarło do mnie nowe radyjko, ale niestety umówienie się w serwisie z elektrykiem graniczy
z cudem. Myślicie,że dałbym radę sam zrobić "podmiankę"? Niestety nie wiem jak dobrać się
do konsoli środkowej (maskownicy radia) - Misiek z 2013 r. I czy przy operacji wymiany wskazane jest odłączenie akumulatora?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki w tym temacie.
Pozdrawiam,

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 27-09-2017, 09:19   

Podważasz całą ramkę - to srebrne wokół konsoli z radiem. Najlepiej użyć czegoś plastikowego, żeby nic nie podrapać. Jak nie masz specjalnych narzędzi, to może byc jakakolwiek karta lojalnościowa :)
Radio jest przykręcone chyba dwoma śrubami z tego co pamiętam, a kabelki pasują plug&play - nie da się nic pomylić. Akumulatora nie trzeba odłączać (oczywiście zapłon OFF).

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 27-09-2017, 23:03   

jw +
nalezy dodac odepnij klimatronik i zobacz jak sa podpiete wtyczki
radio trzyma sie na 4 srubkach dwie na dole dwie na gorze
zaleznie od systemu jaki posiadasz wtyczek jest
1.Radio - 2 wtyczki biale, wtyczka usb, antena
2. Radio multimedialne jw +/- wtyczka usb ( - bo moze byc modul BT), + szara kwadratowa od kamery
3. Nawigacja jw + wtyczka do modulu ( zielona ) pod nawigacja i czasami szara szersza wtyczka wpinana nad kablem antenowym, wtyczka anteny gps

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

Odpowiedz do tematu