[Cari 1.9 TD] -Centralny zamek :( |
Autor |
Wiadomość |
vril [Usunięty]
|
Wysłany: 21-01-2008, 18:50 [Cari 1.9 TD] -Centralny zamek :(
|
|
|
Witam i proszę o pomoc
Dzisiaj coś mi się porobiło z centralnym zamkiem ,wcześniej działał taż nie do końca dobrze
ale dziś już całkiem odmówił posłuszeństwa.
Wcześniej niby zamykał ładnie ale jak jak chciałem przekręcić kluczyk w pion i wyjąć z zamka
to się otwierały wszystkie drzwi ,ratowałem się w ten sposób że cofałem kluczyk do pionu delikatnie do momentu kiedy mogłem wyjąć kluczyk i zamki się nie otworzyły.Dzisiaj całkiem się coś namieszało bo od kierowcy niby zamyka ale bardzo ciężko z oporem otwiera natomiast w ogóle nie otwiera pozostałych drzwi. Dziwne jest to że przełącznik przy hamulcu ręcznym otwiera i zamyka jak w nowym samochodzie.
Z góry dzięki za odpowiedź |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 21-01-2008, 21:35
|
|
|
vril napisał/a: | zamyka ale bardzo ciężko z oporem otwiera natomiast w ogóle nie otwiera pozostałych drzwi. |
U mnie jest to samo tyle że w drzwiach pasażera, od kierowcy i bagażnik spoko śmiga. Założyłem sobie sterownik zamka centralnego i teraz w ogóle nie muszę "śturać" kluczem
Wymontuj tapicerkę i pooglądaj zamek pewnie tam tkwi problem. A jak reszta drzwi i bagażnik? Zamyka i otwiera? |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2008, 00:10
|
|
|
Tez tak mialem. Pomoglo wyjecie i wlozenie wkladki zamka Wiem ze to dziwne ale nic oprocze tego nie zrobilem. Zreszta to nie jedyna rzecz w cari, ktora sie w ten sposob naprawia |
|
|
|
 |
vril [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2008, 11:26
|
|
|
kielurkk napisał/a: | vril napisał/a: | zamyka ale bardzo ciężko z oporem otwiera natomiast w ogóle nie otwiera pozostałych drzwi. |
U mnie jest to samo tyle że w drzwiach pasażera, od kierowcy i bagażnik spoko śmiga. Założyłem sobie sterownik zamka centralnego i teraz w ogóle nie muszę "śturać" kluczem
Wymontuj tapicerkę i pooglądaj zamek pewnie tam tkwi problem. A jak reszta drzwi i bagażnik? Zamyka i otwiera? |
To znaczy tak : najpierw było tak że od kierowcy się przycinał tak jak pisałem u góry ,od pasażera chodził idealnie a od bagażnika na kluczyk w ogóle nie otwiera ani nie zamyka ,
natomiast tym przyciskiem obok hamulca wszystkie zamki otwierają się i zamykają idealnie.
Jeszcze rozbiore tapicerkę i obadam co jest grane.
A jaki jest koszt tego sterownika zamka -chodzi na pilota? -dobra znalazłem
http://www.allegro.pl/ite...ekn_piloty.html
Czy korzystając z tego toturiala:
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=16485
oraz tak mi się wydaje tak samo można się podpiąć pod ten przełącznik przy hamulcu ręcznym mogę sobie sam zamontować taki sterownik bo dziś się pytałem u elektryków to sobie zarządali od 200-250 zł |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-01-2008, 20:06
|
|
|
Rozbierz zamek ten Co Ci sie blokuje przeczyść i powinno pomóc. A jak chcesz zamontować sterownik to na pewno sam sobie poradzisz to bardzo proste. Musisz tylko znać kolory przewodów i trochę zdolności manualnych i wcale nie musisz się wpinać pod przełącznik koło dzwigni ręcznego. Prościej jest (przynajmniej dla mnie) pod lewym kolanem gdyż masz tam wszystkie przewody : zamykanie, otwieranie, zasilanie i jęśli chcesz to nawet kierunkowskazy.
To kolory przewodów dla ułatwienia.:
na przekażniku zamka centralnego na białej konsoli powyżej lewego kolana kierowcy
brąz/czarny - zamykanie
czarny z kropką - otwieranie
na słupku kierowcy na dole pod osłoną
zielono/czerwony z jedną kropką czarną - kierunkowskaz prawy
zielono/czarny z jedną kropką czarną - lewy
zasilanie "+" na kostce stacyjki gruby biały przewód
masa zasilania gdzieś na karoserii (miejsce dowolne najlepiej gdzieś pod śrubkę na oczku)
Co do sterownika to kieruj się wyglądem pilota gdyż wszystko to praktycznie jest to samo
POWODZENIA |
SHEAKESBEER
 |
|
|
|
 |
vril [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2008, 20:16
|
|
|
Dzięki bardzo będe walczył nie dam im zarobić a co
Czyli mam rozumieć że mam brać taki uniwersalny sterownik jak w tej aukcji lub podobny
Miejmy nadzieje że w instrukcji przewody będą dobrze opisane .
A pamiętasz jaki Ty montowałeś i czy też kupowałeś z Alledrogo
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-01-2008, 21:11
|
|
|
u siebie zamontowałem taki trochę przerobiony centralny zamek. Kupiłem przez pomyłkę (nie doczytałem dokładnie opisu aukcji) sterownik zamka z całym okablowaniem pod siłowniki lecz bez diody sygnalizacyjnej (nie potrzebuję jej) i bez sterowania kierunkowskazami (a to mi potrzebne żeby widzieć z daleka czy otwieram czy zamykam). Okablowanie częściowo przerobiłem niepotrzebne wyrzuciłem i dorobiłem na diodzie i przekażniku sterowanie kierunkowskazami (otwieranie krótki czas świecenia, zamykanie dłuższy i jest git. Tylko zasięg muszę zmniejszyć jeszcze bo mi działa chyba z 200 metrów a to niebezpieczne jak się w kieszeni niechcacy przyciśnie.
Na Allegro kupowałem dwa lub więcej i montowałem w oplach STERMAXY. To linki do aukcji Sprzedających u których to kupiłem. Dwa linki i dwóch Sprzedawców ale to ta sama firma.
http://allegro.pl/item299...iki_24mies.html
i drugi:
http://allegro.pl/item300...i_gw_24mce.html
Poważna firma gwara 2 lata jeden nawet reklamowałem bo się popsuł i przysłali ganz nowy i kilka gadżetów potrzebnych elektronikowi
Oczywiście możesz kupić inne ja do niczego nie namawiam. Byle Ci pilot sie podobał. Ja chciałem kupić z pilotem scyzorykiem jak AUDI MERCEDES itp ale tego musiałbym wyrzucić a tak jest wykorzystany |
SHEAKESBEER
 |
|
|
|
 |
vril [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2008, 17:59
|
|
|
Dziś dotarł do mnie sterownik centralnego z tej aukcji:
http://www.allegro.pl/ite..._wyprzedaz.html
sugerując się podpowiedziami od Was i z tego tutka:
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=16485
próbowałem podłączyć go lecz bez efektu
w przekaźniku znalazłem te dwa brązowe kabelki usunołem izolacje i zaczołem kombinować
lecz bez efekty
Te dwa brązowe kabelki to sterują masą otwieranie-zamykanie ? .Doprowadziłem mase z jakiejś śrubki i jeden kabelek brązowy reaguje na otwarcie ale drugi już nie .
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tego schematu i opisu
Z góry dzięki
[img][IMG]
[img] [/img]
[ Dodano: 29-01-2008, 12:02 ]
Właśnie udało mi się z sukcesem podłączyć ten sterownik
Dziękuje wszystkim za pomoc. |
|
|
|
 |
BOBROM [Usunięty]
|
Wysłany: 19-06-2008, 14:23
|
|
|
OPISZ DOKłADNIEJ JAK TO ZROBIłEś, BO JA SIę Z TYM MęCZE |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-06-2008, 20:40
|
|
|
wymontuj przełacznik ryglowania drzwi z konsoli obok recznego podglądnij kolory przewodów znajdź te same przewody na przekaźniku nad lewym kolanem i sterowanie masz. Zasilanie to chyba nie problem? Kierunkowskazy były juz kilka razy chocby przeze mnie opisywane są na progu kierowcy |
SHEAKESBEER
 |
|
|
|
 |
Werwolf
Mitsumaniak
Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 180 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 20-06-2008, 06:11
|
|
|
A ja zrobiłem tak:
1. zdemontowalem plastikową osłonę po lewej stronie kierowcy, za którą jest wiązka przewodów m.in. do centralnego (ta osłona przy podłodze),
2. przygotowałem sobie kabelek z jednej strony zakończony igłą, a z drugiej strony podłaczony do masy,
3. sugerując się wskazówkami kolegow z forum "namierzałem" kabelki od sterowania zamkiem - jeden z kolorów się zgodził ten drugi już nie, ale metodą dedukcji i nakłówania znalazłem ten drugi (z tego co pamiętam jeden jest brązowo szary, albo zielony a drugi miał być czarny ze srebrnymi kjropkami, a okazalo się że jest brązowy, czyli jakaś zależność jest),
4. zasilanie to taki gruby (grubszy niż pozostałe) kabelbiegnący gdieś nad pedałem sprzęgła,
5. za pomocą złączek służących do dopinania kabelków (bez żadnego rozizolowywania), które kosztują jakieś 0,50PLN/szt. podłączyłem nowy centralny do istniejącego układu. Koszt złączki na bezpiecznik to jakieś 1PLN/szt.
Cała operacja trwała około godziny, z czego samo "namierzanie" kabli ponad pół godziny, a podłączanie (dzięki zastosowaniu tych złaczek - mogę zamieścić ich zdjęcia) niecałe 5min., pozostały czas to demontaż i montaż osłon.
Tym co jeszcze nie podłączyli życzę powodzenia.
Werwolf |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-06-2008, 20:06
|
|
|
Werwolf napisał/a: | za pomocą złączek służących do dopinania kabelków (bez żadnego rozizolowywania) |
łącznik przewodów |
SHEAKESBEER
 |
|
|
|
 |
tybur
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 2001
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 06-09-2008, 23:15
|
|
|
Witam
Od paru dni jestem posiadaczem Carismy. Mam nadzieje ze szczesliwym ;]
Moj Misiek to Carisma 1.6 , manual z 2001 roku, z przebiegiem prawie 80 tys mil.
Postanowilem podpiac sie pod temat, zeby nie zakladac nowego ;]
Mam zamiar zamontowac sobie centralny na pilota - wygoda przede wszystkim :]
Mam w zwiazku z tym pare pytan:
1. Czy umiejscowienie wiazki potrzebnych przewodow i skrzynki z bezpiecznikami bedzie normalnie, czyli pod kierowca czy raczej po stronie europejskiej ( czyli pasażera ) ?? Mieszkam w UK wiec i tutaj mam auto ;]
2. Czy aby miec bajer w postaci automatycznie domykanych szybek musze dokupic dodatkowy modul czy obecna centralka w aucie to obsluguje, tylko musze do niej podpiac jeden przewod ktory wychodzi ze sterownika od pilota ??
Z gory dzieki za odpowiedzie i pozdrawiam |
|
|
|
 |
daroslo
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1,8 16V GLX
|
Wysłany: 07-09-2008, 10:23 Re: [Cari 1.9 TD] -Centralny zamek :(
|
|
|
vril napisał/a: | Witam i proszę o pomoc
Dzisiaj coś mi się porobiło z centralnym zamkiem ,wcześniej działał taż nie do końca dobrze
ale dziś już całkiem odmówił posłuszeństwa.
Wcześniej niby zamykał ładnie ale jak jak chciałem przekręcić kluczyk w pion i wyjąć z zamka
to się otwierały wszystkie drzwi ,ratowałem się w ten sposób że cofałem kluczyk do pionu delikatnie do momentu kiedy mogłem wyjąć kluczyk i zamki się nie otworzyły.Dzisiaj całkiem się coś namieszało bo od kierowcy niby zamyka ale bardzo ciężko z oporem otwiera natomiast w ogóle nie otwiera pozostałych drzwi. Dziwne jest to że przełącznik przy hamulcu ręcznym otwiera i zamyka jak w nowym samochodzie.
Z góry dzięki za odpowiedź |
Ja też miałem takie objawy, zdjąłem tapicerkę z drzwi (z tych co szfankował zamek) pooglądałem wszystko i doszedłem do wniosku że trzeba wyregulować cięgło od wkładki do zamka - przy zamku zapinane jest na blaszany zatrzask (tu trzeba wpiąć cięgło w odpowiedniej pozycji). Po za tym w kostce przewodu od wkłądki zamka odlutowany był jeden przewodzik od sterowania - wlutowałem go spowrotem. Teraz działa wszystko jak z fabryki. |
|
|
|
 |
PiotrekSL4
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 347 Skąd: Tomaszów Maz.
|
Wysłany: 22-12-2010, 23:29
|
|
|
Temat na po się przyda. Jestem przed zakupem pilota. |
_________________ Wspomnienie...
 |
|
|
|
 |