|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
czujnik światła wstecznego |
Autor |
Wiadomość |
krupnik [Usunięty]
|
Wysłany: 21-01-2008, 17:26 czujnik światła wstecznego
|
|
|
Mam pytanie i prośbę nie świeci mi sie światła wstecznego biegu,w carismie 1.6. Mam pytanie gdzie znajduje sie czujnik od biegu wstecznego i czy sam dam rade go wymienic lub naprawic. |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 21-01-2008, 21:24
|
|
|
Czujnik jest w skrzyni biegów wkręcony przeważnie od przodu (w 1.6 pewnie też) poniżej cięgna sprzęgła. Dasz radę sam wymienić poprostu wykręcasz stary i wkręcasz nowy. Przed wymianą sprawdz go sobie czy robi zwarcie po wciśnięciu go. Najlepiej użyj miernika do tego z brzęczykiem lub jeśli nie masz żarówkę obojętne jakiej mocy jeden biegun podłącz do klemy akumulatora np + a drygi do jednego z zacisków wyłącznika wstecznego wymontowanego ze skrzyni i wciśnij "cycek" żarówka powinna zaświecić. Jesłi nie czujnik wstecznego do wymiany. Jeśli świeci szukaj dalej w instalacji może bezpiecznik przerwany przewód itp.
Powodzenia |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2008, 20:23
|
|
|
jeśli to czujnik to dasz radę go sam wykręcić i wymienić... Ja niedawno sam wymieniłem taki czujnik - zamówiłem u Japaneze nowy zamiennik (45 zł z przesyłką) U mnie w Cari 1.8 GDI z 98 r. czujnik znajduje się pomiędzy silnikiem a filtrem powietrza- na dole, oczywiście wkręcony w skrzynię biegów... Użyłem do tego klucza rurowego 22 i 24. Najpierw odłącz wtyczkę z czujnika, a potem go wykręć. U mnie trochę mocno siedział, bo śruba już była zardzewiała...
Pozwoliłem sobie skorzystać ze zdjęcia z tematu Matejko: zaznaczyłem mniej więcej gdzie jest ten czujnik u mnie w GDI, Ty masz 1.6 - choć dużych różnic nie powinno być... Jak zrobię zdjęcie w swoim aucie to je także wrzucę
A to sam czujnik (trochę kiepska jakość zdjęcia, bo z komórkowego robione):
Pozdrawiam!
Może ten temacik też Ci pomoże...
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=18987 |
|
|
|
 |
|
|