Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8] Automatyczna kilmatyzacja głupieje
Autor Wiadomość
batory
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2008, 20:34   [Cari 1.8] Automatyczna kilmatyzacja głupieje

Witam

Mam od niedawna Carisme z klimatyzacja automatyczna niestety nie funkcjonuje jak automatyczna :( tzn klima jest ustawiona na 25 stopni, do pewnego momentu jest ok, jednak nagle zaczyna wiac chlodne powietrze i robi sie zimno, sytuacja zdarza sie takze odwrotnie jest ustawiona na 19 stopni a w aucie robi sie bardzo goraco ( mialem juz klimatronik w innych autach takze wiem jak to powinno dzialac) Tak jak by miala problem z utrzymaniem stalej temperatury, "głupieje" :)

Przy okazji zapytam czy ta klima narzuca sama wlaczenie trybu chlodzenia ( sprezarka klimatyzacj wlaczona) , nie zawsze mozna recznie przejsc tylko na tryb "eco", czesto jest tak ze "eco" wlacza sie razem z "gwiazdka"
W wiekszosci klimatyzacji automatycznych jest tak ze wlacza sie recznie tryb "eco" i "gwiazdka" nie ma prawa sie zalaczyc chocby w aucie bylo 40 stopni i teraz nie wiem czy ten typ tak ma czy ja mam cos zepsute a moze nie umiem jej obslugiwac :(

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-02-2008, 20:55   

A masz może radio w aucie i słuchasz go dość intensywnie? Jeśli tak to pewnie dotknął cię problem podgrzewania czujnika temperatury przez nagrzewające się radio. Tenże czujnik jest dość niefortunnie zamontowany tuż nad radiem za konsolą środkową i pomaga przeniesienie go w inne miejsce. Było o tym już kilka wątków na forum.

batory
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2008, 21:50   

saphire napisał/a:
A masz może radio w aucie i słuchasz go dość intensywnie? Jeśli tak to pewnie dotknął cię problem podgrzewania czujnika temperatury przez nagrzewające się radio. Tenże czujnik jest dość niefortunnie zamontowany tuż nad radiem za konsolą środkową i pomaga przeniesienie go w inne miejsce. Było o tym już kilka wątków na forum.

Intensywnie raczej nie ale moze wystarczy jak jest juz wlaczone, dobry pomysl... pojezdze jakis czas z wylaczonym radiem zobaczymy jak sie bedzie zachowywac.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2008, 21:58   

batory napisał/a:
W wiekszosci klimatyzacji automatycznych jest tak ze wlacza sie recznie tryb "eco" i "gwiazdka" nie ma prawa sie zalaczyc chocby w aucie bylo 40 stopni i teraz nie wiem czy ten typ tak ma czy ja mam cos zepsute a moze nie umiem jej obslugiwac :(

w mitsubishi eco nie oznaca tego co u wiekszosci producentow, poszukaj na forum nt trybu eco bo tez bylo o tym sporo, ogolnie ten tryb nie wylacza sprezarki.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 04-02-2008, 17:40   

No tak radio podgrzewa ale ja mówi że przy 19 stopniach mu grzeje? No chyba że na dworzu jest zimno to wtedy się z tym zgodze. Ja musze kupić dobrą lutownicę kawałek jakiegoś kabla i ten głupi czujnik gdzie indziej wcisnąć.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 04-02-2008, 18:19   

Podobne problemy rozwiązane w galach:
http://www.mitsubishi-gra...?t=4580&start=0
Renata
EA5W

batory
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2008, 20:15   

Nie wlaczalem dzis radia dla celow testowych ale specjalnie nie widze duzej poprawy :(
Po wlaczeniu sprezarki wydobywa sie troche nieprzyjemny zapach z nawiewow takze moze filtr kabinowy jest mocno zanieczyszcony, sprobuje go wymienic bo mysle ze to takze ma wplyw na prawidlowe dzialanie ukladu.

No i naczytalem sie troche na forum, kurcze ten typ tak chyba ma, widze ze duzo osob mialo/ma z tym problem. Szkoda bo sam klimatronik to super sprawa przez caly rok.
Ostatnio zmieniony przez batory 04-02-2008, 20:51, w całości zmieniany 1 raz  

kamson27
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2008, 20:39   

witam
mam to samo co batory w Cari did 2002, wymieniłem filtr przeciwpyłkowy i wszystkie inne, dalej robi tak samo!! Podajcie jeszcze jakieś wskazówki

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Wysłany: 06-02-2008, 07:58   

batory napisał/a:
Nie wlaczalem dzis radia dla celow testowych ale specjalnie nie widze duzej poprawy :(
Po wlaczeniu sprezarki wydobywa sie troche nieprzyjemny zapach z nawiewow takze moze filtr kabinowy jest mocno zanieczyszcony, sprobuje go wymienic bo mysle ze to takze ma wplyw na prawidlowe dzialanie ukladu.

W modelu który masz, nie wymienia się filtra kabinowego, a jedynie czyści. Gdyż posiada elektrostatyczny. Poszukaj instrukcji w download, jest ze zdjęciami. Poza tym wyczyść środkiem do klimy przewody. Jesli zbyt wiele to do zakładu specjaliszującego się w klimie.

Co do czujnika temp to go przelutuj na kawałek jakiegos przewodu. Temat też już był.
Klima działa jak powinna tylko gdy się o nią odpowiednio dba.
Pozdrawiam

kamson27
[Usunięty]

Wysłany: 06-02-2008, 08:00   

dzięki , tak zrobię

batory
[Usunięty]

Wysłany: 06-02-2008, 20:09   

phixius napisał/a:
W modelu który masz, nie wymienia się filtra kabinowego, a jedynie czyści. Gdyż posiada elektrostatyczny. Poszukaj instrukcji w download, jest ze zdjęciami. Poza tym wyczyść środkiem do klimy przewody. Jesli zbyt wiele to do zakładu specjaliszującego się w klimie.

Zgadza sie nie znalezlismy dzis zadnego filtra, tylko niewiem czemu w sklepie mi sprzedali :D wlasnie do tego modelu , byla tylko puszka metalowa ktora przedmuchalismy bo byla dosc mocno zakurzona.

Cytat:
Co do czujnika temp to go przelutuj na kawałek jakiegos przewodu. Temat też już był. Klima działa jak powinna tylko gdy się o nią odpowiednio dba.
Pozdrawiam

Czujnik temperatury wysunac zupelnie ( 1 cm - 2 cm) z malej kratki nad radiem ?

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Wysłany: 07-02-2008, 07:08   

Cytat:
Czujnik temperatury wysunac zupelnie ( 1 cm - 2 cm) z malej kratki nad radiem ?

Nie 1-2 cm, tylko wlutować kawałek cienkiego 2 żyłowego przewodu, a na jego końcu czujnik. Najlepiej z 50cm i puścić gdzieś z tyłu w środek konsoli, tak żeby nie przeszkadzał. Ja u siebie umieściłem za metalową listwą za schowkiem po stronie pasażera.

Co do niektórych sklepów, to sprzedadzą wszystko byleby mieć obrót.

Odpowiedz do tematu