[Cari 1.8] Automatyczna kilmatyzacja głupieje |
Autor |
Wiadomość |
batory [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2008, 20:34 [Cari 1.8] Automatyczna kilmatyzacja głupieje
|
|
|
Witam
Mam od niedawna Carisme z klimatyzacja automatyczna niestety nie funkcjonuje jak automatyczna tzn klima jest ustawiona na 25 stopni, do pewnego momentu jest ok, jednak nagle zaczyna wiac chlodne powietrze i robi sie zimno, sytuacja zdarza sie takze odwrotnie jest ustawiona na 19 stopni a w aucie robi sie bardzo goraco ( mialem juz klimatronik w innych autach takze wiem jak to powinno dzialac) Tak jak by miala problem z utrzymaniem stalej temperatury, "głupieje"
Przy okazji zapytam czy ta klima narzuca sama wlaczenie trybu chlodzenia ( sprezarka klimatyzacj wlaczona) , nie zawsze mozna recznie przejsc tylko na tryb "eco", czesto jest tak ze "eco" wlacza sie razem z "gwiazdka"
W wiekszosci klimatyzacji automatycznych jest tak ze wlacza sie recznie tryb "eco" i "gwiazdka" nie ma prawa sie zalaczyc chocby w aucie bylo 40 stopni i teraz nie wiem czy ten typ tak ma czy ja mam cos zepsute a moze nie umiem jej obslugiwac |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 03-02-2008, 20:55
|
|
|
A masz może radio w aucie i słuchasz go dość intensywnie? Jeśli tak to pewnie dotknął cię problem podgrzewania czujnika temperatury przez nagrzewające się radio. Tenże czujnik jest dość niefortunnie zamontowany tuż nad radiem za konsolą środkową i pomaga przeniesienie go w inne miejsce. Było o tym już kilka wątków na forum. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
batory [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2008, 21:50
|
|
|
saphire napisał/a: | A masz może radio w aucie i słuchasz go dość intensywnie? Jeśli tak to pewnie dotknął cię problem podgrzewania czujnika temperatury przez nagrzewające się radio. Tenże czujnik jest dość niefortunnie zamontowany tuż nad radiem za konsolą środkową i pomaga przeniesienie go w inne miejsce. Było o tym już kilka wątków na forum. |
Intensywnie raczej nie ale moze wystarczy jak jest juz wlaczone, dobry pomysl... pojezdze jakis czas z wylaczonym radiem zobaczymy jak sie bedzie zachowywac. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2008, 21:58
|
|
|
batory napisał/a: | W wiekszosci klimatyzacji automatycznych jest tak ze wlacza sie recznie tryb "eco" i "gwiazdka" nie ma prawa sie zalaczyc chocby w aucie bylo 40 stopni i teraz nie wiem czy ten typ tak ma czy ja mam cos zepsute a moze nie umiem jej obslugiwac |
w mitsubishi eco nie oznaca tego co u wiekszosci producentow, poszukaj na forum nt trybu eco bo tez bylo o tym sporo, ogolnie ten tryb nie wylacza sprezarki. |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 04-02-2008, 17:40
|
|
|
No tak radio podgrzewa ale ja mówi że przy 19 stopniach mu grzeje? No chyba że na dworzu jest zimno to wtedy się z tym zgodze. Ja musze kupić dobrą lutownicę kawałek jakiegoś kabla i ten głupi czujnik gdzie indziej wcisnąć. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
|
|
|
 |
batory [Usunięty]
|
Wysłany: 04-02-2008, 20:15
|
|
|
Nie wlaczalem dzis radia dla celow testowych ale specjalnie nie widze duzej poprawy
Po wlaczeniu sprezarki wydobywa sie troche nieprzyjemny zapach z nawiewow takze moze filtr kabinowy jest mocno zanieczyszcony, sprobuje go wymienic bo mysle ze to takze ma wplyw na prawidlowe dzialanie ukladu.
No i naczytalem sie troche na forum, kurcze ten typ tak chyba ma, widze ze duzo osob mialo/ma z tym problem. Szkoda bo sam klimatronik to super sprawa przez caly rok. |
Ostatnio zmieniony przez batory 04-02-2008, 20:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kamson27 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-02-2008, 20:39
|
|
|
witam
mam to samo co batory w Cari did 2002, wymieniłem filtr przeciwpyłkowy i wszystkie inne, dalej robi tak samo!! Podajcie jeszcze jakieś wskazówki |
|
|
|
 |
phixius
Mitsumaniak Gotów do lotu ;)
Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 181 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 06-02-2008, 07:58
|
|
|
batory napisał/a: | Nie wlaczalem dzis radia dla celow testowych ale specjalnie nie widze duzej poprawy
Po wlaczeniu sprezarki wydobywa sie troche nieprzyjemny zapach z nawiewow takze moze filtr kabinowy jest mocno zanieczyszcony, sprobuje go wymienic bo mysle ze to takze ma wplyw na prawidlowe dzialanie ukladu. |
W modelu który masz, nie wymienia się filtra kabinowego, a jedynie czyści. Gdyż posiada elektrostatyczny. Poszukaj instrukcji w download, jest ze zdjęciami. Poza tym wyczyść środkiem do klimy przewody. Jesli zbyt wiele to do zakładu specjaliszującego się w klimie.
Co do czujnika temp to go przelutuj na kawałek jakiegos przewodu. Temat też już był.
Klima działa jak powinna tylko gdy się o nią odpowiednio dba.
Pozdrawiam |
|
 |
kamson27 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2008, 08:00
|
|
|
dzięki , tak zrobię |
|
|
|
 |
batory [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2008, 20:09
|
|
|
phixius napisał/a: | W modelu który masz, nie wymienia się filtra kabinowego, a jedynie czyści. Gdyż posiada elektrostatyczny. Poszukaj instrukcji w download, jest ze zdjęciami. Poza tym wyczyść środkiem do klimy przewody. Jesli zbyt wiele to do zakładu specjaliszującego się w klimie. |
Zgadza sie nie znalezlismy dzis zadnego filtra, tylko niewiem czemu w sklepie mi sprzedali wlasnie do tego modelu , byla tylko puszka metalowa ktora przedmuchalismy bo byla dosc mocno zakurzona.
Cytat: | Co do czujnika temp to go przelutuj na kawałek jakiegos przewodu. Temat też już był. Klima działa jak powinna tylko gdy się o nią odpowiednio dba.
Pozdrawiam |
Czujnik temperatury wysunac zupelnie ( 1 cm - 2 cm) z malej kratki nad radiem ? |
|
|
|
 |
phixius
Mitsumaniak Gotów do lotu ;)
Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 181 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 07-02-2008, 07:08
|
|
|
Cytat: | Czujnik temperatury wysunac zupelnie ( 1 cm - 2 cm) z malej kratki nad radiem ? |
Nie 1-2 cm, tylko wlutować kawałek cienkiego 2 żyłowego przewodu, a na jego końcu czujnik. Najlepiej z 50cm i puścić gdzieś z tyłu w środek konsoli, tak żeby nie przeszkadzał. Ja u siebie umieściłem za metalową listwą za schowkiem po stronie pasażera.
Co do niektórych sklepów, to sprzedadzą wszystko byleby mieć obrót. |
|
 |
|