Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: cns80
27-05-2008, 10:29
[MSS ALL] [WNĘTRZE] Drugie gniazdo zapalniczki
Autor Wiadomość
JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-03-2008, 13:16   [MSS ALL] [WNĘTRZE] Drugie gniazdo zapalniczki

Chcę zamontować drugie gniazdo zapalniczki. Podpowiedzcie skąd pociągnąć prąd. Nie chciałbym nic ciąć i sztukować tylko podpiąć się pod jakieś wolne złącze. Ktoś ma może rozpoznaną dobrze skrzynkę bezpieczników? I którędy przeciągnąć kable z komory silnika do wnętrza?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
Ostatnio zmieniony przez cns80 26-02-2009, 13:09, w całości zmieniany 2 razy  

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 18-03-2008, 14:54   Re: Drugie gniazdo zapalniczki

JCH napisał/a:
Chcę zamontować drugie gniazdo zapalniczki.

Ja polecam odlutowanie kabla od oryginalnej zapałki i zrobienie rozgałęzienia. Koniec jednego rozgałęzienia lutujesz do oryginalnej zapałki a drugi np. do kupionego rozgałęziacza zapałki.
Naprawdę moim zdaniem najprostszy sposób. Kable łatwo przeciągnąć z zapalniczki pod schowek i można je ładnie ukryć.

Pozdro,

jawlo 
Forumowicz

Auto: SS DiD mint silver
Wysłany: 18-03-2008, 20:04   

Najlepiej zastosowac rozdzielacz zapalniczki. :D
Koszt 15 zeta.
Na allegro znajdziesz nawet rozdzielacze na 4 gniazda.

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 18-03-2008, 21:08   

jawlo napisał/a:
Najlepiej zastosowac rozdzielacz zapalniczki
Koszt 15 zeta. Na allegro znajdziesz nawet rozdzielacze na 4 gniazda.

To rzeczywiście jeszcze prostsze ale jest pewien dyskomfort. Szufladka musi być cały czas otwarta. Dlatego ja kupiłem coś podobnego do tego
Z tym, że pozbyłem się wtyczki i kabel przylutowałem bezpośrednio do oryginalnej zapalniczki.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 18-03-2008, 21:33   

jawlo napisał/a:
Najlepiej zastosowac rozdzielacz zapalniczki
Właśnie nie chcę rozdzielacza!!! Chciałbym mieć pewien komfort i porządek na konsoli (zamknięta szufladka popielniczki i brak plątaniny kabli). Dlatego drugie, niezależne gniazdo najlepiej podciągnięte gdzieś za fotel kierowcy/pasażera.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 19-03-2008, 09:20   

Jestem na tym samym etapie :)
Kupiłem coś takiego: http://www.allegro.pl/ite...ort_usb_x1.html
Teraz zamierzam uciąć gniazdo i też się gdzieś wlutować. Montaż będzie na tylnej części tunelu środkowego, A kable będą puszczone w tunelu.

manski
[Usunięty]

Wysłany: 20-03-2008, 22:40   

też miałem podobny problem , rozwiązałem go w ten sposób że zamontowałem drugie gniazdo w bagażniku na lewym boczku , służy do podłączania lodówki samochodowej , natomiast kable pociagnąłem w progu i podłączyłem sie do przewodów od oryginalnej zapalniczki

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-03-2008, 06:42   

JCH, poszukaj na allegro kogoś kto sprzedaje Galanta (kombi) na części i zapytaj czy ma na sprzedaż dodatkowe gniazdo zapalniczki umieszczone w bagażniku (lewa strona) :)
Co do montażu- najważniejsze jest podpięcie sie do plusa (+) , bo z masą nie powinieneś mieć problemów ;)

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 21-03-2008, 07:58   

manski, a mógłbyś dokładnie opisać jak dobrałeś się do kabli od zapalniczki ?
Nie bardzo chciałbym coś połamać, a wymacać ich nie potrafię :(

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 21-03-2008, 09:24   

cns80 napisał/a:
jak dobrałeś się do kabli od zapalniczki ?
Trzeba wyjąć popielniczkę. Ta część popielniczki, która wysuwa się jest dodatkowo schowana w obudowie, z której wystaje tylko gniazdo do wpięcia wtyczki.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 23-03-2008, 21:06   

A ja tego nie widzę :(
Spróbuję jeszcze raz jutro.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 23-03-2008, 21:51   Drugie gniazdo zapalniczki

cns80 napisał/a:
A ja tego nie widzę
Czego nie widzisz? Zresztą ciężko tam cokolwiek zobaczyć, bo nie ma gdzie głowy wsadzić ;) Ile razy razy powiedziałem "#%$£€ co za #%$£€ auto" to tylko ja wiem. Bo te małe skośnookie ludki tak to poupychały....

Jak dobrać się do zapalniczki?
Teoretycznie być może dałoby się wyjąc popielniczkę bez rozbierania konsoli. Po wysunięciu popielniczki widoczne są po lewej i prawej 2 malutkie otwory, w które da się włożyć jakiś szpikulec. Otwory te celują dokładnie w zatrzaski, które trzymają szufladę, w której chodzi popielniczka. Nie wiem też czy w ten sposób da się odłączyć wtyczkę, która zasila i podświetla zapaliczkę. Ale ten myk z otworami wyczaiłem dopiero po wyjęciu całej szuflady z popielniczką. Ja zacząłem od demontażu całej konsoli, tym bardziej, że chciałem wymienić też żarówkę podświetlającą pokrętła regulacji nawiewu.

Zaraz wrzucę zdjęcia to może będzie to lepiej widoczne (tylko zdjęcia kiepskie bo komórką robione)
Zdejmujemy pokrętła nawiewów i wykręcamy 2 wkręty

Podważamy delikatnie płaskim śrubokrętem, palcem, whatever byle ostrożnie. W zaznaczonych miejscach znajdują się zatrzaski

Jak dobrać się do żarówek

Wyjęta szuflada z popielniczką - na zdjęciu zaznaczone wspomniane otwory, o których pisałem wyżej

Do czarnego i brązowego przewodu gościu dolutował mi kabelek 2 m, który poleciał sobie tunelem, na jego końcu będzie drugie gniazdo zapalniczki
€€

Ostatnio zmieniony przez Bizi78 05-08-2014, 22:51, w całości zmieniany 1 raz  

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 23-03-2008, 22:14   

Dzięki wielkie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam wielką zdolność łamania zatrzasków tapicerki. :(
Jak się nie uda to spróbuję znaleźć te kable jakoś od tyłu :P

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 23-03-2008, 22:19   

cns80 napisał/a:
Mam wielką zdolność łamania zatrzasków tapicerki.
Niestety ja też :( Tym razem też połamałem jeden :(
Aha, w wyjmowaniu szuflady z popielniczką strasznie przeszkadza klapka schowka, który jest powyżej. Nie wiem czy jest na to jakiś patent bo czy to w zamkniętej, czy w otwartej pozycji trzeba pokonać jej opór. Podobnie przy składaniu.

edit:
Zajrzyj też do tego tematu - niutiger pisał tam jak demontować konsolę. Szczególnie zwracam uwagę na to aby nie podważać tych 3 zaczepów u góry, raczej tylko z boków i od dołu a góra powinna sama puścić.

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 24-03-2008, 10:02   Re: Drugie gniazdo zapalniczki

Pamiętajcie jeszcze, że przed włożeniem szufladki z zapalniczką trzeba też nakręcić te sprężynki (kółka zębate) , które powodują, że po naciśnięciu sama się wysuwa i wsuwa.
Dzięki JCH za zdjęcia - mi się przydadzą bardzo bo właśnie zamierzam wymienić żarówki od tej konsoli środkowej i nie wiedziałem jak się za to zabrać.

Odpowiedz do tematu