Opaska osłony przegubu zewnętrznego( przy kole) |
Autor |
Wiadomość |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 26-10-2008, 19:13 Opaska osłony przegubu zewnętrznego( przy kole)
|
|
|
Jak w temacie....
Już trzeci raz mechanik zakłada mi opaskę metalową na osłonie przegubu i trzeci raz się zsunęła.Średnica opaski 87 chyba prawidłowa bo ładnie się zaciska.
Co może być powodem ?
Dodam, iż ta manszeta jest oryginalna czyli plastikowa bo z drugiej strony miałem wymieniony przegub i już jest gumowa.
Mechanik - kolega sugeruje, że jak pierwszy raz spadła mógł się zjechać rant manszety który układa się w rowku na przegubie.Czy to byc może ?
Proponuje demontaż przegubu i montaż nowej gumowej osłony.Wolałbym go nie ruszać ale skoro nie ma wyjścia....
Jeżeli dojdzie do demontażu przegubu to może zainwestować stówkę i go wymienić tym bardziej, że drugi zewnętrzny już wcześniej padł i został wymieniony.
Co radzicie ? |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lip 2008 Posty: 186 Skąd: Olsztyn/Łajsy
|
Wysłany: 26-10-2008, 19:18
|
|
|
Jak ma ciągle spadać to na pewno po jakimś będziesz wymieniał przegub to lepiej chyba tę osłonę. Mechanik chyba ma rację. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 26-10-2008, 19:29
|
|
|
zakladasz opaske te co sa zwykle przy przegubach czy taka na srubke jak do wezy ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
turek61

|
Wysłany: 26-10-2008, 19:36
|
|
|
Matejko napisał/a: | zakladasz opaske te co sa zwykle przy przegubach czy taka na srubke jak do wezy ?? |
taką zaciskową do przegubów. A co Mateusz sugerujesz założyć taką ze śrubką ? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 26-10-2008, 19:44
|
|
|
sprobowac nie zaszkodzi, to jest ta od strony kola czy od strony skrzyni biegow?
bo zalozyc to nie problem ale zeby pozniej nie bylo czuc bicia na kierownicy, bo niby malo wazy ale zawsze moze cos trzasc, chociaz w htb mialem na taka i 170km/h nie trzeslo
i ja bym przegubu jak jest dobry nie ruszal |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
Ostatnio zmieniony przez Matejko 26-10-2008, 19:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
turek61

|
Wysłany: 26-10-2008, 19:47
|
|
|
Matejko napisał/a: | sprobowac nie zaszkodzi, to jest ta od strony kola czy od strony skrzyni biegow? |
Cytat: | Wysłany: Dzisiaj 19:13 Opaska osłony przegubu zewnętrznego( przy kole) |
Chyba trzeba spróbować tym bardziej, że na razie czekają mnie wydatki (dofinansowanie) na remont Opla córki:
http://tigra-team.pl/forum/viewtopic.php?t=18605 |
Ostatnio zmieniony przez turek61 26-10-2008, 19:55, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 26-10-2008, 19:48
|
|
|
nie dojrzalem, no moze cos trzasc, musialbys sprawdzic i tyle |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
dadur [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2008, 20:24
|
|
|
Tez z tym walcze zastosowalem opaski zaciskowe takie do kabli elektrycznych i nawet jakis czas bylo ok lecz po przejechaniu trasy UK-PL i PL-UK znowu spadly, teraz kupilem inne opaski zaciskowe metalowe ze stali nierdzewnej i specjalnym zamknieciem moze bedzie dobrze. Orginaly mi poprostu sie rozlecialy na laczeniach.Postaram sie opisac jak sie przedstawia sytuacja po zastosowaniu tych nowych zapinek. |
|
|
|
 |
turek61

|
Wysłany: 05-11-2008, 08:25
|
|
|
A więc Mateusz miałeś rację.
Wkurzyłem się i założyłem tę skręcana na śrubkę opaskę.Powiedziałem sobie, że jeżeli i ona spadnie to juz tylko wymiana osłony z oryginalnej plastikowej na gumową.
Póki co tydzień jazdy i siedzi na swoim miejscu.Bicia przy 160 km/h też nie zauważyłem więc tak zostaje.
Dzięki. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 05-11-2008, 09:34
|
|
|
a ten twoj mechanik to w ogole mial zaciskarke do tych opasek z przegubow czy naciagal kombinerkami ?
a i pincet |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
turek61

|
Wysłany: 05-11-2008, 19:45
|
|
|
Matejko napisał/a: | a ten twoj mechanik to w ogole mial zaciskarke do tych opasek z przegubow czy naciagal kombinerkami ?
a i pincet |
miał, miał....
[ Dodano: 13-12-2008, 20:16 ]
No i skończyło się wymiana przegubu.... |
|
|
|
 |
|