Twój pierwszy problem z nowym lancerem. |
Autor |
Wiadomość |
Radassss
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-02-2009, 15:28
|
|
|
no i do tego czujnik temp. jest kolo kierownicy z przodu wiec jakies roznice temperatur miedzy przodem a tylem pojazdu zawsze beda...
no i tez moze byc tak ze najpierw sie nagrzewa a potem wyrownuje temperature,
ale to tylko moja teoria |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-02-2009, 15:28
|
|
|
No ale jak ciśnie powietrze na nogi to tapicerka się nie nagrzeje nawet jeśli nie jest koło nawiewów? Zresztą powietrze pod nogami będzie cieplejsze niż to koło tłowia czy głowy już nie mówiąc o tym z tyłu. Nie wiedziałem jak to jest w tym lancerze ale o problemie słyszałem w innych autach.
Krzychu |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

|
Wysłany: 03-02-2009, 15:30
|
|
|
krzychu napisał/a: | Możliwe też że jak grzeje to nagrzeje bardziej tapicerkę koło czujnika niż powietrze wewnątrz i potem chłodzi i tak w kółko.
Krzychu |
tam nie ma nawiewow... sa znacznie wyzej,
zreszta mysle ze konstruktorzy wzieli to pod uwage umiejscawiajac czujnik wlasnie kolo kierownicy
no wlasnie jest daleko i od nog i od tych gornych nawiewow.... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-02-2009, 15:32
|
|
|
A to nie ma nawiewu na ośnieżone mokre buciki kierowcy? Musi być. A z tego co widziałem climatroniki po nagrzaniu kierują powietrze właśnie na nogi chodź to pewnie zależy od marki. A z tamtąd unosi się ciepłe do góry czyli właśnie tam gdzie czujnik... To z kolei moja teoria bo się kiedyś już zastanawiałem gdzie te czujniki sa i wypadało by wmontować w zagłówki najlepiej....
Krzychu |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-02-2009, 16:06
|
|
|
krzychu napisał/a: | A to nie ma nawiewu na ośnieżone mokre buciki kierowcy? Musi być. |
Oczywiście że jest. |
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-02-2009, 17:00
|
|
|
Jak już było pisane: Podstawowy błąd przy używaniu klimy to gmyranie pokrętłami. Ustawia się temperaturę i zapomina o pokrętłach.
Klima (automat) na początku ma jak najszybciej osiągnąć zadaną temperaturę. Wali wtedy wszystkimi otworami jak najgorętszym powietrzem. Po osiągnięciu zadanej temperatury obniża siłę nawiewu i temperaturę nawiewanego powietrza. Wtedy ma się wrażenie że przestała grzać trzeba wytrzymać i nic nie ruszać.
Podczas utrzymywania temp. tez występują wahania - trudne słowa: "histereza" i "regulacja automatyczna". |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3268 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 04-02-2009, 10:31
|
|
|
jaca71 - ale jak to nie "gmyrać pokrętłami" ? Przeca auto nowe - trzeba sobie pokręcić ! A tak na poważnie - pewnie masz rację - tego nowego auta też trzeba sie nauczyć . |
|
 |
filippoz
Mitsumaniak The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 535 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 04-02-2009, 10:52
|
|
|
jaca71 dobrze prawi, jak się nagrzeje w aucie to zaczyna lecieć letnie zamiast ciepłego powietrze, wszystko w normie przynajmniej u mnie |
_________________ www.filipkrawczyk.pl
www.openphotography.pl |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2009, 17:24
|
|
|
Dokładnie tak jest. |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

|
Wysłany: 05-02-2009, 19:27
|
|
|
spokojnie panowie i panie pewnie zaraz sie znajdzie na to rozwiazanie bo
kila zaraz podesle link z wentylatorami do wnetrza chlodzaco grzejacymi dedykowanymi specjalnie do Lancera przypadkiem napotkanymi na allegro |
|
|
|
 |
filippoz
Mitsumaniak The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 535 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 05-02-2009, 23:35
|
|
|
Radassss napisał/a: | spokojnie panowie i panie pewnie zaraz sie znajdzie na to rozwiazanie bo
kila zaraz podesle link z wentylatorami do wnetrza chlodzaco grzejacymi dedykowanymi specjalnie do Lancera przypadkiem napotkanymi na allegro |
Nie bądź złośliwy hehehe |
_________________ www.filipkrawczyk.pl
www.openphotography.pl |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

|
Wysłany: 06-02-2009, 08:24
|
|
|
JA?? w zyciu... |
|
|
|
 |
michaello
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
|
Wysłany: 06-02-2009, 15:48
|
|
|
No widze ze temat ogrzewania troche sie rozwinall. Dzieki za wpisy moze rzeczywiscie wszystko jest OK, musze wybrac sie w jakas dluzsza trase i jeszcze raz to sprawdzic. Teraz nie mam do tego glowy bo... podchodze na parking patrze a tu mi paniusia zderzak i reflektor przyciera podczas parkowania.
Myslalem ze ja...
Napisala oswiadczenie i co z tego skoro tak boli...
Ps.
Reflektor delikatnie przytarty (w ASO 2200zl!!!) zderzak do malowania (800 -900 zl -ASO). |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-02-2009, 15:54
|
|
|
Boli, oj boli i to jeszcze nówka sztuka. Kondolencje składam.
Mi ktoś w maju starego civka na parkingu pod blokiem zmasakrował.
Idę do sklepu i patrzę a tu civek przestawiony o pół metra i drzwi kierowcy całe rozwalone tak że belka wzmacniająca złamana. Jak można tak na parkingu zasunąć? Oczywiście śladu po złoczyńcy nie ma na kontakt zostawiony na szybach żaden świadek się nie zgłosił. Trzeba było nowych/starych drzwi po szrotach szukać |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 07-02-2009, 23:01
|
|
|
Cześć wszystkim,
Słuchajcie, dzisiaj odebrałem nowego sportbacka (rekina z 2008, po upuście. Autko bardzo ładnie wygląda, bardzo fajnie trzyma się jezdni, fajnie przyspiesza (nie sprawdzałem dokładnie jego możliwości, bo silnik "na dotarciu" - ale i tak, w ramach dozwolonych w tym okresie obrotów fajnie przyspiesza). No i wszystko byłoby w porządku, gdyby nie jeden drobny szczegół - auto po przejechaniu 46 kilometrów odmówiło posłuszeństwa. Przestały działać szyby elektryczne, kierunkowskazy i - niestety - rozrusznik. Wygląda na awarię elektryki - a właściwie jednego z podobwodów - bo inne rzeczy działają (światła, alarm, radio etc.). Wyjechałem z garażu, (odpaliło bez problemu, potem wyłączyłem silnik, bo był jeszcze ciepły (jeździłem kilkanaście minut wcześniej). Zamknąłem drzwi garażu i próbowałem odpalić znowu. Niestety, już nie drgnął. Zadzwoniłem do dealera, przyjechało dwóch, w tym szef serwisu - ale niestety nie udało im się uruchomić auta przez dwie godziny. Jak twierdzą - nie spotkali się z takim przypadkiem, sprawdzili bezpieczniki, ich gniazda, sposób zamontowani alarmu. Jutro laweta zabierze auto do serwisu - ale mam pytanie, a właściwie dwa - może podpowiecie - czy ktoś spotkał się z takimi objawami? Skoro nie działają te trzy rzeczy - to może ktoś miał dokładnie takie same objawy i podpowie?
No a drugie pytanie - kto spieprzył? Serwis, który montował alarm i czujniki cofania, czy też ta legendarna niezawodność japończyków, to "pic na wodę-fotomontaż"? Odpowiedzcie proszę, bo jestem wyjątkowo smutny i rozczarowany |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
|