Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer pokładowy
Autor Wiadomość
burst
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2009, 00:09   Komputer pokładowy

Kiedyś dawno zrobiłem komputerek do lancera, temat cały czas leży gdzieś na forum o tu . Co jakiś czas, średnio raz w tygodniu, ktoś dopytuje się na PM czy można go kupić. Niestety padł mi dysk, na którym było całe oprogramowanie tego ustrojstwa, kopii zapasowej oczywiście nie zrobiłem, więc projekt komputerka poszedł się kochać.
Jakiś czas temu zabrałem się za zrobienie nowej wersji. Poniżej kilka fotek. Nowa wersja ma kolorowy wyświetlacz 132 x 176 i 65535 kolorów. Funkcje pewnie zostaną po staremu. Z udziwnień, wbudowana karta sd, na którą można będzie wgrać własne skórki, schematy kolorów i inne takie. Na chwile obecna projekt jest w powijakach, co zresztą widać na fotach, mam zrobioną obsługę wyświetlacza i karty sd. Dane otrzymuje chwilowo z pcta później zajmie się tym osobny procesor, który będzie zbierał informacje z silnika i czujników.
Jak ktoś ma jakieś propozycje, co do funkcjonalności to czekam na pomysły. Pewnie trochę potrwa zanim to dokończę (długie zimowe wieczory robią się coraz krótsze), ale staram się, co jakiś czas dopisać trochę kodu. Komputerek będzie pasował do każdego samochodu, z wtryskiem i stałym ciśnieniem na listwie. Zrezygnowałem z podłączenia przez złącze diagnostyczne ze względu na zbyt duża ilość standardów komunikacji.
Jakość fotek jest mizerna bo robione telefonem, postarami się wstawić jakieś lepsze.

Ostatnio zmieniony przez burst 24-02-2009, 00:32, w całości zmieniany 2 razy  

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-02-2009, 00:13   

Super że projekt dalej żyje.

Dla mnie w sumie potrzeba paru rzeczy:

- średnie spalania ze 100km lub dzienne
- chwilowe
- temperatura na zewnątrz
- fajnie by było że po podłączeniu do lampki od ładowania ma 2 wejścia i wyjścia na przekaźniki (do wlaczania świateł). Czyli jak jest stacyjka i gaśnie ładowanie to zapala światła.

Na wyświeltaczu powinny być w sumie 2 dane wybrany rodzaj spalania oraz temperatura zewnętrzna.

Ps. A jak odczytasz ilość paliwa i ewentualne tankowanie bo widzę zasięg na wyświetlaczu.

Krzychu

burst
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2009, 00:31   

Co do świateł to jest w planach automatyczny włącznik, ktory po przekroczeniu 5km/h sam je włączy. Odczyt ilości paliwa to już przerobiony temat przy poprzedniej wersji, przetwornik AC i odczyt z czujnika w zbiorniku, wystarczająca dokładność. Spalanie chwilowe, średnie. Prędkość max, średnia i aktualna, tak samo temperatury, czas jazdy i tak jak w poprzedniej wersji inspekcja olejowa. Automatyczne włączenie awaryjek przy gwałtownym zatrzymaniu no i cała reszta funkcji z poprzedniej wersji.

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2009, 01:00   

widze ze to co obiecales na spocie to na powaznie ...jak bedziesz tak wymyslal i dokladal funkcji to bedziemy mieli lepszy komputer jak cala reszta do kupy wzieta :twisted:
powodzenia w dzialaniach
ps. jak dasz rade studyjna sztuke zrobic do konca marca i podlaczyc u siebie to pokazesz Pyrom na spocie mam nadzieje . chyba ze wczesniej podjade osobiscie to zobaczyc...

yam1530 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0TDi
Wysłany: 24-02-2009, 09:53   

Pytanko mam. Czy do diselka tez bedzie opcja??

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-02-2009, 09:57   

O ile mogę dodać swoje 3 gr. Po przekroczeniu 5km/h moim zdaniem trochę bez sęsu w takim razie będę wyjeżdżał z garażu bez włączonych świateł? Bo chyba nie przekraczam 5km/h. Najlepszym patentem jest załączyć wtedy kiedy silnik zaczyna ładować.

A co do włączania awaryjnych to typowo niemiecko francuskie rozwiązanie ja nie chce tego w moim japońcu :finga:

Krzychu

cheatah 
Mitsumaniak

Auto: EVO IX GT340
Wysłany: 24-02-2009, 10:05   

a moze moznaby by dolozyc, wejscia z czujnikow, np temp oleju, ladowanie turbo, temp spalin ? :)

jak dla mnie info o spalaniu, zarowno srednim jak i chwilowym, mogloby byc niebezpieczne dla mojej psychiki :) . Czasami lepiej nie wiedziec :D

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 24-02-2009, 10:54   

yam1530 napisał/a:
Pytanko mam. Czy do diselka tez bedzie opcja??

Dołączę się do pytania? burst dałoby radę zrobić opcję do diesla? Tylko zastanawiam się z czego możnaby pobierać sygnał...

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 24-02-2009, 11:00   

Owczar napisał/a:
Tylko zastanawiam się z czego możnaby pobierać sygnał...
W CR jest pobierany z licznika i wtryskiwaczy.

yam1530 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0TDi
Wysłany: 24-02-2009, 11:04   

Coś mi sie wydaje że z opcją spalania dla diselka nie bedzie łatwo:(
Ale prawdopodobnie jest to możliwe.Mamy regulacje gazu nie na linkach tylko elektronicznie a to już jest jakiś sygnał odnośnie spalania.Pozostaje kwestia regulacji.

Burst super pomysł na komputerek i chylę czoła przed twoimi umiejętnościami.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 24-02-2009, 11:04   

W galancie raczej wtryskiwacze odpadają bo są czysto mechaniczne. Być może dałoby radę z jakiegoś czujnika w pompie...

PiotrBe 
Mitsumaniak
- ogrodnik

Auto: Galant 2,5 V6-24 '97
Wysłany: 24-02-2009, 20:45   

A czy dałoby sie dorobic moduł pamięci do elektrycznego ustawiania foteli, tak żeby po wybraniu zapisanego ustawienia, sam do niego wracał??
Kompletnie nie mam pojęcia o elektronice, więc z góry prosze o nie rotflowanie w reakcji na moje **** pytanie :lol:
i kolejny Miśkowaty: Hyundai H100, zwany pokraką

2.XII.08 Od dzisiaj tata;D

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Wysłany: 24-02-2009, 21:27   

Chwilowe spalanie jest troche wg mnie nie potrzebne, bo wiaodmo ze jak dpeniesz to 30, jak hamujesz silnikiem to 0 :P ale co kto lubi..
Natomiast bardzo chcialbym miec wglad w swoim lancerku co do sredniego spalania na 100km i np zasieg..
Kiedy bedzie mozna zamawiac? :P
Edit
Zapomnialem dodac. Nie wyobrazam sobie jak WIELKI trzeba miec łeb by cos takiego stworzyc, dla mnie to jest kosmos.. podziwiam

Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Wysłany: 24-02-2009, 21:59   

a mi sie marzy taki wyswietlacz wstawiony zamiast tego w panelu climatronika... gdyby ten komputer pokladowy byl dedykowany do EA5x to moznaby sie pokusic o takie cudo :)
najbardziej brakuje mi jednoczesnej informacji o temp. zew. i zadanej temp. klimy.

seir 
Mitsumaniak

Auto: Sprzedane
Wysłany: 25-02-2009, 02:38   

Z moich pomysłów:

- zegarek (taki jak mamy w Galanach tylko działający)
- średnia/maksymalna prędkość/obroty silnika przy podanym momencie obrotowym (pewnie wymyśliłem hardkor :) )
- pomiar prędkości 0/100, 60/100
- przelicznik prędkości na m/s, mile/h

burst, piszesz to w C++?

Odpowiedz do tematu