Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
przyciemnienie szyb
Autor Wiadomość
czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 23-02-2009, 12:56   

U mnie życzą sobie za usługę 550 pln ( tył+ boczne tylne drzwi)
Renata
EA5W

djandrew
[Usunięty]

Wysłany: 23-02-2009, 16:38   

Witam wszystkich, którzy zastanawiają się nad przyciemnieniem szyb. W zeszłym tygodniu sam się zdecydowałem na taki zabieg w Space Starze. Długo szukałem gdzie to dobrze zrobić w Warszawie i gorąco polecam ten zakład. Moim zdaniem pełna profeska. Przyciemniałem tył autka, cena (powiedzieli mi 500 ale zniżka studencka i wytargowałem na 450 zł :) ), czas: 2 godziny. Jak się chce to można poczekać, posiedzieć i wszystko robią przy kliencie na jego oczach. Tylnej szyby nie wyjmują, kleją z jednego kawałka foli. Jedynie co wyjmują to boczne podnoszone szyby. Aha no i jest 10 lat gwarancji :)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-02-2009, 23:04   

A ktoś ma może kawałek folii do przyciemniania szyb? Potrzebuje przyciemnić wyświetlacz w CB :mrgreen: Taki kawałek 10x5cm mi potrzeba ktoś pomorze?

Krzychu

Grasshopper
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2009, 19:45   

mobista napisał/a:
a gdzie na śląsku można za niedrogie pieniądze dobrze przyciemnić szyby?

Ja bardzo polecam:

Sonar - Autosystemy
ul.Hallera 83
Ruda Śl.Nowy Bytom
tel:0607-866-023
email:auto.sonar@vp.pl
GG:625498

Przyciemnialem tam szyby w moim Colcie i jestem bardzo zadowolony :) Cena 220 zl za caly tyl.

Pozdrawiam

pepi 
Forumowicz

Auto: gitarowe
Wysłany: 25-02-2009, 20:03   

dokladnie
sonar tez tam robilem ale zapomnialem nazwy i jestem bardzo zadowolony

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 25-02-2009, 21:31   

krzychu napisał/a:
A ktoś ma może kawałek folii do przyciemniania szyb? Potrzebuje przyciemnić wyświetlacz w CB :mrgreen: Taki kawałek 10x5cm mi potrzeba ktoś pomorze?

Krzychu

Podjedź do firmy która zjmuje się przyciemnianiem a na pewno dadzą ci za darmola.
Pozdro.

machet 
Mitsumaniak

Auto: mitsubishi carisma 1.8 GDI
Wysłany: 29-03-2009, 16:40   

przyciemnianie folią przednich szyb jest zabronione (mogą przyciemnione być techniką piecową do 30% przepuszczalności światła). Ale nie każdy piesek się do tego przyczepi, zależy na kogo się trafi. Ja śmigałem około półtora roku, do czasu, aż trafiłem na wyjątkowo wredną "psinę". Zabrali mi dowód rejestr. no i musiałem je zrywać.

mobile_tinting 
Nowy Forumowicz

Auto: fiat coupe 16vT
Wysłany: 08-05-2009, 16:43   

co do przyciemniania (a jest to mój zawód) mogę się podzielić doświadczeniem
Chętnie odpowiem na interesujące was pytania.
Na początek przestzregam tych, którzy poszukują dobrego i taniego przyciamniania.
W tym przypadku trzeba szukać dwóch różnych rzeczy. to co tanie nie jest dobre, ale to co drogie, też nie musi być wcale takie, jak byśmy oczekiwali.
Tam gdzie jest tanio na 100% używają najtańszych folii.
tylko 20% zakładów używa folii z wyższych półek, a wieżcie mi, że międzu foliami jest różnica.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 08-05-2009, 16:54   

mobile_tinting napisał/a:
Na początek przestzregam tych, którzy poszukują dobrego i taniego przyciamniania.
To wiemy. Tanie i dobre to jest wino. Dlaczego jest dobre? Bo jest tanie.
To proszę o podpowiedź:
- jakie folie stosować?
- ile to jest "tanio" a ile "przyzwoicie" za .... powiedzmy auto typu kombi 5 szyb do przyciemnienia?
- mam w tylnej szybie antenę radiową - czy po oklejeniu radio nie przestanie odbierać?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Wysłany: 09-05-2009, 21:43   

Dokładnie, ile u Was taka przyjemność kosztuje?

mobile_tinting 
Nowy Forumowicz

Auto: fiat coupe 16vT
Wysłany: 10-05-2009, 18:48   

Dobre folie, ta takie, które spełniają następujące ktyteria
- barwione są w laminacie, a nie w kleju
- produkowane są na bazie porządnego poliestru (najlepsze od dupointa)
- posiadają warstwę hc (chroniącą przed zarysowaniem)
- spełniają normę UV protect 80 (norma międzynarodowa a nie deklarowana redukcja UV)
- posiadają stabilny kolor tzn nie tracą go, nie jaśnieją z czasem (większość dystrybutorów uważa, że ich folie spełniaja taie krytria, ale ja znam tylko dwie marki, ktorych kolor jest na prawdę stabilny. Jest to o tyle istotne, że przy konieczności dofoliowania jakiejś szyby po jakimś czasie, folia powinna wyglądać identycznie jak pozostałe
Niestety 80% zakładów używa folii ktore tego warunku nie spełniają
O nazwach marek nie chcę pisać, bo nie chcę reklamy robić nikomu.

Co do anten radiowych i systemów GPS to folie mają w swojej specyfikacji zaznaczone, czy nie zakłucają sygnałów radiowych. Należy to skonsultować z zakładem, w którym kupujecie usługi.

Moim zdaniem powinno szukać się w przedziałach:

Foliami średniej klasy 450 do 600 zł za 5 szyb

Folie ze stabilnym kolorem 500-700 zł za 5 szyb

Folie hi-tech klimaselektywne bardzo jasne termoizolacyjne ko 2000 zł za 7szyb

Nie znaczy to oczywiście, że za 600,- musiś dostać lepszą folię.
Dobrze więc wybierać zakłady autoryzowane, gdzie masz gwarancję, że dostaniesz to co kupiłeś.
Nie zwracaj specjalnej uwagi na gwarancję na folię (powyżej 5 lat mają prawie wszystkie a i tak się wybarwiają po sezonie letnim). Pytaj czy po 2-3 latach folia będzie wyglądała tak samo. Że jak opuścisz szybę nie będzie ciemniejsza w części, która chowa się w uszczelkę.
Prawie wszystkie folie redukują ok 99%UV ale tylko jak są nowe. Słońce bardzo szybko radzi sobie z filtrem i dla tego folie się wybarwiają. Jakość filtra zdecydowańie wpływa na cenę samej folii.
Nie są to ceny z mojej firmy tylko rozsądny przedział w którym należy poszukiwać usług.

Bardzo ważną rzeczą jest również jakość montażu. Sprawdzajcie, co o firmach myślą ich klienci, czy rozbierany jest samochód (większość klientów nie lubi gdy im się przy samochodzie grzebie). Są zakłady, w których montaż wykonuje się bez wyciągania szyb i take polecam. Pierwsza zasada - NIE PSUĆ

Czas. Dobry montażysta z 5 szybami powinien poradzić sobie bez uszczerbku na jakości w ciągu max 3 godzin. Jeśli usłyszycie, że potrwa to dłużej, powinna zapalić się wam czerwona lampka.

na privie mogę pogadać o sprawach, o których na publicznym nie chcę pisać
nie odpowiadam na publicznym forum na pytania "ile to kosztuje" bo to składanie ofert handlowych - proszę również na priva

lsp 
Forumowicz

Auto: GALANT 2,5L V6 Automat Kombi
Wysłany: 01-03-2011, 22:13   

Po przeczytaniu postu leszka straciłem ochotę na dalsze czytanie wypocin fizycznych :D

Więc tak, po kolei:

Szybki w aucie kleimy tylko z tyłu i boczne tylne, żadna z szyb w polu widzenia kierowcy 180' nie może być przyciemniona, chyba że fabrycznie ma 100% prześwitu ale po 91r takich aut chyba już nie było.
Jak ktoś przyciemnia to na własne ryzyko (mandat). Ryzykuje także diagnosta który takie auto przepuści bo jak się wyda polecą uprawnienia.

Co do klejenia to oczywiście że od wewnątrz.

I PODSTAWOWA SPRAWA, jeśli ktoś przyciemnia szyby to na boga z głową a nie żeby zrobić wiejski tuning.

Jeździ mnóstwo aut z szybkami w foliach z alle... za ok 10zł, nie dość że kiepsko wyglądają to jeszcze robią się fioletowe a po 3 latach potrafią całkiem wyblaknąć.

Ponieważ przyciemniam szybki to przekaże rade z własnego doświadczenia.

Polecam folie firmy JonsonWindowFilms. Amerykańskie folie, drogie ale warte swojej ceny. Oprócz dużego wachlarza odcieni czy kolorów mają dużą zaletę a dokładniej są różne typy które blokują nagrzewanie IR, blaknięcie tapicerki itp. Można sobie dowolną wybrać.

Przykłady?

Wożę w aucie dwoje moich potomków, latem był problem jak się foteliki nagrzały, bo dzieciaki wyły że parzy, przyciemniliśmy w drzwiach szyby foliami które miały zabezpieczyc przed nagrzewaniem elementów. Efekt niesamowity, słońce praży a malucha można posadzic bez problemu. Tylne trzy szyby bagażnika poszły w ten sam odcień ale miały zabezpieczać przed ogólnym nagrzewaniem, efekty też widoczne szczególnie gdy klima wychładzała auto i niska temperatura trzymała się po wyłączeniu AC, wcześniej rosła w moment.

Takie doświadczenia z mondziaka są powodem tego że w galu na dniach zakładam taki zam komplet plus w polu 180' folie bezbarwne łącznie z szybą czołową zabezpieczające przed nagrzewaniem.

Co do widoczności to sorry ale moje subiektywne zdanie jest takie że jeśli komuś stwarza problem słabsza widoczność w tylnej szybie to nie powinien mieć prawka. Są boczne lusterka, a co delikfent zrobi w sytuacji kiedy wsiądzie np do auta typu fiat doblo z dwoma miejscami i oddzieloną paką ? :)

fufaj3 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DID INTENSE PLUS
Wysłany: 08-01-2012, 19:37   

Witam
ja w swoim Outlanderze mam wszystkie przyciemnione juz prawie 3 lata i misiaki tego nie widzą (przód mniej)
a teraz sie zastanawiam na przednia
znalazłem na firme Venaplex
ul.S.Lindego 5
Kraków
która przyciemnia przednie
http://www.youtube.com/watch?v=vAx6eDuM_Zk
L200

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-01-2012, 20:03   

Ciekawe jaki sposób mają na to aby wyciskana woda/płyn z pod folii nie dostawała się pod konsole i nie zalewała elektroniki, pomijam fakt, że przyciemnianie szyby czołowej to zapewne wyłacznie na odpowiedzialność właściciela auta, musisz tez uważać bo w razie W ubezpieczyciel bedzie miał haka aby uniknąc wypłaty odszkodowania
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Kamil_Ziomek 
Mitsumaniak

Auto: EA2A 1998
Wysłany: 08-01-2012, 21:03   

A ja przypomnę że dla szyb przednich bocznych nie wiem jak z przednią minimalny prześwit ma być 75%. W razie kontroli drogowej i pomiaru narzędziem które ma większość patroli drogówki mniejszy prześwit grozi utratą dowodu i lub mandatem. Żaden atest od montującego się nie liczy.

Odpowiedz do tematu