Steromnik do automatycznej skrzyni |
Autor |
Wiadomość |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 31-07-2009, 22:19 Steromnik do automatycznej skrzyni
|
|
|
Witam.Potrzebuję pomocy Poszukuję takiego oto sterownika do automatycznej skrzyni biegów Mitsubishi Pajero 2,8 TDI 1995 r
Czy w tym modelu są tez inne sterowniki zawiadujące pracą automatycznej skrzyni biegów.Nie załącza mi 4-ego biegu a skrzynia jest wymieniona. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 02-08-2009, 23:54
|
|
|
To jednak nie był winien zawór? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Mighn
Mitsumaniak
Auto: Shogun '92 2.5 TDI Long
Pomógł: 4 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 270 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-08-2009, 11:02
|
|
|
Za około 2 miesiące wracam do Polski, jak do tego czasu nie znajdziesz sprawnego sterownika, to mogę spróbować ci go naprawić (ale nie daje żadnej gwarancji - zależy co się dokładnie upaliło w środku) do tej pory na około 30 jednostek ECU lub sterowania skrzyni udało mi się reanimować 21 - więc szansa około 2/3 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-08-2009, 00:27
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | To jednak nie był winien zawór? |
Ot i jest pytanie???? Co to było to najstarsi górale nie wiedzą.Samo się naprawiło->> tak samo Dziś właśnie wróciliśmy z Bieszczad i wszystko gra.A warsztat który mi tak zdiagnozował najchętniej wpisał bym na czarną listę złych warsztatów i nie z powodu diagnozy lecz z powodu podejścia i postępowania i próbie naciągnięcia mnie na duuuużą kasę.Jak się naprawiło to:::
Nie mam pojęcia co się stało Więc od początku.W zeszłym roku jadąc do W-wy stało się tak że jechałem tylko na 3-ech biegach.Troszkę pojeździłem po W-wie i jakoś się odblokowało.Dwa tygodnie temu pojechałem naprawić klimę i po wyjechaniu z warsztatu to samo->> tylko 3 biegi.Więc celowa jazda po dziurach wertepach itd itp->> może się odblokuje i.... nic.W jednym warsztacie,który "diagnozował" skrzynię po 10 dniach powiedzieli:najpierw elektrozawór a potem aby naprawić skrzynię koszt około 5tys i czas oczekiwania 2tyg.Czułem się oszukany że tak długo trzymali samochód.że zwodzili odpowiedziami nie z tej ziemi że go zabrałem i pojechałem do innego warsztatu który nie naprawia skrzyń ale wymienili na drugą.Po wymianie -1dzień-ten sam objaw tylko 3 biegi.Na następny dzień wszystko OK wchodzą wszystkie biegi i co to mogło być |
 |
|
|
|
 |
Mighn
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-08-2009, 01:22
|
|
|
to może być:
-elektrozawór
-płyta sterująca
-sterownik skrzyni
-masa innych upierdliwości
W ASB "samonaprawy" czasowe to norma, ale w którymś momencie się już nie naprawi.
Ale jak po wymianie skrzynki dzieje się dokładnie to samo, to podejrzewam w czym problem, i daje 90% na sterownik, i to (na twoje szczęście) problem do usunięcia |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-08-2009, 11:50
|
|
|
Mighn Jak wrócisz do kraju daj znać na PW.Robisz to "od ręki" czy samochód zostaje??? |
 |
|
|
|
 |
Mighn
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-08-2009, 12:31
|
|
|
generalnie potrzebuje sam sterownik, samo dłubanie to nie więcej niż 2-3 godzinki (wliczając przerwę na papieroska ) plus oczywiście czas na wydłubanie z auta sterownika i ponowny montaż - więc z czasem tragedii nie ma po prostu wrócę, to się umówimy dokładnie. Poza tym wybieram się przed powrotem na scrap po trochę części, może się uda że będzie pajerka z automatem, to wydłubie dla ciebie sterownik - jako że scrap już zaprzyjaźniony to pewnie policzą tradycyjnie 2 funty "od szpeja" |
|
|
|
 |
grzesiek81
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 2.8 td long 95r automat
|
Wysłany: 08-01-2010, 17:49
|
|
|
u mnie są identyczne objaw nieraz brakuje ostatniego biegu ile taki sterownik kosztuje |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-01-2010, 20:51
|
|
|
grzesiek81 napisał/a: | ile taki sterownik kosztuje |
Nie mam pojęcia gdyż "samo" się naprawiło.Może pomogło to że był umyty w benzynie ekstrakcyjnej,przedmuchany sprężonym powietrzem->> generalnie to nikt nie wie co się mogło stać że się "samo" naprawiło->> pytanie tylko na jak długo |
 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 09-01-2010, 13:10
|
|
|
grzesiek81 napisał/a: | u mnie są identyczne objaw nieraz brakuje ostatniego biegu ile taki sterownik kosztuje |
ok. 300 zł. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
djim
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2,8
|
Wysłany: 30-08-2010, 23:46
|
|
|
Witam Wszystkich jestem posiadaczem Pajero II 2,8 Long i mianowicie szukałem na forum podobnego problemu jak mój. Mianowicie nie przełancza mi na 4 bieg a jestem nowym posiadaczem autka. Nie zwróciłem uwagi że nie zmienia na 4 bieg Automat. Wcześniej miałem 2,5 Pajero II. Podobno w 90 % uszkadza sie sterownik, podobno elektrozawór na skrzyni może być przyczyną tylko który to jest ?. Pozostałe biegi chodzą bardzo dobrze. Jedyny objaw to że skrzynia pracuje jak by na Over Drive cały czas. Może ktoś mi z tym pomoże ? |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 31-08-2010, 16:55
|
|
|
Witaj na Forum Sterownik jest zamontowany pod kierownicą->> zobacz wyżej zdjęcie ułatwi Ci go znaleźć. Spróbuj tak jak ja robiłem: odłącz kabel masowy,na parę minut, od akumulatora->> może sie zresetuje , zdemontuj przekaźnik zdejmij obudowę umyj w benzynie wysusz dokładnie. Nie wiem który zabieg pomógł , w moim przypadku, ale pomogło. Najlepiej jest znaleźć podobnego Miśka i zamienić na chwilę przekaźnik celem przetestowania skrzyni. Ostrzegam tylko przed kupnem skrzyni z Allegro->> gosciu zarzekał się że dobra a okazało się że 1) z anglika (co wiązało się z przekładką i przeróbką wszystkich plasyków 2) widać że była rozbierana bo nieudolnie na sylikon zamiast uszczelek była składana. Skontaktuj się z firmą http://www.semak.pl/ mi pomogli,może i Tobie też pomogą (wiem tylko ta odległość ) |
 |
|
|
|
 |
djim
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-08-2010, 22:11
|
|
|
Witam, czyszczenie nic nie pomogło, sterownik ma inne oznaczenie MB686443. Wykasowanie błędów ( odłączenie min na 15 sec) też nie dała rezultatu. Brak 4 biegu. |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 31-08-2010, 22:30
|
|
|
to co podales to wyglada ze to kontroler predkosci Cruise
http://cgi.ebay.co.uk/CRU...0QQcmdZViewItem
Ktos mi kiedys mowil ze sterownik skrzyni jest w tylnym lewym nadkolu, choc w moim modelu tam nie ma nic. Ale moja wersja ma prawdopodobnie zintegrowany sterownik skrzyni ze sterownikiem elektronicznej pompy wtryskowej.
MR263606 - CONTROL UNIT, A/T |
|
|
|
 |
djim
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-08-2010, 22:36
|
|
|
Dziękuje za taką informacje, jutro sobie sprawdze czy czasem tam nie znajduje sie owy sterownik bo tempomat też mi nie działa i nie reaguje wogóle włącznik tempomatu. Jeszcze nie umię go odnaleść na schemacie ( sterownika ecu). |
|
|
|
 |
|