Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Dolewka oleju do skrzyni automatycznej - pomóżcie
Autor Wiadomość
KarolG 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 automat
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 19-01-2010, 00:04   [Cari 1.6] Dolewka oleju do skrzyni automatycznej - pomóżcie

Witam!!
Jestem nowy na tym forum ale takiego tematu nie znalazłem.. A mianowicie chodzi mi o to: przecieka mi filtr oleju w skrzyni automatycznej, a olej był wymieniany ok 20 tys km temu wiec nie ma chyba sensu wmieniac go teraz jeszcze raz, tym bardziej ze trochę to kosztuje :| Czy mogę dolać oleju i jak to zrobić?? Czy nie uszkodzę, nie zapowietrzę skrzyni?? Pomożcie bo teraz mnie nie stać na wymianę oleju a nie chce uszkodzić mojej Cari :)

mareqm 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI ,2003 AT
Wysłany: 19-01-2010, 07:53   

Można dolewać.Olej w skrzyni musi być rozgrzany czyli najlepiej zrobić to po jeździe.Silnik musi pracować.Wajcha w położeniu N.Dolewasz i sprawdzasz bagnetem poziom tak aby zmieścił się pomiędzy kreskami.Po dolaniu przekładasz kilka razy wajchę na D i sprawdzasz poziom ponownie.Jeżeli trzeba to jeszcze dolewasz.
Tu masz link do środka uszczelniającego skrzynię:
http://www.prestone.pl/pr...nia-biegow.html

KarolG 
Forumowicz

Wysłany: 19-01-2010, 14:20   

Wielkie dzięki za pomoc ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tematu :lol: Ktorędy ten olej wlać?? Tzn gdzie tam jest jakiś korek/śruba do wlewu bo autko mam od kilku dni i się jeszcze nie orientuje w temacie :?

[ Dodano: 19-01-2010, 14:23 ]
A odnośnie filtra do skrzyni automatu to ile kosztuje i czy bez problemu mozna go dostac?

angopl
[Usunięty]

Wysłany: 19-01-2010, 17:13   

Z tego co wiem dolewa się przez otwór w którym jest bagnet do mierzenia poziomu
na forum Galanta jest dużo tematów do skrzyni automatycznej
a co do cześci polecam Japaneze doradzi i ma prawie wszystko

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 19-01-2010, 17:41   

ja bym wymienił razem z filtrem na twoim miejscu, zbyt niski poziom oleju przepalisz olej i skrzynia ci odjedzie wtedy polecisz w koszta druga sprawa to to ze wyciek oleju stwarza niebezpieczeństwo na drodze ale to pewnie nikogo nie interesuje, kolejna sprawa że nie wiadomo jakie jest to uszkodzenie jeżeli woda się przez ten otwór dostanie to też nie wróże jej przyszłości asb jest długowieczna i praktycznie niezniszczalna pod warunkiem że często wymieniamy olej wraz z filtrem, często sprawdzamy jego poziom i stan

KarolG 
Forumowicz

Wysłany: 19-01-2010, 17:56   

Filtr oczywiście wymienie :) Jak przeszukiwałem forum to znalazłem ze nalezy dolewac korkiem który znajduje sie gdzies w połowie wysokości skrzyni i lać az zacznie wyciekac. Prawda to? :lol:

Chodzi mi głownie o to żebym nie dolał za duzo :? Dodam ze mam Cari 1.6kat '96r.

tylko jeden rodzaj skrzyni automatycznej tam montowali??

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-01-2010, 18:13   

KarolG, pobierz sobie stąd instrukcje http://www.e-elektron.pl/...Carisma9600.htm folder Manual, plik 23.pdf, strona od 46, dział On vechicle service tam jest opisane i obrazowo ukazane co i jak zrobic
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu