Lusterko zewnetrzne |
Autor |
Wiadomość |
markyz [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2009, 18:27 Lusterko zewnetrzne
|
|
|
Witam,
Właśnie sobie je uszkodziłem - prawe. Odłamała się dolna część obudowy. Nie wiem czy w związku z tym nie musze kupić całego lusterka? Czy lusterko z poprzedniego modelu tez będzie pasowało? Ewentualne pomysły na miejsce zakupu, lub sposoby naprawienia (klejenie juz chyba nie bo raz juz to zrobiłem)
pozdr |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 01-12-2009, 18:34
|
|
|
Szukaj kolego z rozbitków......
Pozdr. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
markyz [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2009, 18:37
|
|
|
Hehe widze że na Ciebie zawsze można liczyć - dzięki Kolego.
Tak też czynie i dlatego pytam czy z modelu poprzedniego tez bedzie pasowało
pozdr |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-12-2009, 18:41
|
|
|
Jak tam sprzęgło? Dotarło i zainstalowane? Tutaj masz linka do firmy z Pszczyny która ma duży wybór nowych i używanych części do miśków:
www.mitsustyle.pl
Pozdr. |
Dominik |
|
|
|
 |
markyz [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2009, 18:52
|
|
|
Niestety niemiaszki się spóźniają z dostawą - dopiero będzie około 14 grudnia - dzieki za linka |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-12-2009, 19:01
|
|
|
Daj koniecznie znac jak ci zamontują. U mnie auto chodzi dobrze po wymianie. Sprzęglo jest jednak ciut twardsze ze względu na fakt że tarcza ma mocniejsze sprężyny.
Pozdr. |
Dominik |
|
|
|
 |
przem_
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 Di-D Intense+
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Wrz 2009 Posty: 32 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-01-2010, 10:05
|
|
|
Wracając do sprawy lusterka - ja, jeżdżąc po wąskich teraz (z racji wałów śniegu po bokach) drogach, uszkodziłem sobie lewe (co ciekawe na allegro z używanych są same prawe , więc chyba przypadek nie jest rzadki). Spotkałem się oczywiście z dostawczakiem (widziałem go z daleka i spodziewałem się kłopotów, ale pomyliły mi się guziki i nie złożyłem w efekcie lusterek) - z osobówkami nasze lusterka mijają sie na różnych wysokościach.
Mitsustyle - 700 zł
alledrogo - 400-500 zł (jak już lewe sie trafi, prawe można wyczesać od 250, co uważam za cenę uczciwą)
Generalnie drogo, zwłaszcza że potrzebny jest sam plastik - resztę można przełożyć. Do innych pojazdów można dostać same obudowy. Jak nie trafię na lusterko w rozsądnej cenie, to na wiosnę spróbuję odtworzyć brakujący fragment metodami modelarskimi.
Może ktoś z forumowiczów ma jakieś rozsądne przemyślenia w temacie (chirurgia plastyczna, zamienniki lub podróbki plastików)? Każda sugestia mile widziana.
A, od razu dodaję, że w aucie za xxx kPLN lusterko powinno być mocniejsze (albo złożyć się po uderzeniu) itd., itp., a na pytanie czy musiało do tego dojść - odpowiadam: Musiało, skoro doszło więc proszę o niezaśmiecanie wątku takimi dygresjami. |
|
|
|
 |
joker_wmb
Mitsumaniak stadko 280 KM

Auto: Outlander II 2,0 DiD Intense+
|
Wysłany: 03-02-2010, 17:58
|
|
|
przem_ a poszła Ci cała obudowa lusterka czy tylko ten dolny element? bo jak coś to ja mam tą górna część obudowy lusterka (zostało mi po wymianie na chromy) |
|
|
|
 |
przem_
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 Di-D Intense+
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Wrz 2009 Posty: 32 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-02-2010, 23:55
|
|
|
Niestety dół (czarny plastik), ale dziś już załatwiłem sprawę w "warsztacie naprawy plastików". Naprawa została zrobiona dość finezyjnie (korpus był pękniety na ponad połowie długości - chyba specjalnie zostało tam wykonane takie pocienienie ścianki i w dodatku kupa otworów w tej cieńszej ściance ). Dla pełnego efektu należałoby jeszcze położyć fakturowany lakier ale i bez tego miejsce naprawy jest ledwo widoczne. A, i koszt naprawy - 100 zł. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany, to mogę wstawić fotki - chociaż zainteresowanie tematem było poniżej średniej (nota bene zawyżonej przez dyskusje o wyższości jednego silnika nad drugim, czy na odwrót ) |
|
|
|
 |
Dumo
Nowy Forumowicz
Auto: Outek_II 2.0DID 2009 Intense+
|
Wysłany: 11-02-2010, 10:50
|
|
|
Witam,
od dzisiaj mam ten sam problem - pęknięta dolna obudowa lewego lusterka po próbie minięcia się na wąskiej drodze , obłożonej po bokach śniegiem. Samochód ma zaledwie 2 tygodnie ... Będę wdzięczna za fotki. W zasadzie interesuje mnie czy taka naprawa wchodzi w grę gdy kawałek plastiku całkiem odpadł - czy w takim warsztacie są w stanie go jakoś dobudować? I jeszcze zastanawiam się czy w ogóle mogę jeździć z takim pęknięciem (otworem) bo przecież tam (w obudowie) jest troche elektroniki - podgrzewanie i sterowanie ? Będę wdzięczna za pomoc - mąż mnie chyba zabije ... |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 11-02-2010, 11:11
|
|
|
Dumo napisał/a: | I jeszcze zastanawiam się czy w ogóle mogę jeździć z takim pęknięciem (otworem) bo przecież tam (w obudowie) jest troche elektroniki - podgrzewanie i sterowanie ? | zaklej to taśmą do czasu naprawy. Może nie będzie estetyczne, ale ochroni elektronikę przed solą i innymi dodatkami. Dumo napisał/a: | Będę wdzięczna za pomoc - mąż mnie chyba zabije ... | niech spojrzy pozytywnie - żona ocalała . |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-02-2010, 11:17
|
|
|
Dumo napisał/a: | I jeszcze zastanawiam się czy w ogóle mogę jeździć z takim pęknięciem (otworem) bo przecież tam (w obudowie) jest troche elektroniki - podgrzewanie i sterowanie ? Będę wdzięczna za pomoc - mąż mnie chyba zabije ... |
Tak jak kolega Rezon napisał zaklej to szczelnie i jak najszybciej napraw. Rok temu uderzył mi kamień w prawy ksenon spod kol auta. Odprysk może i nie byl duzy ale nawet zaklejenie taśmą nie pomoglo i po 6 mies. wilgoć zaczęła się wdawać pod szklo/plastik reflektora i cała elektronika w ksenonie padła. Znalazłem nowy reflektor na Allegro za 800 zł i wymieniłem. Nowy w ASO kosztuje prawie 6 tys.
Pozdr. |
Dominik |
|
|
|
 |
Dumo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-02-2010, 12:12
|
|
|
rezon napisał/a: | żona ocalała . |
To czy ocaleję to się jeszcze okaże .. Dzięki za podpowiedź, zakleję to po powrocie do domu. Tylko ta naprawa mnie martwi bo jak przeglądam sieć to nigdzie nie ma lewego lusterka , nie wspominając już o samej obudowie ... W ASO wolałabym tego nie robić z wiadomych względów. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-02-2010, 12:26
|
|
|
Dumo napisał/a: | pęknięta dolna obudowa lewego lusterka po próbie minięcia się na wąskiej drodze , obłożonej po bokach śniegiem |
Jednego nie rozumiem?: dlaczego nie spisałaś danych kierowcy auta i rozliczylibyście wszystko po połowie z AC bądź OC sprawcy. narzeczona miala identyczna sytuację i zrobila to w 50% z wlasnego AC i w 50% z OC 2 strony. Zniżek nie straciła.
Pozdr. |
Dominik |
|
|
|
 |
Dumo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-02-2010, 12:44
|
|
|
Tamten samochód się nawet nie zatrzymał. Początkowo myślałam , że nic się nie stało , dopiero jak po chwili stanęłam i obejrzałam z zewnątrz to zauważyłam dziurę w obudowie... A swoją drogą nie wiedziałam, że można wziąć po połowie z AC i nawet nie traci się zniżek - może bym goniła tamtego kierowcę... |
|
|
|
 |
|