Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Gwarancja - brak przegladu po 1 roku (przebieg <20k km)
Autor Wiadomość
bono 
Forumowicz

Auto: Outlander
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-03-2010, 19:33   Gwarancja - brak przegladu po 1 roku (przebieg <20k km)

Czesc,

wlasnie kupilem Outlandera 2008 r. (odrobine przytarty prawy przod). Samochod wydany zostal w Belgijskim ASO 2 grudnia 2008 r., przebieg 8k km.

Pytanie moje dotyczy gwarancji - w sumie to nie nastawialem sie, ze ta gwarancja bedzie (bo poprzedni wlasciciel nie zadbal o przeglad po 1 roku), ale czytam w niemieckiej wersji instrukcji, ze zaleca sie przeglad po 1 roku +/- 1 miesiac lub 20k km +/-500 km, w zaleznosci co wypadnie pierwsze. [niemiecka wersja: Es wird empfohlen, dass Ihr Mitsubishi-Servicepartner diese Aufgabe innerhalb der vorgeschriebenen Zeit- bzw. Kilometerintervalle vornimmt (1 Jahr +/- 1 Monat/20.000 km +/-500), je nachdem, was zuerst eintrifft.]

Czy ja dobrze czytam, ze jest zalecane przyjechanie na przeglad po 1 roku? Czy nie ma przymusu? Jesli tak czy to znaczy, ze nadal mam gwarancje na samochod?

pozdrawiam

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-03-2010, 20:17   

Jak dobrze przeczytałeś, w zależności co wypadnie pierwsze (dosłowniej co będzie wcześniej) więc auto powinno wjechać na swój pierwszy przegląd po roku czasu, pomimo tego że nie osiągnęło jeszcze przebiegu 20 000km, wiadome jest to z tego względu że wymiana części eksploatacyjnych, np. oleju, następuje w pewnym interwale czasowym, w tym wypadku jest to albo raz na rok albo co 20 000km, do tego jeszcze filtr, przegląd itp.
To tak samo jak np z rozrządami, wymieniasz pasek rozrządu co np 60 000km lub 5lat, gdyż nie tylko przebieg wpływa na zuzycie elementów/materiałów, ale również i wiek.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

bono 
Forumowicz

Wysłany: 13-03-2010, 20:22   

podkreslam, ze w ksiazce jest napisane, iz "zaleca sie"

jesli sie zaleca, to sie nie wymaga... hmmm?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-03-2010, 20:28   

No dobra w jednym miejscu pisza ze sie zaleca, ale w drugim piszą, ze zależnie od tego co będzie pierwsze, wiesz każdy element, każda część ma określony interwał przeglądowy, pomimo tego że nie osiagasz pewnego przebiegu w km, to powinieneś tą część wymienić po iluś miesiącach/latach (i na odwrót), siła wyższa, której nie przeskoczysz, coż z tego że olej będzie miał przejechane 8tys km, jak bedzie siedział w silniku 2 lata, z czasem on traci swoje włąściwości, tymbardziej negatywnie na to wpływa fakt że auto mało jeżdzi.

bono napisał/a:
jesli sie zaleca, to sie nie wymaga... hmmm?
dokładnie, to Twoja sprawa, równie dobrze możesz po 3 tygodniach nowy samochód zezłomować bo Ci już nie pasuje, Twoja wola.

Podejrzewam że jeszcze odezwie się Jackie i rozwieje z grubej rury Twoje watpliwości
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

bono 
Forumowicz

Wysłany: 13-03-2010, 20:34   

czekam w takim razie na opinie Jackie'go :)

nie wiem czy w Mitsubishi stosuje sie olej typu long life (taki mam w innym samochodzie), wymieniam go co ok. 25k km, olej ma gwarantowane wlasciwosci z pewnoscia na min. 2 lata (nie pamietam jaki okres dokladnie)

wedlug mnie takie dokumenty jak np. ksiazki gwarancyjne pisza m.in. prawnicy, kazde slowo jest istotne, wiec slowo "zaleca sie" nie znajduje sie tam przypadkowo

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 13-03-2010, 22:42   

bono napisał/a:
wiec slowo "zaleca sie" nie znajduje sie tam przypadkowo

Producent samochodu nie może kazać Ci pojechać na przegląd tak samo nie może zabronić Ci montażu gąsienić, pługa czy przystawki odbioru mocy.
Jak zapewne zauważyłeś, w książce serwisowej/gwarancyjnej jest coś więcej napisane niż te zdania które przytoczyłeś. W warunkach gwarancji - dobra wola ze strony producenta - są pewne zasaday których musisz przestrzegać żeby mieć gwarancję na auto. Jednym z takich warunków to właśnie wykonywanie przeglądów okresowych zgodnie z wytycznymi producenta.
Masz więc wolny wybór. Nic nie musisz.

bono 
Forumowicz

Wysłany: 14-03-2010, 06:51   

ok, generalnie rozumiem (m.in. z gasienicami); nie rozumiem jednak, czy Twoim zdaniem gwarancja mi przysluguje

tak jak na poczatku napisalem - zakladalem, ze mi nie przysluguje, ale fragment, ktory przytoczylem zasial we mnie ziarnko niepewnosci

ja chcialbym sie tylko dowiedziec jak to jest z gwarancja, nie chce nikogo przekonywac, ze jest inaczej niz jest

jesli sa inne fragment z ksiazki gwarancyjnej, na podstawie ktorych producent moze odmowic mi gwarancji, to prosze podajcie je - ja ich nie dostrzegam, ale byc moze jest to kwestia niemieckiej wersji jezykowej (wolalbym angielska lub polska)

dzieki

piomic 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Wysłany: 14-03-2010, 09:41   

Temat był już wałkowany, ktoś przegapił termin ale nie kilometry, wszystkie odpowiedzi masz w temacie, o TU.
Trochę trudno znaleźć bo tytuł mylący - "Gwarancja" - skąd niby miałbyś wiedzieć, że tam o gwarancji piszą więc rozumiem, że musiałeś założyć nowy wątek.

bono 
Forumowicz

Wysłany: 14-03-2010, 10:43   

dzieki za linka

zlosliwosci przyjmuje na klate i nie bede komentowal, bo przeciez zanim zalozylem watek powinienem przeczytac wszystkie watki, ktore wyskakuja po wpisaniu slowa "gwarancja" w wyszukiwarce, w tym wiadomosci z forum lancera (jakies kilkaset)... niewazne

watek, do ktorego link uprzejmie podales dotyczy jak najbardziej mojej sytuacji - nie ma w nim niestety slowa o moich watpliwosciach co do tresci z ksiazki serwisowej ("zaleca sie"); wydaje sie, ze Mitsubishi interpretuje ten zwrot tak jak powinno, czyli, ze nawet jesli nie ma przegladu po 20k km/1 roku, to gwarancja jest aktualna

zdecydowanie trzeba zwrocic sie pisemnie do Mitsubishi, co z pewnoscia zrobie i zdam relacje

pozdr

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Wysłany: 14-03-2010, 17:52   

Napisz PW z opisem sytuacji do Jackiego - on na pewno w tej kwestii rozwieje wątpliwosci :)

bono 
Forumowicz

Wysłany: 22-03-2010, 10:08   

Dla Waszej informacji - dzownilem na nr infolinii Mitsubishi (22 46 31 940), poinformowano mnie, ze z punktu widzenia polskiego MMC gwarancja na samochod nie obowiazuje

dowiedzialem sie, ze z polskiej wersji karty gwarancyjnej wynika, ze istnieje obowiazek zrobienia przegladu po roku lub 20k km (a nie zaleca sie, tak jak ja to czytam z wersji niemieckiej)

napisze jeszcze pismo do MMC w Polsce oraz w Holandii (gwarant mojego samochodu)

pozdr

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 22-03-2010, 20:29   

bono napisał/a:
istnieje obowiazek zrobienia przegladu po roku lub 20k km

bono, z całym szacunkiem ale bijesz pianę. To jak to sobie wyobrażasz? Jeździsz 3 lata na jednym oleju bez żadnych preglądów a jak się coś zepsuje to pojedziesz do ASO żeby zrobili to na gwarancji?

bono 
Forumowicz

Wysłany: 22-03-2010, 20:44   

po pierwsze, mnie interesuje czy konkretnie ja mam nadal gwarancje (samochod ma 14 miesiecy, przebieg 8500 km), wiec dywagacje czy jazda na jedym oleju przez 3 lata jest dopuszczalna mnie nie interesuja

po drugie, interesuja mnie zapisy w umowie gwarancyjnej (ich interpretacja), a nie co komus sie wydaje

pozdr

Harry79 
Mitsumaniak
Diamonds Are Forever

Auto: Space Wagon 2,4GDI Cool
Wysłany: 24-03-2010, 19:44   

Auto ma 14 miesięcy, nie było na przeglądzie po 12m-cach więc wszystko jest jasne.
bono napisał/a:
zaleca sie przeglad po 1 roku +/- 1 miesiac lub 20k km +/-500 km, w zaleznosci co wypadnie pierwsze.
Jeśli Chcesz mieć gwarancję to się zaleca zrobić to co zapisano w instrukcji. :wink:
Minął rok, auto nie było na przeglądzie, więc gwarancji nie ma.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 24-03-2010, 20:00   

Harry79 napisał/a:
Jeśli Chcesz mieć gwarancję to się zaleca zrobić to co zapisano w instrukcji. :wink:
Ja tam humanistą się nie czuję ale dla mnie jest różnica pomiędzy słowem "zaleca się" a "jest obowiązkiem".

Słownik Języka Polskiego napisał/a:
Zalecić

zalecić — zalecać
1. «doradzić wykonanie czegoś»
2. «wskazać na zalety czegoś lub kogoś»

Sformułowanie jest nietrafne, niemniej nie mam wątpliwości, że przegląd należy wykonać w określonym terminie.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Odpowiedz do tematu