Zamknięty przez: mkm 22-05-2011, 11:45 |
Tuning GLXi - Renowacja lancerka |
Autor |
Wiadomość |
damsand
Forumowicz

Auto: Outlander I Lift
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-09-2009, 21:19 Tuning GLXi - Renowacja lancerka
|
|
|
Kupilem lancerka jakies 4 miesiace temu okazalo sie ze mial 3 wlascicieli i byl lekko poobijany. Gdy sciagnolem zderzak okazalo sie ze przedni pas jest prawie zgnity i powyginany( zderzak nie przylegal dobrze i postanowilem to naprawic).Ktos domowymi sposobami próbowal go ponaprawiac i musze powiedziec bardzo nieudolnie. Tam gdzie rdza wysmarowal jakims smarem na rdze co nic nie daje itd itp. Lancer mi sie tak spodobal ze postanowilem go zostawic i przywrocic mu dawna swietnosc. Wszystko co wykonam aby go naprawic bede opisywal szczegolowo.
Na pierwszy ogien poszla wymiana klockow , gumek stabilizatora oraz tylnich amortyzatorow wraz z odbojami, łozysko prawego kola oraz przegub . Musialem to powymieniac bo wiekszosc byla juz powaznie uszkodzona.
Powracajac do przedniego pasa to zalaczam zdjecie wykonanych juz prac !
Wszystkie mocowania i otwory byly powyginane albo pourywane . Wszystko dziwnie poskrecane tak ze ledwo sie trzymalo-szkoda gadac ruina po prostu nawet mocowania lamp polamane albo zardzewiale. Natomiast reszta auta bez zadnego zarzutu. Poprostowalem wszystko ladnie i podorabialem brakujace elementy, zaspawalem ubytki po korozji oraz ladnie pomalowalem podkladem .Cala komore silnika wyczyscilem z tego mazidla na rdze bo wygladalo to strasznie (teraz smierdzi ropa bo niczym innym nie chcialo zejsc).Dodatkowo hokej na przednim zderzaku pomalowalem na kolor nadwozia jak zloze przesle fote! Ciag dalszy nastapi - jeszcze musze wszystko zlozyc i zająć sie tylem gdyz zauważyłem, ze zderzak jest dziwnie przymocowany (duże szpary).
Musze jeszcze wymienic sworznie na wahaczach oraz znaleźć kilka plastikow do wnetrza oraz za jakas chlodnica sie rozejrzec bo mi wiórki wylatuja spomiedzy żeberek oraz gumowa oslone na maglownice bo mam malutki wyciek (gumka przecieta po dlugosci) |
Ostatnio zmieniony przez damsand 04-11-2010, 21:55, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 20-09-2009, 21:21
|
|
|
damsand, witam kolejnego maniaka.
Jak masz jakies zdjecia zanim rozpoczales remont to tez wrzucaj. Najlepsze sa potem porownania "przed" i "po"...
PS. Bardzo prosze o zamieszczanie "miniaturek" zdjec. |
|
|
|
 |
damsand
Forumowicz

|
Wysłany: 30-09-2009, 20:17
|
|
|
Aktualnie wszystko z przodu odrestaurowalem . Jeden wielki minus nic z powrotem nie zabardzo chcialo pasowac wiec musialem zrobic tak by dobrze sie trzymalo i w miare prosto ale jestem nie zadowolony bo zderzak musialem podciagac grubym drutem zeby ladnie dolegal. Musial bym chyba jednak wymienic mocowanie zderzaka ale to chromole trzyma sie super i dobrze wyglada. Aktualnie wziolem sie za przyciemnianie szyb i sprzet Car audio. Wpakuje do srodka 8 glosnikow i tube . |
|
|
|
 |
damsand
Forumowicz

|
Wysłany: 30-09-2009, 20:35
|
|
|
Tu po renowacji kilka zdjec

Postanowilem rozebrac halogeny co sie okazalo luster wogole nie bylo i praktycznie nie swiecily
siateczka mi sie nie podoba bo zbyt duze dziurki szukam z mniejszymi i aktualnie jezdze
z orginalnym grilem
Zapomnialem dodac ze zmienilem alumki z 13 na 15 |
_________________ http://forum.mitsumaniaki...p=683418#683418
 |
Ostatnio zmieniony przez damsand 18-04-2010, 13:35, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 01-10-2009, 00:00
|
|
|
damsand, dobra robota... Lanceloty to switne furska
Wywaliłbym ta siatke i ten filtr stożkowy.
PS Wycieraczki czarne tez bym wolał |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
Draghu [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2009, 13:05
|
|
|
Co do flitra powietrza, to ja bym sie bal go tak umieszczac - raczej powinien byc w suchym miejscu. Ktos bardziej obeznany w temacie pewnie napisalby wiecej
Z ta siatka faktycznie troche przedobrzyles
Powodzenia z renowacja ! |
|
|
|
 |
damsand
Forumowicz

|
Wysłany: 04-10-2009, 00:27
|
|
|
Co do siatki to macie racje .
Filtr tak mialem przez 2 lata w innym aucie nigdy nie mialem problemu a rurka byla krutsza i bez zakretasow , wiec sie nie martwie. Moze i nic ten filtr nie daje ale za to fajny efekt jak dodaje gazu takie psyt psyt
Co do audio to skonczylem o to foty gra cudnie musze tylko kable z kondensatora schowac . Juz mi sie nie chcialo jak foty robilem bo 5 dni dlubalem bo wszystko od zera robilem.
Przyciac tylnie otwory zeby osadzic te glosniki z tylu oraz przerobic kanape oraz dorobic zaslonke na nie. Do tego szyna na 2 wzmacniacze wlasnego pomyslu no i okablowanie lutowanie koncowek itd. Szyby przy ciemnie w przyszlym tygodniu.
Wszystkie glosniki JBL wzmacniacze Lanzar Vibe ,Magnat i tuba tez Magnat oraz kondensator AlfaTec jednostka sterujaca Pionner.

Zapomnialem dodac ze skrucilem skok na drazku zmiany biegow oraz dozucilem potencjometr do regulowania bassu na tubie .
szkoda ze nie mam wszystkich pudelek
 |
Ostatnio zmieniony przez mkm 19-04-2010, 00:32, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 04-10-2009, 00:45
|
|
|
damsand napisał/a: | Filtr tak mialem przez 2 lata w golfie i nigdy nie mialem problemu |
tak myslałem ze to pomysł z golfa rodem
Sprzecik imponujacy...
Uciałes ten drązek ? Jak u siebie też skróciłem. Pomysl nad sportowa kierownica jakas fajna gustowana najlepiej typu raid.
Ogólnie pochwałki za prace przy misku |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
Draghu [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2009, 10:15
|
|
|
No sprzecik audio naprawde niezly - podobaja mi sie bardzo glosniki w siedzieniach nad tylnim podlokietnikiem |
|
|
|
 |
damsand
Forumowicz

|
Wysłany: 04-10-2009, 11:15
|
|
|
Ja nie trawie golfow bo mieszkam w opolskim jak nie masz pochodzenia i niemieckiego auta to nie masz sie czym pochwalic buractwo i tyle.
Co do glosnikow to to zamontowalem jeszcze gwizdki w przednich drzwiach .
Skok fleksa uciolem jak bede chcial przedluzyc to mam miga 280 to przetop i tyle:D
Mam zamiar kupic kierowniczke z naba juz mam wybrana cala srebrna sportowa taka jak w kjs z zoltym paskiem na na srodku czarnej obreczy.
  |
Ostatnio zmieniony przez damsand 20-06-2010, 23:40, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
damsand
Forumowicz

|
Wysłany: 04-10-2009, 12:15
|
|
|
Zastanawiam sie nad pomalowaniem maski na czarno i zrobieniem bed looka noi klape z dachem tez na czarno no i jakas fajna lotke na klape.
Sprenzynki obnirzajace tez mi chodza po glowie.
Narazie mam 2 komplety alumow na lato i na zime.
Przerobilem uklad wydechowy na przelotowy .
Pomalowalem zaciski i bebenki na zolto ,antenke i czarne plastiki w tylnym zderzaku pod kolor karoserji.

|
Ostatnio zmieniony przez damsand 18-04-2010, 13:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 04-10-2009, 13:34
|
|
|
damsand napisał/a: | zrobieniem bed looka |
do lancerka nie bedzie pasować... sam o tym myslałem.
damsand napisał/a: | i jakas fajna lotke na klape. |
obowiazkowo!!! Moze nawet zdecduje sie na sprzedaż swojej jak mi ta z EVO VI spasi |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 04-10-2009, 13:35
|
|
|
damsand napisał/a: | Narazie mam 2 komplety alumow na lato i na zime. |
pierwsze fajne drugie chyba z golfa ale beda beda |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
damsand
Forumowicz

|
Wysłany: 04-10-2009, 21:49
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | damsand napisał/a: | Narazie mam 2 komplety alumow na lato i na zime. |
pierwsze fajne drugie chyba z golfa ale beda beda |
Kupilem Lancelota z tymi drugimi to sa ze starej mikry bo na kapkach pisze nissan no i 13.
Musze pomyslec nad pomalowaniem maski bo mam bombelki rdzy kolo lampy no i ostatnio kluczem se zrobilem guza bo zostawilem na aku i zamknolem klape.
A co do lotki to przesli fote moze sie zgadamy?
Ja myslalem nad jakas aluminiowa ,ale moze mi sie spodoba!
No i dzisiaj dolozylem sobie jeszcze cos takiego dosc porzadne bo grube a nie jakies mietkie gowno. Pochodza z innej fury wiec z testowane
 |
Ostatnio zmieniony przez damsand 18-04-2010, 13:48, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
damsand
Forumowicz

|
Wysłany: 18-04-2010, 12:41
|
|
|
Witam wszystkich po zimowej przerwie.
Niestety wszystkie przezemnie prace z lancerkiem utknely w martwym punkcie bo zostalem bez pracy no i jeszcze jesien z zima mnie dobijala.
Na cale szczescie los sie usmiechnol do mnie i moge z pracami ruszyc pelna para.
Na pierwszy ogien po nie robieniu niczego wymienie sprezyny na jamex -40mm x4,przednie amortyzatory monroe, swoznie na wachaczach, koncowki drazkow kierowniczych i zapowiadana uszczelke kolumny .Gumy stabilizatora tylnie i przednie bo wszystkie poszly sie kochac ze wzgledu na pokopana reszte .
Do tego zakupilem nowy przedni pas bo stary jest krzywy i mnie wkurza do tego zima zaliczylem zaspe i zakupilem na ebay lampy tuningowe z migaczami do ktorych mozna ksenony zalozyc, dodatkowo biale migacze w blotniki.
Odnalazlem plastiki ktorych dlugo szukalem w tylnie progi drzwi do tylu lewe i prawe .
No i najwieksza niespodzianka udalo mi sie zakupic dokladki tylniego zderzaka i progi od evo 3 .Zamuwilem tez folie na szyby . Jeszcze mysle nad wygluszeniem lancelota tak aby w srodku bylo komfortowo troszke .
Co njawazniejsze wrucilem do starego orginalnego tlumika bo mnie od halasu glowa bolala.
Zalozylem kolektor od 4g93 stalowy nie zeliwny lecz chyba cos sknocilem za duza rurke laczaca kolanku z rura wydechowa bo czasem ma mula jak od dolu ma ciagnac ale to prawie nie wyczuwalne wiec nie przejmuje sie tym bo w planach mam cos wiekszego jakis 4g63
Dostalem od kumpla siedzenia z golfa II gti bardzo fajne kubelki obszyje je z tylnia kanapa czyms skoro podonym w kolorze czerwieni i do pelni szczescia zakupie czarny gril aby pasowal do lamp i do czarnej maski z dachem i klapa co myslicie bedzie dobrze czy nie?
JEszcze kupilem plastik na tylnia rejerstracje bo byla poklejona pistoletem do plastiku no i wymienilem chlodnice i przepustnice bo uszkodzilem silniczek regulacji napiecia oraz akumulatorek 65mah i swiece ngk

wlasnie wykonalem kilka prac niestety jestem zawiedziony bo okazalo sie ze ktos juz wymienial wachacze i zadne sfoznie nie pasuja wiec musialem wymienic 2 wachacze i niestety zdjac kolyske z powodu braku miejsca na zmiane tylnich gumek stabilizatora |
_________________ http://forum.mitsumaniaki...p=683418#683418
 |
Ostatnio zmieniony przez damsand 23-08-2010, 21:42, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
|