|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Grandis 2.0 DiD metaliczny dźwięk przy jałowych obrotach |
Autor |
Wiadomość |
NUFI
Forumowicz
Auto: RVR 2.0 4x4, Chrysler T&C
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Sty 2009 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-09-2010, 10:37 Grandis 2.0 DiD metaliczny dźwięk przy jałowych obrotach
|
|
|
Powoli zbliżałem się do przeglądu przy 75.000 km. Od jakiegoś czasu słychać było metaliczny dźwięk przy jałowych obrotach silnika a szczególnie zaraz po odpaleniu silnika. Ustępowało po przekroczeniu 1000 obr/min. Myślałem, że to jakaś osłona termiczna, rura wydechowa albo coś w tym rodzaju….
Odgłosy te zaczęły się nasilać i zacząłem odczuwać drgania i nierówną pracę silnika. Patrząc na pasek klinowy, zauważyłem drgającą rolkę napinającą ten pasek.
Pojechałem na przegląd i po szybkiej diagnozie okazało się, że to wolne koło (albo jak kto woli – sprzęgiełko) alternatora , które zaczęło stawiać opory. Do wymiany poszło wolne koło alternatora i rolka napinająca, która „trochę” dostała oraz pasek klinowy. Jak się okazało jest to dość popularna usterka alternatorów VW (powyżej 100A) w samochodach z silnikami diesla.
Także jeżeli zauważycie podobne zachowanie to patrzcie na rolkę napinającą.
Pozdrawiam |
_________________ 2 duże Futrzaki
 |
|
|
|
 |
|
|