[Cari 1.6] Zakłucenia CB radia |
Autor |
Wiadomość |
cwaniak
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lut 2011 Posty: 780 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 11-08-2011, 13:17
|
|
|
Jak włączę klimę to tez są u mnie zakłócenia i głównie chodzi mi o nie. jak je zlikwidować.
Ale magnesowa raczej nic nie da bo jak sam piszesz ze takowa posiadasz i te zakłócenia występują
Tak antena jest zestrojona z radiem
Raczej to nie jest wina anteny
Fachowiec od CB Radia kazał jechać do elektryka bo on nic z tym nie zrobi.
Elektryk był na urlopie ale przez tel powiedział ze da się to zrobić ale koszt wyniesie od 200zł do 500zl
Wiec pytam czy ktoś sie spotkał z taka sytuacja i jak ja rozwiązał |
|
|
|
 |
JacekeR
Mitsumaniak
Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 1426 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 11-08-2011, 14:00
|
|
|
A moze zastosować kondensatory na dmuchawy?Coś słabo odkłócone te nasze samochody. |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
Auto: SdKfz 181
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Gru 2010 Posty: 193 Skąd: Vorpommern-Stettin-Löcknitz
|
Wysłany: 11-08-2011, 17:33
|
|
|
radeksz82 napisał/a: | Jak włączę klimę to tez są u mnie zakłócenia
Tak antena jest zestrojona z radiem
Raczej to nie jest wina anteny
|
orginalny kabel ma 3,46 wiec raczej w aucie bielizny nie suszych wiec kabel jest dłuższy
(Fala CB radio ma długość około 11 metrów a długość kabla należy liczyć odpowiednio w proporcji do długości fali) nie ważne zakładam że jest + - OK
Przewód użyty do anteny to:RG-58 lub 59 a koncówki polutowane i też przyjmuje ze jest OK
natomiast w twoim opisie montażu jedna rzecz mi nie pasuje (na stałe w klapie bagażnika) wiec czy masz w dziurce czy też na uchwycie montażowym to zapomnij aby po zawiasach bagaznika była dobra masa.wez około 1metra linki miedzianej (1-1,5 mm) w koszulce i połacz mase anteny z buda auta pomijajac klape bagaznika,jak to zrobisz to omomierz w garsc ustaw na przedzwanianie i sprawdz przejscia z goraca zyła włacznie wtedy ponownie podłacz radyjko i sprawdz regulujac czułosc pokretłem w/g mnie powinienes uzyskac duza poprawe |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-08-2011, 20:05
|
|
|
Bismarck napisał/a: | długość kabla należy liczyć odpowiednio w proporcji do długości fali |
Kolejny zwolennik strzyżenia kabli? Stroi się antenę, nie kabel.
Inna sprawa, że uwaga na temat słabej masy w klapie bagażnika jest trafna. |
|
|
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-08-2011, 20:36
|
|
|
Mam na uchwycie antena zamocowana jutro zobaczę z ta masa
Ale widzisz kolega pisał ze ma magnesówke i ma zakłócenia spowodowane przez włączenie klimy
A na czym polega te odkócanie auta czy to jest drogie |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 DI-D 115KM
Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D
Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81
 |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Gru 2010 Posty: 193 Skąd: Vorpommern-Stettin-Löcknitz
|
Wysłany: 11-08-2011, 22:01
|
|
|
Pzedłużenie kabla o przypadkową długość spowoduje duże straty mocy tz. efekt fali stojącej , a w najgorszym wypadku w połączeniu ze zbyt dużm swr może doprowadzić do uszkodzenia koncówki mocy. I to co piszesz mnie to bardzo pasuje i ciesze sie z tego powodu w warsztacie bede mial co naprawiac a i bezrobocie mi nie grozi przy takim toku myslenia
Ale widzisz kolega pisał ze ma magnesówke i ma zakłócenia spowodowane przez włączenie klimy
Antekna w dziurce ma najlepsze połaczenie z masa wiec przy dobrze wyregulowanym SWR jest szansa aby dosc do wzorca ksiazkowego 1:1 natomiast pozostałe mocowania anten czesto wymagaja dodatkowych usprawnien typu kabelek z masa czy w przypadku anten magnesowych foli aluminiowej a to wszystko po to aby zwiekszyc pole i zasieg oczywiscie ma tez znaczenie umiejscowienia anteny temat na pare stron wiec odpuszczam.
A na czym polega te odkócanie auta czy to jest drogie
gosc zalozy tasme miedzy maska a karoseria i w tym momencie zrobi ekran ktory w jakims stopniu bedzie odbijal zaklócenia oraz wpakuje pare kondesatorow 50uF na urzadzenia (alternator/wentylator i.t.p, chyba ze czarodziej i zna lepsze sztuczki
ile sobie policzy nie mam bladego pojecia u nas w warsztacie samochodowym elektryk liczy sobie 80 dych za godzine sciemniania |
Ostatnio zmieniony przez Bismarck 11-08-2011, 22:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-08-2011, 22:13
|
|
|
radeksz82 napisał/a: | Ale widzisz kolega pisał ze ma magnesówke i ma zakłócenia spowodowane przez włączenie klimy |
Jeśli chodzi o mnie (bo nie widziałem, aby ktokolwiek inny pisał na temat zakłóceń z klimy), to ja mam antenę na stałe (o tym też pisałem). W dodatku helikalną, która nie wymaga strojenia.
Bismarck napisał/a: | Pzedłużenie kabla o przypadkową długość spowoduje duże straty mocy tz. efekt fali stojącej , a w najgorszym wypadku w połączeniu ze zbyt dużm swr może doprowadzić do uszkodzenia koncówki mocy.Wybacz ale nie chce mi sie tlumaczyc co myslisz twoja sprawa mnie to bardzo pasuje bo nie grozi mi bezrobocie przy takim toku myslenia |
Nie będę popadał w dyskusję bez końca, jednak dla zainteresowanych przytoczę pierwszy z brzegu link od Googla:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic476469.html (trzeba przygotować się na dłuższą lekturę )
Jeszcze nie widziałem i nie słyszałem, aby komuś spaliła się końcówka mocy od złej długości kabla. |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
|
Wysłany: 11-08-2011, 22:26
|
|
|
Yuppy napisał/a: |
Nie będę popadał w dyskusję bez końca, jednak dla zainteresowanych przytoczę pierwszy z brzegu link od Googla: |
zgadzam sie w 100%brat Google Ci wszystko powie sam nie wiesz gdzies cos uslyszycz przeczytasz wypowiedz jakiegos jelopa i myslisz ze wiesz wszystko przeczytaj co napisalem w calosci a nie dwa slowa i montujesz wlasna bajke a wracajac do Google
to po kiego wulgaryzm zadajecie pytania tutaj skoro wiecie gdzie szukac odpowiedzi
dla mnie wystarczy wulgaryzm sie sami z problemami a pieniadze zostawiajce w warsztacie |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 12-08-2011, 11:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-08-2011, 23:08
|
|
|
Kolego, wyluzuj trochę. Ani ja Cię obrażam, ani co, masz swoje zdanie, ok. Ja mam swoje. Poza tym dlaczego twierdzisz, że nie przeczytałem całości Twojej wypowiedzi? Dobrze wiesz, że zarówno zwolenników jednej teorii jak i drugiej jest dużo, a wszystkich tych, którzy się z Tobą nie zgadzają, od razu nazwiesz jełopami? Podałem linka do poczytania, bo nie chcę, aby pojawiła się tu dyskusja bez celu na kilka stron.
Inna sprawa, że to nie ja zadawałem pytania w tym wątku. Polecam też trochę spokojności i zapoznania się z regulaminem forum. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-08-2011, 08:01
|
|
|
Bismarck napisał/a: | zgadzam sie w 100%brat Google Ci wszystko powie sam nie wiesz gdzies cos uslyszycz przeczytasz wypowiedz jakiegos jelopa i myslisz ze wiesz wszystko przeczytaj co napisalem w calosci a nie dwa slowa i montujesz wlasna bajke a wracajac do Google
to po kiego H.... zadajecie pytania tutaj skoro wiecie gdzie szukac odpowiedzi
dla mnie wystarczy pierdo.... sie sami z problemami a pieniadze zostawiajce w warsztacie | Bacz na słownictwo, gdyż regulamin nie był Ci obcy przy rejestracji. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-08-2011, 18:59
|
|
|
Wiec tak szanowni koledzy
Dzisiaj postanowiłem odwiedzić innego speca od CB. Pochodził poszperał pomierzył jakimiś tam czujnikiem i stwierdził masa na klapie antena cb podłączenie itp wsio haraszo . Wiec pytam go w czym problem. Problem jest w autku. Przyniósł swoje cb i jak się zbliżał do mojej cari to coraz mocniej wyło a jak zbliżył się do silnika to wogle był amen ( oczywiście autko było odpalone a klima włączona) Jedynej rady jakiej mi udzielił proszę się udać do elektryka
Wiec tak koledzy
Jesli macie jakieś pomysły jak to zrobić nie odwiedzając elektryka to piszcie |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 DI-D 115KM
Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D
Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81
 |
|
|
|
 |
przemekx303
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 21 Lip 2009 Posty: 349 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 12-08-2011, 21:52
|
|
|
jak nie elektryk , to może inne auto najlepiej najzwyklejszy stary Diesel to na pewno na 100% będzie bez zakłóceń Niestety benzyniaki tak mają jak nie alternator to wtryski , jak nie wtryski to kable , świece , przekaźniki itd itd. Spróbuj sprawdzić inne radio tylko z wyższej półki i z dobrym filtrem ANL |
|
 |
|