|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zamknięty przez: mkm 30-10-2016, 22:03 |
Jak wino... |
Autor |
Wiadomość |
Jackall
Mitsumaniak

Auto: EA5W, Actros 1841
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2010 Posty: 1244 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-10-2011, 14:29
|
|
|
sveno napisał/a: | zastanawiam się czy sprawy nie zgłosić na policję, w końcu to duże oszustwo, ale nie chcę być włóczony po sądach jako świadek | Jeśli zgłosisz to na pewno nie obędzie się bez świadkowania. Z drugiej strony pewnie ktoś go kupi i nie będzie świadomy jakie przejścia miało jego auto. Może tel do właściciela komisu coś by pomógł chociaż gdy to on mieszał z papierami to się tym nie przejmie. |
_________________ Prawo jazdy to nie dowód osobisty - nie każdy musi je posiadać;)
Renault Megane RXT 1.6 '99 - jest Myszki
Mitsubishi Galant 2.5 '98 - jest
Suzuki Swift 1.3 GS mk3 '94 - był
Opel Omega A 2.0 GL '91 - był
Fiat 125p 1.5C ' 86 - był NAJLEPSIEJSZY
Nie ma ciemnej strony księżyca, w rzeczywistości jest cały ciemny
 |
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Pomógł: 58 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 5141 Skąd: Nowy Sącz/Winterthur
|
Wysłany: 06-10-2011, 18:09
|
|
|
wczoraj odebrałem Forfitera od Leszka, wszystko zgodnie z planem wymienione, żadnych komplikacji i tak: banan miał dość duży luz na sworzniu, zabrałem stary, oddam do regeneracji bo się pewnie przyda, amortyzatory z tyłu to były fabryczne KYB i o ile lewy (na ostatniej diagnostyce 69%) był w miarę tzn. stawiał dość duży opór, ale nie podnosił się o tyle prawy (68%) to złom totalny, nie był wylany, ale właściwości tłumiących już wcale nie miał, niech to będzie przestrogą dla tych co mieli 50% na diagnostyce i myślą, że amortyzator jeszcze działa. Po wymianie amorków tył się podniósł o jakieś 2cm Na łożysku też był już znaczny luz i prawdopodobnie to było przyczyną stuków z tyłu auta, po wymianie ww części+końcówka drążka w aucie nastała błoga cisza powrót do Krakowa i rozczarowanie, auto cichsze sporo, także sztywniejsze, ale dupą zamiata dalej. Dzisiaj ustawiłem zbieżność:
Jak już wcześniej wspominałem zajechałem sobie opony na tyle, nie wiem co było przyczyną rozjechania się zbieżności z tyłu, ale była bardzo rozjechana:
na szczęści przy okazji oddania auta do Leszka poprosiłem go o próbę ruszenia mimośrodów z tyłu, mówił, że po całym dniu traktowania ich jakimiś specyfikami wieczorem przy pierwszej próbie ruszenia poszły, znaczy ruszyły się bez najmniejszego problemu a już się bałem, że będę musiał ciąć i inwestować w nowe śruby i tuleje na nie 200zł zostało w kieszeni Po ustawieniu tył wyglądał tak:
Kąt pochylenia koła jest nieregulowany więc musi tak zostać, ale czy to normalne, że koła idą aż tak w minusy? Widać to gołym okiem, w czym leży przyczyna? Zwrotnice?
Przód też poszedł bezproblemowo, tu odchyłka była tylko z lewej strony (bo tam wymieniłem końcówkę drążka, prawa jest ok, tak twierdzi Leszek ) po ustawieniu:
zielono aż miło
Jazda próbna i nie to auto, zamiatanie tyłem zniknęło, koleiny i nierówności już nie sprawiają na nim wrażenia, specjalnie wracałem do akademika pasami bardziej dziurawymi i porównywałem, różnica w prowadzeniu auta kolosalna, jutro serwis klimy i narazie koniec inwestycji w auto tylko gaz |
_________________ Życie jest zbyt krótkie, by jeździć Dieslem
Gość --->"Rekińczyk"<---
"spotykając innego uzytkownika Gala to tak
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

|
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-10-2011, 19:13
|
|
|
tomek84, wlasnie przeczytałem o specjalnych podkładkach pod piastę regulujące PK w zakresie +/- 1,5st tylko, że do Galanta nie ma |
Gość --->"Rekińczyk"<---

|
|
|
|
 |
Tomek

|
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-10-2011, 20:10
|
|
|
ludzie pomocy, zwariuje zaraz z tą instalacją w Galancie, czy jest na forum ktoś ko pomoże mi ogarnąć podłączenie dalekosiężnych? Przerobiłem przekaźnik tak, aby był sterowany minusem i co? Na żarówce od długich minus jest cały czas (brak świateł lub postojowe) zmienia się na plus kiedy zapalam krótkie i dopiero jak zapalam długie na jednej wsuwce jest plus a na drugiej minus skąd wziąć "czysty plus" lub "czysty minus" po długich? |
Gość --->"Rekińczyk"<---

|
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14369 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 07-10-2011, 20:12
|
|
|
Zmierz napięcie na podłączonej żarówce gdy są zapalone długie. |
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-10-2011, 20:59
|
|
|
spoko fałszywy alarm, pospiech złym doradcą, poszedłem do tematu nie na trzeźwo a z browarem w ręku i mnie oświeciło, dałem plus i minus cewki na żarówkę banalne i skuteczne, cewka dostaje napięcie jak żarówka je dostanie teraz muszę tylko ustawić te dalekosieżne, bo w tym momencie skierowane są do środka
Serwis klimy przeprowadzony, uzupełniono układ o dodatkowe 250 (mg? g? ml?) czynnika, bo było tylko 400, w sumie nie tak źle bo wedle książki serwisowej ostatni raz klima była serwisowana prawie 3 lata temu do tego ozonowanie. Została tylko wymiana filtra kabinowego, bo nie wiedziałem, że to jest takie drogie (w serwisie powiedzieli 70zł w IC 55zl ) |
Gość --->"Rekińczyk"<---

|
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-10-2011, 21:10
|
|
|
Dobra, mam chwile czasu to zrobię porządne fotostory. Więc tak:
na początku był chaos:
czyli kilka elementów do przygotowania i malowania, do dorobienia dokładka, której nie było, halogeny przeciwmgielne i ramki halogenów były całe zardzewiałe:
więc czyszczenie mechaniczne, a później malowanie przyniosły takie oto efekty:
brat zajął się dokładką zderzaka, planowałem wstawić tam kawałek zderzaka od Calibry, ale okazało się, że Opel dawał 2x grubszy plastik niż Mitsu więc dosztukowaliśmy zderzak z... starej miski w kształcie prostopadłościanu docięcie i wstępne przymierzenie:
trzeba było to jakoś połączyć więc "pospawaliśmy" aby ustalić elementy względem siebie, a potem daliśmy mate szklaną i żywicę epoksydową z obydwu stron:
połączenie bardzo trwałe i w miarę elastyczne tak, że nie pęknie przy spotkaniu z krawężnikiem, a tak to wyglądało po pierwszym szpachlowaniu:
brat wiedział co robi i warstwa szpachli jest naprawdę minimalna, potem był podkład, kolor właściwy i kilka warstw (3 albo nawet 4) bezbarwnego, tak coby było co polerować
Grill obył się bez szpachli, progi też chociaż było na nich kilka wgniotek ale to od spodniej strony, a tam będę zaglądał tylko ja i mechanik więc zostawiliśmy jak było, a oto efekt końcowy w zestawieniu z tym co było:
wczoraj pomalowałem kratkę grilla na czarny mat (była w kolorze, ale nie wyglądało to dobrze) to samo czeka kratkę zderzaka, ale to w przyszłości.
Na koniec zdjęcie wymienionych gratów:
banan idzie do regeneracji, bo znając życie i przykłady z forum za jakieś 20-30tys km wleci na miejsce nowego SH, ktoś potrzebuje zębatki ABSu? Stary zderzak, halogeny, grill i progi też chętnie oddam prawie za darmo |
Gość --->"Rekińczyk"<---

|
|
|
|
 |
Jackall
Mitsumaniak

Auto: EA5W, Actros 1841
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2010 Posty: 1244 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-10-2011, 21:29
|
|
|
Ładnie Ci to wyszło kiedy będziesz w Krk żeby na żywo obczaić?
Teraz musisz jeszcze zmienić fotki w podpisie i avatarze |
_________________ Prawo jazdy to nie dowód osobisty - nie każdy musi je posiadać;)
Renault Megane RXT 1.6 '99 - jest Myszki
Mitsubishi Galant 2.5 '98 - jest
Suzuki Swift 1.3 GS mk3 '94 - był
Opel Omega A 2.0 GL '91 - był
Fiat 125p 1.5C ' 86 - był NAJLEPSIEJSZY
Nie ma ciemnej strony księżyca, w rzeczywistości jest cały ciemny
 |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2011, 21:53
|
|
|
świetne porównanie ! wygląda 5 lat młodziej przy okazji widać też jak dużo daje zmiana felgi. |
|
|
|
 |
Tomek

|
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-10-2011, 08:28
|
|
|
Jackall napisał/a: | kiedy będziesz w Krk żeby na żywo obczaić? | już jestem i do Orawy nigdzie się nie ruszam wiesz gdzie mnie szukać
tomek84 napisał/a: | jeszcze tylko 3 diamenty wprawić w grill i będzie miodzio
| już dawno są na swoim miejscu, kratka grilla pomalowana w czarny mat. tomek84 napisał/a: | zdjecia robione przed, czy po wymianie amorków?? |
jeszcze przed, teraz jest trochę lepiej, ale i tak chyba muszę się przygotować na wymianę sprężyn z tyłu w niedalekiej przyszłości. |
Gość --->"Rekińczyk"<---

|
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak