Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] Wyświetlacz w Carismie
Autor Wiadomość
volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-10-2011, 19:38   [Carisma] Wyświetlacz w Carismie

Witam!

Otóż mam takie pytanie: czy były różne wersje wyświetlacza tego środkowego montowane w Carismie ? Ponieważ tak, kolega JacekR ma wersję 1.8 GDI Dynamics rocznik 2000 i wyświetlają mu się następujące informacje:

Natomiast ja mam wersję 1.8 GDI Elegance rocznik 2000 i u mnie nie ma informacji o ustawieniach klimy(u niego przy ustawianiu temperatury klimy pojawia się ta informacja na wyświetlaczu). Obecnie po wymianie radia nie mam też informacji o temperaturze zewnętrznej, ale z tym zacznę walczyć. Jednak przy oryginalnym radiu też nie miałem wspomnianych informacji(jedynie temp. zewnętrzną).

Dodam, że obaj mamy klimę manualną, ten sam panel do sterowania nią.

Czy ktoś już się spotkał z takimi opcjami wyświetlacza, jak u kolegi JackaR ? A może to komp się jakoś zawiesza i trzeba go jakoś odblokować, żeby mieć takie opcje ?

sutsab 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '99
Wysłany: 02-10-2011, 21:39   

Ja niestety nie mam pojęcia, ale jakby udało Ci się coś zdziałać w temacie znikającej informacji o temperaturze zewnętrznej po wymianie radia, to opisz proszę rozwiązanie ;) 3mam kciuki ;)

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-10-2011, 10:52   

Hmm...czyżby nikt nie spotkał się z takimi opcjami jak na drugim zdjęciu ?? Czy może po prostu w dziale Carismy mało osób siedzi ? :/

sutsab napisał/a:
Ja niestety nie mam pojęcia, ale jakby udało Ci się coś zdziałać w temacie znikającej informacji o temperaturze zewnętrznej po wymianie radia, to opisz proszę rozwiązanie

W ten weekend raczej nie, ale w przyszły już na pewno postaram się do tego usiąść. Ogólnie to Jacek naprowadził mnie jeszcze na sprawę zmieniarki, coś mówił tam o jakiejś kostce, będę musiał obada, bo już nie pamiętam, czy jak odpinałem oryginalne radio i zmieniarkę to coś robiłem z jakąś kostką...

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 04-10-2011, 12:36   Re: Wyświetlacz w Carismie

volve napisał/a:
Witam!

Otóż mam takie pytanie: czy były różne wersje wyświetlacza tego środkowego montowane url=http://img710.imageshack.us/img710/860/sam2965.th.jpg]Obrazek[/url][/URL]
(jedynie temp. zewnętrzną).

Dodam, że obaj mamy klimę manualną, ten sam panel do sterowania nią.

Czy ktoś już się spotkał z takimi opcjami wyświetlacza, jak u kolegi JackaR ? A może to komp się jakoś zawiesza i trzeba go jakoś odblokować, żeby mieć takie opcje ?

Jeżeli ma pierwszy panel z napisem "AUTO" to ma klimatronic, jeżeli ten niżej ma manuala.
Sprawdź ten szczegół. Oczywiście mogą być różnice w nadrukach na klawiszach. Zwróć uwagę na kratki pod pokrętłem temperatury, tam jest wlot powietrza do czujnika temperatury wnętrza, który używa klimatronik.

JacekeR 
Mitsumaniak

Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Wysłany: 04-10-2011, 12:48   

Obydwaj mamy pierwsze panele.

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-10-2011, 13:08   

wichura1 napisał/a:
Jeżeli ma pierwszy panel z napisem "AUTO" to ma klimatronic, jeżeli ten niżej ma manuala.

Obaj mamy pierwszą wersję (drugą widziałem u kolegi, któremu zczytywałem błąd EvoScanem). Czyli klima auto(zawsze myślałem, że Klimatronic jest z osobnym wyświetlaczem). Czyli teoretycznie powinienem mieć to samo na wyświetlaczu środkowym co Jacek.

sutsab 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '99
Wysłany: 05-10-2011, 09:21   

volve napisał/a:
Hmm...czyżby nikt nie spotkał się z takimi opcjami jak na drugim zdjęciu ?? Czy może po prostu w dziale Carismy mało osób siedzi ? :/

sutsab napisał/a:
Ja niestety nie mam pojęcia, ale jakby udało Ci się coś zdziałać w temacie znikającej informacji o temperaturze zewnętrznej po wymianie radia, to opisz proszę rozwiązanie

W ten weekend raczej nie, ale w przyszły już na pewno postaram się do tego usiąść. Ogólnie to Jacek naprowadził mnie jeszcze na sprawę zmieniarki, coś mówił tam o jakiejś kostce, będę musiał obada, bo już nie pamiętam, czy jak odpinałem oryginalne radio i zmieniarkę to coś robiłem z jakąś kostką...

Będę cierpliwie czekał ;)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 05-10-2011, 12:26   

1 panel jest od klimatronika, w ustawieniu na auto wentylatora komputer przejmuje sterowanie prędkością wentylatora, ustawienie na auto nawiewów włącza sterowanie komputerem nawiewów i powinno się to wyświetlać na wyświetlaczu. Jest jedno, ale może być tak jak w klimatroniku, w Carismie 1 generacji. obie funkcje muszą być ustawione na AUTO, a ty możesz zadawać tylko jaka temperatura ma być w samochodzie, po manualnej zmianie zmianie prędkości wentylatora, lub manualnej zmianie ustawienia nawiewu funkcja AUTO wyłącza się, może tutaj też tak jest. Sprawdźcie to ustawiając obydwa pokrętła na AUTO.

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-10-2011, 13:09   

wichura praktycznie wszystko co napisałeś, to prawda. Jak ustawię oba pokrętła na auto, to komputer przejmuje sterowanie nad nawiewami itp, ja tylko zmieniam temperaturę na pokrętle i w zależności od jej ustawienia zmienia się predkość wentylatorów. To wszystko działa.
Jednak tak jak pisałem, jedynie nie wyświetla u mnie tych parametrów z drugiego zdjęcia :(

JacekeR 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-10-2011, 13:48   

wichura 1 spójrz u siebie na wyświetlacz (albo zrób fotę) i porównaj z naszymi.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 07-10-2011, 15:17   

Ja mam Carismę I gen więc fotka nic nie da :mrgreen: . Pozostaje wam sprawdzić czy po podłączeniu najnowszej wersji sterownika, lub wyświetlacza coś sie zmieni. volve, podświetl wyświetlacz z boku latarką i zobacz czy ma wogóle takie funkcje, to od razu widać.

edit: Znalazłem na Allegro wyświetlacz do klimatronika z okablowaniem. Sprawdź czy masz tyle samo kabelków z tyłu. Z tego co widać to rocznik 2001.

dewu123 
Mitsumaniak
02523/KMM Maniak

Auto: Carisma DID+ 1,9 130KM
Wysłany: 07-10-2011, 16:52   

Volve tez ostatnio to zauważyłem na spocie, ja mam panel numer 2 i wyświetlają mi się niestety tylko takie informacje jak na wyświetlaczu 2 :( .

BTW mam pytanie, od jakiegoś czasu komputer mi z fiksował, jak go resetuje to nie mierzy spalania od razu, murze wyłączyć silnik 2-3 razy i dopiero łapie i liczy spalanie i tak powiedzmy przez 2 najbliższe odpalenia po czym znów staje przestaje liczyć i wyświetla ciągle tą samą wartość( jestem pewien ze staje bo nigdy nie miałem spalania 7,0+ dziadując :P ). wie ktoś co się może dziać?

JacekeR 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-10-2011, 10:14   

Z tego wynika że ja mam wersję specjalną Carismy. :)

dewu123 
Mitsumaniak
02523/KMM Maniak

Auto: Carisma DID+ 1,9 130KM
Wysłany: 08-10-2011, 10:18   

Może mi ktoś udzielić odpowiedzi na pytanie powyżej :( ?

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-10-2011, 11:53   

Hmm...wydaje mi sie, ze mam wyświetlacz ten bez dodatkowych funkcji (tak wyglada po podświetleniu). W tym tygodniu nie dam rady, ale w przyszly weekend rozbiorę srodkowy panel i zobaczymy jak to wyglada.

Ale jesli faktycznie jest to inna wersja, to albo ktos musiał podmienic wyświetlacze, albo w któryś holender zle ziolo dostal przy składaniu mojego auta :/ Bo przecież logiczne, ze skoro mam klime automatyczną, to powinno to sie wyswietlać na panelu...

[ Dodano: 08-10-2011, 11:54 ]
dewu cos kiedyś czytałem o zawieszajacym się komputerze, ale dokladnie nie wiem, musisz poszukać...

Odpowiedz do tematu