Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
14-08-2007, 18:24
[EAxx] [FAQ] Ogrzewanie postojowe WEBASTO
Autor Wiadomość
cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2007, 14:39   

Piotrek ma zamontowane fabrycznie... moze bedzie wiedzial co z tymi obrotami to fakt.
jesli chodzi o cene webasto to tak oryginalne WEBASTO kosztuje z zalozeniem napewno ponad 4 tys do chyba 5.5 tys EBERSPACHER HYDRONIC kosztuje bez zalozenia tak jak widac a z zalozeniem jak sie ktos nie zna moze byc srednio ! sam szukam czegos do siebie bo te skory sa nie do zniesienia jak sie wsiada brrrrr a fotel na dobre rozgrzewa sie do 5 minut...

jesli chodzi o odpalanie to chyba mozna odpalac ...pracuje we firmie transporujacej VW'ja i czesto T5 maja ogrzewanie wlaczone a w momencie startu silnika podobnie jak siwatla ma rozlaczony prad i poprostu sie wylacza ale tam nie zaobserwowalem wzrostu obrotow...

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-11-2007, 18:37   

nalep napisał/a:
na kontrolerze znika podswietlenie i "plomyk",
oznacza to, zamianę pracy z trybu podgrzewania na tryb wentylacji ;)
nalep napisał/a:
Moje pytanie: .................., oraz - co najwazniejsze - czy mozna juz w tym momencie odpalic silnik ?
pewnie że można ;) Webasto pracuje niezelżenie od pracy silnika.

ps. Napisz jaki model Websato posiadasz

czekoladka_1981 napisał/a:
Rados napisał/a:
A ja mam trochę inne pytanie. Ile mogłoby kosztować dołożenie webasto do autka ? Dużo z tym roboty? Czego potrzeba?

Spytaj rocha_27 on ma zamontowane, będzie wiedział.
gwoli ścisłości -mój EA ma zamontowane Webasto w Niemczech - jako wyposażenie dodatkowe ;)

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

Protrek
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2007, 21:31   

Witam
Mam webasto w Galancie, teraz już działa. Dowiedziałem się że po wyłączeniu webasta (płomyczka) urządzenie działa dalej ponieważ musi się wychłodzić ale w tym czasie można już odpalić silnik.

nalep
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2007, 15:45   

Otoz to - webasto sie chlodzi. Poniewaz ma ono co najmniej 2 obiegi wspolne (woda + paliwo) z autem, wiec zastanawialem sie po prostu, czy zalaczenie silnika nie spowoduje powstania jakis nieporzadanych dla websto warunkow pracy (np. cisnienia w ktoryms z przewodow).

Roch_27:
Moje webasto nabylem razem z autkiem i w sumie nie wiem, czy jest fabryczne czy nie.
Postaram sie sprawdzic jaki to model i odpisac.
Nie wiem takze, czy poprzedni wlasciciel mial pilota do tego ustrojstwa i czy w ogole moje webasto zostalo wyposazone w stosowny sterownik zdalnego sterowania.

Pozdro,
Nalep

PLPynton
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2007, 01:43   

Rados napisał/a:
A ja mam trochę inne pytanie. Ile mogłoby kosztować dołożenie webasto do autka ? Dużo z tym roboty? Czego potrzeba?

zamiast webasto zaloz sobie porzadny uklad zdalnej kontroli auta, ze startem zdalnym i preprogramowanym silnika/klimy/ogrzewania/foteli ect za max 600PLN i zaoszczedzisz nie tylko kase ale i paliwo. ja tak mam i jest gitara. przepraszam za nie w temacie ale wlasnie przeczytalem te bujdy reklamowe webasto i troche sie zezloscilem- nizsze zuzycie paliwa :badgrin:

Protrek
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2007, 11:11   

Witam
moje webasto zużywa około 0,3 l na godzinę pracy i ogrzewa płyn chłodniczy w układzie. I w związku z tym silnik w czasie uruchomienia jest lekko podgrzany i mnej się męczy. A samo webasto żużywa mniej paliwa niż silnik na biegu jałowym.

michalina27 
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5'98 EA5A autom+LPG
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 28-11-2008, 10:23   WEBASTO

Kupiłam auto z WEBASTO z logo Mitsubishi. Poza tym , że jest przymocowane nad zegarem i świeci nic więcej o nim nie wiem. Skoro już jest i najprawdopodobniej działa chętnie dowiedziałabym się jak. Przeczytałam archiwum i jak włączać i wyłączać nie wiem. Nie posiadam pilota i nie wiem, czy był. Pozdrawiam michalina.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 28-11-2008, 10:32   

Najodpowiedniejszym człowiekiem znającym Twój problem będzie roch_27 poszukaj go na forum jest naszym modem.
posty archiwalne;
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=webasto
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=webasto
Renata
EA5W

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
  Wysłany: 28-11-2008, 12:02   

michalina27 napisał/a:
Nie posiadam pilota i nie wiem, czy był
jeżeli posiadasz w aucie sterownik (programator - tzw. zegar preselekcyjny) taki jak na np ten

lub

to nie jest powiedziane, że musisz mieć do tego pilot zdalnego sterowania ;) Informacyjnie jest kilka pilotów : T70, T80, T90, T91 oraz najnowszy Telestart T100 HTM (z wyświetlaczem)

michalina27 napisał/a:
jest przymocowane nad zegarem i świeci nic więcej o nim nie wiem.
a co chciałabyś jeszcze więcej wiedzieć - jak się programuje, załącza etc. :?:
Instrukcję programowania możesz sobie pobrać z tej strony :arrow: PROGRAMATOR CYFROWY

Zasadza działania na poniższym obrazku

Jak domniemam posiadasz Webasto Thermo Top Z (ewentualnie Thermo Top C/E )

Sprawdź pod maską - powinna być naklejka informacyjna (jak tabliczka znamionowa) np taka

zazwyczaj przyklejona na przednim pasie czołowym, wtedy będzie wiadomo jaki dokładnie posiadasz typ Webasto ;)

Więcej informacji technicznych znajdziesz na stronie producenta :arrow: >>KLIK<<

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

michalina27 
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5'98 EA5A autom+LPG
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 18-12-2008, 22:00   

No to dokonuję korekty.
To co jest na obrazku to termometr, jest "martwy", gdy nie ma kluczyka w stacyjce.
Włożenie kluczyka daje możliwość reakcji na stan "in"/"out" - przełącza się led czerwony - zielony. Sądzę, że czerwone pole to jest wyświetlacz nastawianych wartości, lecz jest on całkowicie pusty. Świeci na czerwono gdy włączy się światła.
Nadal nie wiem jak go używać.
Pozdrawiam michalina
Citroen ZX, Galant 2,0 EA2W

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 17-02-2010, 20:57   

Odgrzebuję temat.

Właśnie dostałem paczkę od pawela, a w niej:

Rozeznałem się troszkę w temacie. Te webasta nie są pierwszej nowości, ale użytkownicy sobie chwalą za bezawaryjność. Z częściami niestety nie jest już dziś tak kolorowo, bo to modele z lat 90tych. Były montowane do niemieckich aut.
To akurat dedykowane do merca. Nie zawracałbym sobie głowy, bo instalacja jak widać nie jest kompletna, ale to webasto od diesla jest nieuzywane, a drugie może posłużyć jako dawca.
Myślę, że za wszystkie części wyrobię się w granicach 500zł.

-potrzebny mi panel sterujący
-rurka do wydechu
-pompka paliwa
-instalacja elektryczna

Zasadę działania już znam, wszystkie czujniki itd bo ściągnąłem manual.
Teraz kwestia adaptacji w galu.

Mam kilka pytań dla posiadaczy:
-czy webasto jest wpięte w instalację wodną szeregowo czy równolegle? Dostałem od Pawła trójniki ale według mnie bardziej logicznie byłoby szeregowo... tylko nie wiem jak pompka zniesie stały obieg płynu.
Gdzie jest zamontowany panel sterujący i sterownik?
Jak jest uruchamiana dmuchawa? Czy włącza się climatronic, czy tylko wentylator?
I pytanie do osób znających elektrykę w galu. Gdzie się wpiąć aby uruchamiać climatronic na wyłączonym zapłonie i czy wtedy dmuchawa wystartuje?
Ew gdzie się podpiąć aby uruchamiać dmuchawę np z 3 prędkością?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 17-02-2010, 21:45   

Owczar, powinien Ci pomóc cuuube on ostatnio montował, nawet kontaktowałem się z nim na PW, wie co jest na rzeczy ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2010, 22:14   

Owczar napisał/a:
czy webasto jest wpięte w instalację wodną szeregowo czy równolegle?
silnik->webasto->nagrzewnica->wyjscie na trojnik w ktorym wraca do silnika i webasto . tak jest u mnie
Owczar napisał/a:
Gdzie jest zamontowany panel sterujący i sterownik?
jesli bedziesz zakladal to mozesz pociagnac gdziekolwiek ja jeszcze nie zamontowalem ale chce pociagnac kable slupkiem do podsufitki i wyciagnac kabelek miedzy gorna lampka a szyberdachem
Owczar napisał/a:
Jak jest uruchamiana dmuchawa? Czy włącza się climatronic, czy tylko wentylator?
po osiagnieciu odp temp zalacza sie klimatronik i dmuchawa
Owczar napisał/a:
I pytanie do osób znających elektrykę w galu. Gdzie się wpiąć aby uruchamiać climatronic na wyłączonym zapłonie i czy wtedy dmuchawa wystartuje?
ja sie nie znam ale moze w weekend znalazlbym chwile zeby poszukac kabli w ktore u mnie sie chlopaki wpinali (trzeba uwazac bo mozna podpiac sie pod jakis kabelek ze np webasto sie zalacza grzeje i dochodzi do wlaczenia klimatronika ale po wylaczeniu/skonczeniu grzania wentylator sie nie wylaczy sam a powinien zeby nie rozladowac aku)
Owczar napisał/a:
ściągnąłem manual.
z forum elektroda :?:

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 17-02-2010, 22:22   

cuuube napisał/a:
silnik->webasto->nagrzewnica->wyjscie na trojnik w ktorym wraca do silnika i webasto . tak jest u mnie

Czyli równolegle trójnikami?

cuuube napisał/a:
z forum elektroda.pl :?:

Z forum mercedesa znalazłem link. Zresztą google też dawało bezpośredni link.

cuuube napisał/a:
ja sie nie znam ale moze w weekend znalazlbym chwile zeby poszukac kabli w ktore u mnie sie chlopaki wpinali

No właśnie się zastanawiam czy jak się wepnę diodą w zasilanie climatronica to czy po włączeniu climatronica dmuchawa będzie maiła zasilanie.

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2010, 22:23   

Owczar napisał/a:
czy jak się wepnę diodą
dioda prostownicza tam gdzies jest zeby prad nie wracal... nie wiem na ile pomoge z ta elektryka bo ja sie naprawde nie znam

Odpowiedz do tematu