Przesunięty przez: roch_27 14-08-2007, 18:24 |
[EAxx] [FAQ] Ogrzewanie postojowe WEBASTO |
Autor |
Wiadomość |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2007, 14:39
|
|
|
Piotrek ma zamontowane fabrycznie... moze bedzie wiedzial co z tymi obrotami to fakt.
jesli chodzi o cene webasto to tak oryginalne WEBASTO kosztuje z zalozeniem napewno ponad 4 tys do chyba 5.5 tys EBERSPACHER HYDRONIC kosztuje bez zalozenia tak jak widac a z zalozeniem jak sie ktos nie zna moze byc srednio ! sam szukam czegos do siebie bo te skory sa nie do zniesienia jak sie wsiada brrrrr a fotel na dobre rozgrzewa sie do 5 minut...
jesli chodzi o odpalanie to chyba mozna odpalac ...pracuje we firmie transporujacej VW'ja i czesto T5 maja ogrzewanie wlaczone a w momencie startu silnika podobnie jak siwatla ma rozlaczony prad i poprostu sie wylacza ale tam nie zaobserwowalem wzrostu obrotow... |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 15-11-2007, 18:37
|
|
|
nalep napisał/a: | na kontrolerze znika podswietlenie i "plomyk", | oznacza to, zamianę pracy z trybu podgrzewania na tryb wentylacji
nalep napisał/a: | Moje pytanie: .................., oraz - co najwazniejsze - czy mozna juz w tym momencie odpalic silnik ? | pewnie że można Webasto pracuje niezelżenie od pracy silnika.
ps. Napisz jaki model Websato posiadasz
czekoladka_1981 napisał/a: | Rados napisał/a: | A ja mam trochę inne pytanie. Ile mogłoby kosztować dołożenie webasto do autka ? Dużo z tym roboty? Czego potrzeba? |
Spytaj rocha_27 on ma zamontowane, będzie wiedział. | gwoli ścisłości -mój EA ma zamontowane Webasto w Niemczech - jako wyposażenie dodatkowe
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
Protrek [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2007, 21:31
|
|
|
Witam
Mam webasto w Galancie, teraz już działa. Dowiedziałem się że po wyłączeniu webasta (płomyczka) urządzenie działa dalej ponieważ musi się wychłodzić ale w tym czasie można już odpalić silnik. |
|
|
|
 |
nalep [Usunięty]
|
Wysłany: 16-11-2007, 15:45
|
|
|
Otoz to - webasto sie chlodzi. Poniewaz ma ono co najmniej 2 obiegi wspolne (woda + paliwo) z autem, wiec zastanawialem sie po prostu, czy zalaczenie silnika nie spowoduje powstania jakis nieporzadanych dla websto warunkow pracy (np. cisnienia w ktoryms z przewodow).
Roch_27:
Moje webasto nabylem razem z autkiem i w sumie nie wiem, czy jest fabryczne czy nie.
Postaram sie sprawdzic jaki to model i odpisac.
Nie wiem takze, czy poprzedni wlasciciel mial pilota do tego ustrojstwa i czy w ogole moje webasto zostalo wyposazone w stosowny sterownik zdalnego sterowania.
Pozdro,
Nalep |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2007, 01:43
|
|
|
Rados napisał/a: | A ja mam trochę inne pytanie. Ile mogłoby kosztować dołożenie webasto do autka ? Dużo z tym roboty? Czego potrzeba? |
zamiast webasto zaloz sobie porzadny uklad zdalnej kontroli auta, ze startem zdalnym i preprogramowanym silnika/klimy/ogrzewania/foteli ect za max 600PLN i zaoszczedzisz nie tylko kase ale i paliwo. ja tak mam i jest gitara. przepraszam za nie w temacie ale wlasnie przeczytalem te bujdy reklamowe webasto i troche sie zezloscilem- nizsze zuzycie paliwa |
|
|
|
 |
Protrek [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2007, 11:11
|
|
|
Witam
moje webasto zużywa około 0,3 l na godzinę pracy i ogrzewa płyn chłodniczy w układzie. I w związku z tym silnik w czasie uruchomienia jest lekko podgrzany i mnej się męczy. A samo webasto żużywa mniej paliwa niż silnik na biegu jałowym. |
|
|
|
 |
michalina27
Mitsumaniak
Auto: galant 2,5'98 EA5A autom+LPG
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 23 Lis 2008 Posty: 115 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 28-11-2008, 10:23 WEBASTO
|
|
|
Kupiłam auto z WEBASTO z logo Mitsubishi. Poza tym , że jest przymocowane nad zegarem i świeci nic więcej o nim nie wiem. Skoro już jest i najprawdopodobniej działa chętnie dowiedziałabym się jak. Przeczytałam archiwum i jak włączać i wyłączać nie wiem. Nie posiadam pilota i nie wiem, czy był. Pozdrawiam michalina. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 28-11-2008, 12:02
|
|
|
michalina27 napisał/a: | Nie posiadam pilota i nie wiem, czy był | jeżeli posiadasz w aucie sterownik (programator - tzw. zegar preselekcyjny) taki jak na np ten
lub
to nie jest powiedziane, że musisz mieć do tego pilot zdalnego sterowania Informacyjnie jest kilka pilotów : T70, T80, T90, T91 oraz najnowszy Telestart T100 HTM (z wyświetlaczem)
michalina27 napisał/a: | jest przymocowane nad zegarem i świeci nic więcej o nim nie wiem. | a co chciałabyś jeszcze więcej wiedzieć - jak się programuje, załącza etc.
Instrukcję programowania możesz sobie pobrać z tej strony PROGRAMATOR CYFROWY
Zasadza działania na poniższym obrazku
Jak domniemam posiadasz Webasto Thermo Top Z (ewentualnie Thermo Top C/E )
Sprawdź pod maską - powinna być naklejka informacyjna (jak tabliczka znamionowa) np taka
zazwyczaj przyklejona na przednim pasie czołowym, wtedy będzie wiadomo jaki dokładnie posiadasz typ Webasto
Więcej informacji technicznych znajdziesz na stronie producenta >>KLIK<<
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
michalina27
Mitsumaniak
Auto: galant 2,5'98 EA5A autom+LPG
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 23 Lis 2008 Posty: 115 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 18-12-2008, 22:00
|
|
|
No to dokonuję korekty.
To co jest na obrazku to termometr, jest "martwy", gdy nie ma kluczyka w stacyjce.
Włożenie kluczyka daje możliwość reakcji na stan "in"/"out" - przełącza się led czerwony - zielony. Sądzę, że czerwone pole to jest wyświetlacz nastawianych wartości, lecz jest on całkowicie pusty. Świeci na czerwono gdy włączy się światła.
Nadal nie wiem jak go używać.
Pozdrawiam michalina |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14369 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 17-02-2010, 20:57
|
|
|
Odgrzebuję temat.
Właśnie dostałem paczkę od pawela, a w niej:
Rozeznałem się troszkę w temacie. Te webasta nie są pierwszej nowości, ale użytkownicy sobie chwalą za bezawaryjność. Z częściami niestety nie jest już dziś tak kolorowo, bo to modele z lat 90tych. Były montowane do niemieckich aut.
To akurat dedykowane do merca. Nie zawracałbym sobie głowy, bo instalacja jak widać nie jest kompletna, ale to webasto od diesla jest nieuzywane, a drugie może posłużyć jako dawca.
Myślę, że za wszystkie części wyrobię się w granicach 500zł.
-potrzebny mi panel sterujący
-rurka do wydechu
-pompka paliwa
-instalacja elektryczna
Zasadę działania już znam, wszystkie czujniki itd bo ściągnąłem manual.
Teraz kwestia adaptacji w galu.
Mam kilka pytań dla posiadaczy:
-czy webasto jest wpięte w instalację wodną szeregowo czy równolegle? Dostałem od Pawła trójniki ale według mnie bardziej logicznie byłoby szeregowo... tylko nie wiem jak pompka zniesie stały obieg płynu.
Gdzie jest zamontowany panel sterujący i sterownik?
Jak jest uruchamiana dmuchawa? Czy włącza się climatronic, czy tylko wentylator?
I pytanie do osób znających elektrykę w galu. Gdzie się wpiąć aby uruchamiać climatronic na wyłączonym zapłonie i czy wtedy dmuchawa wystartuje?
Ew gdzie się podpiąć aby uruchamiać dmuchawę np z 3 prędkością? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 17-02-2010, 21:45
|
|
|
Owczar, powinien Ci pomóc cuuube on ostatnio montował, nawet kontaktowałem się z nim na PW, wie co jest na rzeczy |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2010, 22:14
|
|
|
Owczar napisał/a: | czy webasto jest wpięte w instalację wodną szeregowo czy równolegle? | silnik->webasto->nagrzewnica->wyjscie na trojnik w ktorym wraca do silnika i webasto . tak jest u mnie
Owczar napisał/a: | Gdzie jest zamontowany panel sterujący i sterownik? | jesli bedziesz zakladal to mozesz pociagnac gdziekolwiek ja jeszcze nie zamontowalem ale chce pociagnac kable slupkiem do podsufitki i wyciagnac kabelek miedzy gorna lampka a szyberdachem
Owczar napisał/a: | Jak jest uruchamiana dmuchawa? Czy włącza się climatronic, czy tylko wentylator? | po osiagnieciu odp temp zalacza sie klimatronik i dmuchawa
Owczar napisał/a: | I pytanie do osób znających elektrykę w galu. Gdzie się wpiąć aby uruchamiać climatronic na wyłączonym zapłonie i czy wtedy dmuchawa wystartuje? | ja sie nie znam ale moze w weekend znalazlbym chwile zeby poszukac kabli w ktore u mnie sie chlopaki wpinali (trzeba uwazac bo mozna podpiac sie pod jakis kabelek ze np webasto sie zalacza grzeje i dochodzi do wlaczenia klimatronika ale po wylaczeniu/skonczeniu grzania wentylator sie nie wylaczy sam a powinien zeby nie rozladowac aku)
Owczar napisał/a: | ściągnąłem manual. | z forum elektroda |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14369 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 17-02-2010, 22:22
|
|
|
cuuube napisał/a: | silnik->webasto->nagrzewnica->wyjscie na trojnik w ktorym wraca do silnika i webasto . tak jest u mnie |
Czyli równolegle trójnikami?
cuuube napisał/a: | z forum elektroda.pl |
Z forum mercedesa znalazłem link. Zresztą google też dawało bezpośredni link.
cuuube napisał/a: | ja sie nie znam ale moze w weekend znalazlbym chwile zeby poszukac kabli w ktore u mnie sie chlopaki wpinali |
No właśnie się zastanawiam czy jak się wepnę diodą w zasilanie climatronica to czy po włączeniu climatronica dmuchawa będzie maiła zasilanie. |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2010, 22:23
|
|
|
Owczar napisał/a: | czy jak się wepnę diodą | dioda prostownicza tam gdzies jest zeby prad nie wracal... nie wiem na ile pomoge z ta elektryka bo ja sie naprawde nie znam |
|
|
|
 |
|