Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
opis kontrolek
Autor Wiadomość
ptwardy
[Usunięty]

Wysłany: 23-04-2009, 17:54   

No nie będę się kłócił. Ważne, ze jak pomarańczowe mruga to trzeba dolać, a czerwone stanąć i płakać. :roll:

(Albo jestem ślepy, albo zniknął przycisk "pomógł", a muszę podziękować naszej koleżance z Wrocławia.)

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-04-2009, 18:12   

ptwardy napisał/a:
a czerwone stanąć i płakać. :roll:

nie koniecznie :mrgreen: mój były już Colt C5x ( 1,3 na gaźniku ) jeździł przez jakiś czas bez oleju ( moja mama się mnie kiedyś zapytała co to za czerwona lampka się świeci od tygodnia :wink: ja patrzę a to od oleju .... wyciągam bagnet ,a tu sucho jak w Egipcie :oops: ) .... i patrzcie do tej pory jeździ :twisted: ......... tylko troszku mu sie dymi na niebiesko :roll: :lol:

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 23-04-2009, 18:34   

ptwardy napisał/a:
No nie będę się kłócił. Ważne, ze jak pomarańczowe mruga to trzeba dolać, a czerwone stanąć i płakać. :roll:

(Albo jestem ślepy, albo zniknął przycisk "pomógł", a muszę podziękować naszej koleżance z Wrocławia.)

Ten przycisk widzi tylko autor tematu...

kkkarol 
Mitsumaniak
nie ma amatorki

Auto: Galant 2,5 V6 1998
Wysłany: 09-05-2009, 05:04   Nie do konca o kontrolki chodzi ale moze pomozecie?

Ostatnio mechanicy wymieniali mi uszczelke pod głowica i jest ok ale ...
Przy otwartych drzwiach kierowcy nie zapala mi sie swiatelko w srodku i nie piszczy sygnal ze swiatla sa wlaczone, rowniez podswietlenie automatyczniej skrzyni biegow zniknelo.
Sprawdzalem krancowke przy drzwiach i jest ok moze cos dalej ale gdzie szukac i czego?

czarekSS 
Nowy Forumowicz

Auto: 2.0
Wysłany: 10-05-2010, 14:51   

Mi ta kontrolka od wody w filtrze paliwa świeci cały czas mimo że filtr był wymieniany tydzień temu co jakis czas się włączała ale szybko gasla a teraz się świeci i nie wiem czy to coś poważnego? Już trochę dołożyłem i boję się że to znowu coś do wymiany

Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Wysłany: 15-12-2010, 04:32   

Dość trzeba ogarnąć burdel w dziale E5xA ciągle robią się bezsensowne duble bo nikt nie ma na tyle chęci by ściągnąć instrukcje obsługi samochodu z działu dwonloads i po prostu przeczytać co do czego jak angielski jest przeszkodą to wystarczy słownik nie ma tam trudnych wyrazów... tak wiec wkurzyłem się i dałem to.. obrazowy opis lampek na podstawie swoich zegarów:

1. Lampka ABS

Samochody przednio napędowe:
Powinna zapalić się po ustawieniu kluczyka w stacyjce w pozycji ON i zgasnąć w momencie odpalenia silnika

Samochody z napędem na 4 koła:
Powinna zapalić się po ustawieniu kluczyka w stacyjce w pozycji ON lub START i powinna się wyłączyć po upływie 1 sekundy

- Jeżeli lampka nie gaśnie znaczy to że system ABS nie pracuje
- Jeżeli lampka zapaliła się pod czas jazdy stań i wyłącz silnik po czym odpal ponownie silnik i przejedź się z prędkością 10km/h lub większą ( w przypadku auta 4x4 ), z prędkością 20km/h lub większą ( w przypadku auta z napędem na przód ). Jeżeli lampka nie zgaśnie znaczy to że system ABS nie pracuje natomiast jeżeli zgaśnie nie ma się czym przejmować, wszystko jest w porządku

Podczas odpalania auta z totalnie rozładowanym akumulatorem z kabli z pomocą innego auta w przypadku silnika benzynowego może wystąpić nie równa praca silnika a lampka ABS może mrugać zabrania się wtedy jazdy... By to naprawić wystarczy przez pewien czas potrzymać auto na wyższych obrotach w celu podładowania akumulatora..

2. Czerwona lampka Check Engine (samochody benzynowe) / pomarańczowa lampka informująca o wodzie w filtrze paliwa (diesle)

Tak wygląda lampka występująca w tym miejscu w dieslu (E57A)

- Check Engine

Zapala się przy ustawieniu kluczyka w stacyjce w pozycji ON i powinna zgasnąć po pewnym czasie jeżeli nie gaśnie może być to spowodowane wieloma czynnikami za dużo by wypisywać trzeba sczytać błędy ECU

- Lampka wody w filtrze paliwa

Zapala się przy ustawieniu kluczyka w stacyjce w pozycji ON i gaśnie po odpaleniu silnika jeżeli wciąż jest zapalona trzeba pozbyć się wody z filtra paliwa

3. Lampka świateł przeciwmgłowych tylnych

Zapala się po włączeniu świateł przeciwmgłowych tylnych

4. Lampka niskiego stanu paliwa w zbiorniku

Chyba jedyna oczywista dla wszystkich lampka
Jeżeli się zapala w zbiorniku zostało 8litrów paliwa
Jazda na ekstremalnie niskim stanie paliwa może uszkodzić katalizator ( nie pytajcie mnie jak tak pisze w manualu dodałem to bo całkiem ciekawa informacja)

5. Lampka sygnalizująca niedomknięte lub otwarte drzwi

Sedan:
Pali się przy otwartych drzwiach
Hatchback
Pali się przy otwartych drzwiach lub niezamkniętej klapie bagażnika

6. Lampka niskiego stanu płynu w zbiorniku spryskiwaczy reflektorów przednich

I tu się zdziwiłem czytając manual bo według niego jest napisane że tą lampkę posiadają tylko auta ze spryskiwaczami reflektorów a myślałem że auta posiadające tylko spryskiwacz przedniej szyby też informują o niskim stanie płynu :P

7. Lampka Cruise

Zapala się w momencie włączenia tempomatu

8. Lampka ciśnienia oleju (CZERWONA)

Zapala się przy kluczyku w stacyjce ustawionym w pozycji ON i powinna zgasnąć w momencie zapalenia silnika jeżeli nie gaśnie ciśnienie oleju jest zbyt niskie

9. Lampka ładowania

Zapala się przy kluczyku w stacyjce ustawionym w pozycji ON i powinna zgasnąć w momencie zapalenia silnika jeżeli nie gaśnie jest problem z ładowaniem akumulatora w dodatku przy zerowym ładowaniu akumulatora występuje tzw. choinka palą się prawie wszystkie lampki na desce rozdzielczej!

10. Lampka niskiego stanu oleju w silniku (POMARAŃCZOWA)

Zapala się przy kluczyku w stacyjce ustawionym w pozycji ON i powinna zgasnąć w momencie zapalenia silnika jeżeli nie gaśnie stan oleju w silniku jest zbyt niski

11. Lampka hamulcowa

Gdy zapala się po przekręceniu kluczyka w stacyjce na pozycje ON oznacza:

- Hamulec postojowy zaciągnięty
- Niski stan płynu hamulcowego
- Problem z serwomechanizmem układu hamulcowego ( tylko w przypadku diesla)
- Jeżeli pali się w raz z lampką ładowania ślizga się pasek alternatora ( tylko w przypadku diesla)

Jeżeli lampka zapala się pod czas jazdy możne to znaczyć problem z układem hamulcowym taki jak np. zapowietrzenie

12. Lampka świateł drogowych

Sygnalizuje o zapalonych światłach drogowych

13 i 14 Lampki kierunkowskazów
Włączają się przy używaniu kierunkowskazów oraz przy włączonych światłach awaryjnych jeżeli któraś z lampek działa szybciej od drugiej prawdopodobnie któraś z żarówek kierunkowskazu jest przepalona

15. Lampki automatycznej skrzyni biegów

16. Lamka A/T temp. / Lampka Security

W większości przypadków występuje tutaj lampka informująca o przegrzaniu skrzyni automatycznej dopiero u mnie spotkałem się z lampką security prawdopodobnie ma to jakiś związek z immobilizerem

17. Lampka 4WS

Lampka zapala się w momencie przekręcenia kluczyka na pozycje ON i gaśnie po paru sekundach występuje tylko w autach wyposażonych w system 4WS. Jeżeli nie wyłącza się oznacza ona problem z systemem 4WS

18. Lampka SRS

Lampka zapala się w momencie przekręcenia kluczyka na pozycje ON i gaśnie po upływie 7 sek. Jeżeli lampka gaśnie po dłuższym czasie niż 7sek lub nie wyłącza się w ogóle znaczy że system SRS nie działa poprawnie

19. Lampka świateł awaryjnych

Zapala się w momencie włączenia świateł awaryjnych

W DIESLU NIE WYSTĘPUJE LAMPKA GRZANIA ŚWIEC ŻAROWYCH!
Jedynie patrząc uważnie na lampkę wody w filtrze paliwa zauważa się że mruga przy załączeniu się świec żarowych po czym mruga drugi raz po wyłączeniu się świec żarowych również można usłyszeć pracę przekaźników dobiegającą z pod maski

Mam dość padam na twarz mam nadziej że to trochę zminimalizuje ilość postów o lampkach ehh... panie Owczar prosił bym o przylepienie w FAQ idę spać....
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Wszyc 12-11-2012, 21:28, w całości zmieniany 2 razy  

liczner18 
Forumowicz

Auto: Sigma/Diamante 6G72 DOHC
Wysłany: 15-12-2010, 15:52   

co do lampki hamulcowej to jak zapala sie podczas jazdy moze to oznaczac ze sie tez klocki koncza

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 18-12-2010, 12:51   

liczner18 napisał/a:
co do lampki hamulcowej to jak zapala sie podczas jazdy moze to oznaczac ze sie tez klocki koncza

Nie!
Klocki mają ogranicznik zużycia, i przy hamowaniu słychać pisk tarcie metal o metal.
Renata
EA5W

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 18-12-2010, 13:05   

Hmm.a jednak jest taka możliwość,w chwili,gdy poziom płynu w zbiorniczku jest minimalny,podczas hamowania spada poniżej dolnej kreski,co skutkuje zapaleniem lampki.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 19-12-2010, 11:53   

jacek11 napisał/a:
Hmm.a jednak jest taka możliwość,w chwili,gdy poziom płynu w zbiorniczku jest minimalny,podczas hamowania spada poniżej dolnej kreski,co skutkuje zapaleniem lampki.
Masz rację.

liczner18 
Forumowicz

Auto: Sigma/Diamante 6G72 DOHC
Wysłany: 19-12-2010, 19:33   

czekoladka_1981, maja ogranicznik taki jak mowisz to prawda.... ale zapalanie sie lampki podczas mocniejszego hamowania oznacza zblizajaca sie zmiane klocków :)

Wszyc 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-12-2010, 20:13   

macie racje pół na pół klocki jak się zorają do końca nie zaświeci się lampka to za mało muszą też być nieźle dojechane tarcze jak masz w miarę nowe tarcze to jeżeli zapali się lampka ta to na 95% nie klocki :P no chyba że wyjściowo było mało płynu w zbiorniczku testowane ja nie mam klocków z tyłu praktycznie w ogóle tarcze są takie se a i tak nic się nie pali :P
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

kkkarol 
Mitsumaniak
nie ma amatorki

Auto: Galant 2,5 V6 1998
Wysłany: 19-01-2011, 15:25   

Czy nasz gal nie ma lampki od swiateł mijania?

Wszyc 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-01-2011, 15:27   

nie tylko od drogowych świateł ma
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:

weksel 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0TD
Wysłany: 19-01-2011, 19:39   

A u mnie jest kontrolka od świec żarowych, dokładnie w miejscu gdzie wy macie 4WS, tyle że do tej kontrolki nie dochodzi żaden kabelek i w efekcie kontrolka nie działa:(
Wie może ktoś do jakiego przekaźnika powinna być podpięta ta kontrolka?

Odpowiedz do tematu