Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] Radio, zegar, zapalniczka i światło kabiny nie dz
Autor Wiadomość
white90 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 2G 96 i 99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-12-2009, 19:34   

Brzeczyk znajduje sie za srodkowym panelem tzn za radiem jak odkrecisz srodkowy ten panel z radiem itd to tam na dole bedzie po lewej stronie

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Wysłany: 02-01-2010, 13:06   [All] ZAPALNICZKA PROBLEM

Witam
Jako że mam problem z ogrzewaniem w samochodzi a czasu jeszcze nie miałem za to się zabrać kupiłem taki szajs co pod zapalniczkę się podpina i grzeje. Pewnego mroźnego poranka włączyłem to po raz pierwszy i grzać nawet fajnie zaczęło. Po ok 20 minutach przestało chodzić. Niestety przestało chodzić wszystko co chciałem podłączyć pod gniazdo zapalniczki. Pomyślałem że bezpiecznik, przed chwilą byłem w samochodzie i sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w kabinie i wszystkie są ok. a nie chodzą dalej ani navi ani transmiter. Nie mam miernika więc nie mam jak sprawdzić czy jest napięcie.

Narazie jeszcze gniazda nie rozbierałem, ale dziwne wydawało by mi się że akurat tego dnia miał by się rozpiąć kabelek, bo wcześniej wszystko działało.

Help me :) :D

Chcesz skrytykowac gaz - przeczytaj!!!!

czarnuch23 
Mitsumaniak
Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Wysłany: 02-01-2010, 14:41   

odkop jeszcze raz bezpieczniki (mi sie upalil bezpiecznik tak ze wygladal na nietkniety) i mialem podobny problem jak ty dodatkowo nie chodzilo mi sterowanie lusterek elektrycznych malo prawdopodobne jest zeby ci sie kable upalily (1 poleci bezpiecznik ) jaka moc jest tego ustrojstwa moze przesadziles? na gniazdku jest 10A (gora 15A) bezpiecznik co pozwala podpiac max ok 120W(180)- 140W (210) Z prostej kalkulacji ze w instalacji masz 12-14V

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Wysłany: 02-01-2010, 15:01   

to ma mocy 150.
Lusterek nie sprawdzałem czy chodzą, ale z tego co wiem to pod tym bezpiecznikiem jest oświetlenie kabiny, ale że żarówkę mam przepaloną od roku i jeszcze jej nie wymieniłem to ciężko sprawdzić. Najwyżej podmienię ten bezpiecznik od zapalniczki z jakimś innnym i sprawdzę na navigacji czy działa, jako że teraz ciemnao się robi, to sprawdzę to jutro i napiszę co i jak. Też wydaje mi się że kabel nie powinien się upalić, zwłaszcza że samo urządzenie ma bezpiecznik 20A.

Jutro napiszę co i jak.

A czy pod maską też jest jakiś bezpiecznik odpowiezialny za zapalniczkę?? Tak z grupsza sprawdziłem, ale może też nie widać.

mead 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 '96
Wysłany: 02-01-2010, 21:21   

bezpiecznik od zapalniczki masz z lewej strony pod kierownica. U mnie sie dzialo identycznie po podlaczeniu zamiennika zapalniczki. Bezpiecznik leci po kilku min uzywania navi/ladowarki do tela/itp dlatego wyprowadzilem sobie w schowku drugie gniazdo

Jaszczurka - 07.2008 - 08.2011
Lancer - 07.2011 - ...

p0gr0m 
Forumowicz

Auto: colt CA0 4G92 93r. LPG
Wysłany: 03-01-2010, 00:05   

no u mnie tez jest problem z tym bezpiecznikiem i niewiem czemu, kiedys zapalniczka dzialala idealnie przez 2 lata i potem widocznie musial bezpiecznik sie spalic albo poprostu zapalniczka sie rozwalila, a ze jechal ze mna 'madry' koles to zaczal tam w tym gniezdzie tej zapalniczki grzebac srubokretem no i sie cos tam zaiskrzylo, od tej pory jak zmienie bezpiecznik to zapalniczka podziala z 3-5 razy i znowu wywala bezpiecznik(kit w ta zapalniczke, ale lusterka mi wtedy tez nie chodza a to juz problem :/)

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Wysłany: 03-01-2010, 11:51   

Na dzień dzisiejszy wstrzymuję się z grzebaniem bo muszę kupić bezpieczniki bo brak zapasowych. U mnie lusterka chodzą, czytałem że zapalniczka jest pod jednym bezpiecznikiem z oświetleniem kabiny, tak czy inaczej u mnie lusterka chodzą.

[ Dodano: 04-01-2010, 12:13 ]
Ok właśnie wymieniłem bezpiecznik na nowy i dalej nie działa, więc to nie wina bezpiecznika. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, czy kłania się juz tylko demontarz zapalniczki?? Wiem jak zdemontować to i owo i się tam dostac, ale jak waszym zdaniem najlepiej zabrać się z usuwanie tej awarii??

petrus 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant V6 Sport
Wysłany: 30-01-2010, 21:54   

sorki za oft, ja mam podobny problem, ale mam galanta 99', dzisiaj chciałem wymienić żarówki w oświetleniu kabiny, strzeliłem gapę i w momencie wyciągania obudowy tej przeźroczystej dotknąłem żarówki śrubokrętem, od tej pory nie działa mi: podświetlanie prędkościomierzu z obrotami i wszystko tam, nie działa radio, zegarek oraz oczywiście podświetlenie kabiny i centralny zamek, powymieniałem w sumie większość bezpieczników, prócz większości czerwonych z oznaczeniem (10), kupiłem 2 paczki bezpieczników, ale w każdej były tylko po 2 (10-tki), czy jest jakiś główny bezpiecznik? Lub jakieś inne pomysły co mogę z tym jeszcze zrobić ?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 31-01-2010, 13:02   

petrus napisał/a:
powymieniałem w sumie większość bezpieczników, prócz większości czerwonych z oznaczeniem (10)
Akurat taki jest przepalony, pod maską, w takim żółtym prostokącie obok chyba niebieskiego bezpiecznika.

petrus 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-01-2010, 16:03   

Hugo napisał/a:
petrus napisał/a:
powymieniałem w sumie większość bezpieczników, prócz większości czerwonych z oznaczeniem (10)
Akurat taki jest przepalony, pod maską, w takim żółtym prostokącie obok chyba niebieskiego bezpiecznika.

:D :D :D
Dzięki za pomoc !

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 31-01-2010, 21:18   

petrus trafiłem z diagnozą?

petrus 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-01-2010, 21:20   

Hugo napisał/a:
petrus trafiłem z diagnozą?

jak najbardziej, trafiłeś że w żółtej skrzynce, tylko że tam nie było tego czerwonego, ale wymieniłem te co tam są i wszystko wróciło do normy, dzięki jeszcze raz :D

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 31-01-2010, 21:25   

petrus napisał/a:
tylko że tam nie było tego czerwonego, ale wymieniłem
Jeden powinien być czerwony z cyfrą 10 (10A).

petrus 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-01-2010, 21:26   

ale był żółty i bodajże niebieski :)

caoglxi 
Nowy Forumowicz

Auto: colt cao 1.6 GLXi '94
Wysłany: 21-03-2010, 23:41   

Witam wszystkich,
nie chciałbym się powtarzać ale mam ten sam problem co 'morion', tzn. nie działa mi zegar, radio, lampka kabiny... a dokładnie wtedy kiedy drzwi są zamknięte a kluczyk jest w pozycji zapłonu lub jeśli samochód jest na chodzie. Jeśli otworze drzwi kierowcy pojawia się zegarek i odskakuje centralny zamek. Poza tym tak jak u innych komputer za każdym razem się resetuje i przez kilka-kilkanaście kilometrów się nastraja i przy każdym skrzyżowaniu prawie gaśnie. Rozebrałem pół samochodu i doszedłem tylko do wniosku że nie pojawia się PLUS tam gdzie powinien(np w lampce gdzie jeden powinien być stały)
Proszę o pomoc bo już mi się wyczerpały pomysły. Zresztą elektrykowi chyba też bo samochód już tydzień stoi w warsztacie i NIC.
HELP HELP HELP
POZDRAWIAM

Odpowiedz do tematu