Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] Radio, zegar, zapalniczka i światło kabiny nie dz
Autor Wiadomość
morion 
Nowy Forumowicz

Auto: colt 1.3 CA1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-04-2009, 22:50   [CA1A 1.3] Radio, zegar, zapalniczka i światło kabiny nie dz

Mam taki problem. Kupiłem Colta 1.3 cao rok 1996 miesiąc temu, z drobnymi naprawami poradziłem jakoś sobie, ale proszę o poradę w następującej kwestii. W innych wątkach znalazłem tylko "śladowe rozwiązania", więc pytam z osobna. Otóż nie działa mi radio, zegarek, zapalniczka, i oświetlenie kabiny pasażerskiej. Bezpieczniki sprawdziłem - są ok, przekaźniki też. Akumulator w porządku, może styki przy tych urządzeniach zaśniedziałe ?? Ma ktoś pomysł co może być powodem tej awarii oraz jak w razie potrzeby oczyszczenia styków rozebrać "kokpit centralny"- ten gdzie umiejscowione są:radio, zapalniczka i zegarek. Proszę o wszelkie rady i pomysły, bo nie jestem jeszcze "obcykany" w coltach. Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony przez karolgt 12-04-2009, 23:18, w całości zmieniany 1 raz  

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2009, 09:07   

z tego co pamietam to w tym temacie powinienes znalezc jak rozebrac kokpit.

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=8355

morion 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-04-2009, 10:24   

dzięki , jakoś nie mogłem znaleść tego tematu. Pozdrawiam

konrad1704 
Mitsumaniak

Auto: Colt`95 CA0 1.6 16 V benzyna
Wysłany: 10-04-2009, 00:25   

Proponował bym jakieś dokładniejsze sprawdzenie bezpieczników i miejsca wychodzenia od nich kabli, bo z tego co się orientuje to większość z wymienionych przez Ciebie rzeczy podpięta jest pod jeden bezpiecznik, a chyba bardziej prawdopodobnym jest, że jest coś nie tak z jednym bezpiecznikiem niż, że zaśniedziały styki w tych wszystkich urządzeniach. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. :biggrin:

zając 
Forumowicz
zajac

Auto: milsubishi colt
Wysłany: 11-04-2009, 13:23   

mailem tak u siebie i wystarczuło wymienic bezpieczniki znajdujace sie kolo filtra powietrza chyba trzy tam ida czy cos takiego proponuje tam szukac przyczyny

morion 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-04-2009, 18:37   

bezpieczniki w komorze silnika (kolo filtra) sprawdzilem, sa ok, bezpieczniki w kabinie (pod kierownica) tez sa ok, prad do skrzynki bezpiecznikow dochodzi, sprawdzalem probnikiem, pomalu zaczyna mi brakowac koncepcji, choc rozebralem panel srodkowy i przy okablowaniu do radia pradu juz nie bylo - jak temu zaradzic ??

qpal 
Forumowicz
Mariusz

Auto: SEAT IBIZA 6L FR
Wysłany: 16-04-2009, 14:01   

Ja bym sprawdził główny bezpiecznik, ten 80 amper ( w komorze silnika ) Nie tyle chodzi o bezpiecznik ile o kable do niego dochodzące. Do każdej z nóżek bezpiecznika powinien dochodzić jeden kabel, jeżeli są skrecone razem na jednej nodze, to efekt taki jak u ciebie. Bezpiecznik taki kiedyś kupowałem w salonie toyoty za ok. 32 zł. Może kiedyś ktoś zrobił zwarcie i ominął ten bezpiecznik, łącząc bezpośrednio kabel z alternatora z kablem z akumulatora?

arutio 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt
Wysłany: 21-06-2009, 23:31   

A może ktoś wie gdzie jest sterownik oświetlenia wewnątrz auta ?? (kostka – przekaźnik – element załączający światło pod sufitem przy otwarciu drzwi). Rozkręciłem przyciski (czujki) w drzwiach i wychodzą z nich pojedyncze przewody a więc albo łączą tylko masę ;) albo dochodzą do jakiegoś elementu załączającego całą instalację, tak mi się przynajmniej wydaje :) czyli musi być jakieś miejsce gdzie te przewody się schodzą. U mnie na razie bez zmian – przy dobrych bezpiecznikach i żarówce pod sufitem, każde otwarcie drzwi resetuje mi komputer i zegarek (który przeważnie nie świeci – nie pokazuje godziny a jeśli już pokazuje jest to godz. 01:00), przez co za każdym razem auto ustawia sobie obroty. Bezpieczniki wszystkie są OK. KAŻDA wskazówka odnośnie instalacji oświetlenia wewnątrz auta, będzie bardzo potrzebna (tu szukałbym powodu moich zmartwień). Pozdrawiam.

affectpct 
Mitsumaniak
MM Fan

Auto: Kia Shuma 1.5 Soprt
Wysłany: 22-06-2009, 09:57   

Witam, chciałbym się podłączyć pod dyskuje mi po wyciagnięciu kluczyka reseuje sie zegarek i nie mam oświetlenia w kabinie co moge zrobić? kóry bezpiecznik sprawdzić??

arutio 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-06-2009, 21:06   

Bezpiecznik od oświetlenia wewnątrz samochodu i zegarka znajduje się w "skrzynce bezpiecznikowej" przy nogach kierowcy (sam bezpiecznik jest drugi od drzwi kierowcy w najniższym rzędzie). Przynajmniej u mnie tak jest. Mam pytanie (affectpct) czy Twój silnik ma prawidłowe obroty (czy nie gaśnie po osiągnięciu normalnej temperatury np. po przejechaniu paru kilometrów)?

affectpct 
Mitsumaniak
MM Fan

Auto: Kia Shuma 1.5 Soprt
Wysłany: 23-06-2009, 01:31   

arutio napisał/a:
Bezpiecznik od oświetlenia wewnątrz samochodu i zegarka znajduje się w "skrzynce bezpiecznikowej" przy nogach kierowcy (sam bezpiecznik jest drugi od drzwi kierowcy w najniższym rzędzie). Przynajmniej u mnie tak jest. Mam pytanie (affectpct) czy Twój silnik ma prawidłowe obroty (czy nie gaśnie po osiągnięciu normalnej temperatury np. po przejechaniu paru kilometrów)?

co do obrotów to właśnie coś z nimi nie tak są za niskie i czasem samochód gaśnie

arutio 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-06-2009, 23:05   

Czyli najprawdopodobniej jest ta sama usterka… dziś po rozkręceniu połowy deski rozdzielczej (panelu środkowego i okolic komputera) skapitulowałem (nie zauważyłem nic niepokojącego) i umówiłem się na środę (za tydzień) z poleconym „autoryzowanym zakadem” elektrykiem – zobaczymy co powie i za ile ;) . Gdy będę coś wiedział na pewno napisze. Pozdr.

edyta 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-12-2009, 18:05   

witam ja mam taki problem ze nie mam oswietlenia wewnetrznego i zegar nie swieci sprawdziłem bezpieczniki i okazało sie ze ten od radia i zegara jest przepalony kiedy próbowałem wymienic przy wkładaniu robi sie zwarcie i bezpiecznik do wyzucenia mimo to radio działa ----Pomocy

halbog 
Mitsumaniak
Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Wysłany: 09-12-2009, 19:06   

edyta, Sprawdź, czy czasem nie przepaliła Ci się żarówka od oświetlenia kabiny. Miałem taki przypadek, nie ropadł się żarnik (włókno ) i robił spięcie :idea:
Pozdrawiam
Bogdan

edyta 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-12-2009, 18:47   

dzieki wielkie bogdan za rade zarówka akórat cała ale wilgoc sie zrobiła w lapce i dlatego wywalało bezpiecznik juz zrobione i działa tylko mam ytanie gdzie znajduje sie brzeczek od swiateł bo bezpieczniki sa ok ale nie brzeczy wiec podejrzewam ze sie spalił bo i tak słabo brzeczał.

Odpowiedz do tematu